Beschrijving

Bent u geslaagd voor uw rijexamen? Dan kunt u persoonlijk bij de gemeente uw rijbewijs aanvragen. Het rijbewijs is tien jaar geldig. Na deze periode moet u een nieuwe aanvragen.
Inmiddels is het papieren rijbewijs vervangen door een plastic kaart in bankpasformaat. Iedereen die nu slaagt voor zijn rijexamen of die zijn rijbewijs moet vernieuwen, krijgt het nieuwe rijbewijs. Dit rijbewijs is duurzamer en beter beveiligd.

Als u slaagt voor uw rijexamen, dan zet het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) twee verklaringen op uw naam in het rijbewijzenregister: de verklaring van rijvaardigheid en de verklaring van geschiktheid. De gemeente raadpleegt dit register om te controleren of u daadwerkelijk in aanmerking komt voor een rijbewijs. In het algemeen zijn de verklaringen op de eerstvolgende werkdag na het afleggen van het examen beschikbaar.

U kunt een afspraak maken om een rijbewijs aan te komen vragen.

Uw eerste rijbewijs is een beginnersrijbewijs. Dit betekent dat er de eerste vijf jaar strengere regels gelden. Zo krijgt u een strafpunt als u wordt aangehouden vanwege

  • bumperkleven;
  • een snelheidsoverschrijding van meer dan 30 kilometer per uur;
  • een alcoholpromillage van 0,8 en hoger (dat is de grens voor puntaftrek; een beginnend bestuurder is echter al strafbaar bij een alcoholpromillage van 0,2 en hoger);
  • het veroorzaken van een ongeluk waarbij doden of gewonden zijn gevallen.

Uw rijbewijs wordt geschorst als u voor de derde keer wordt aangehouden en veroordeeld. U moet dan meedoen aan een rijvaardigheidsonderzoek om te bepalen of u rijvaardig bent.

  1. Geldig identiteitsbewijs.
  2. Een kleurenpasfoto die op de dag van de aanvraag niet ouder is dan 6 maanden. Voor meer informatie over de eisen die worden gesteld aan de pasfoto, zie richtlijnen pasfoto.
  3. Ben je nog geen 18 jaar op moment van aanvraag vergeet dan niet de begeleiderspas.

U vraagt uw rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat.

Na 5 werkdagen kunt u het nieuwe rijbewijs ophalen. Heeft u het rijbewijs sneller nodig? Het is mogelijk een rijbewijs met spoed aan te vragen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen.

U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

Voor het afhalen van uw rijbewijs kunt u tijdens onze openingstijden terecht. U kunt hiervoor geen afspraak maken.

Rijbewijs kosten 2024 € 47.80

Een spoedrijbewijs kost € 39,65 extra (2024)