Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee
 

Omgevingsvergunning aanvragen

(voorheen bouwvergunning). U gaat uw huis verbouwen dan is de vraag of u hiervoor een omgevingsvergunning nodig heeft. Meer informatie waarvoor u een omgevingsvergunning nodig heeft kunt u vinden bij het onderdeel 'omgevingsvergunning'. Om te controleren of u hiervoor een omgevingsvergunning nodig heeft kunt u hiervoor de vergunningcheck doen op www.omgevingsloket.nl. Meer informatie over dit onderwerp kunt u informatie vinden op 'vergunningcheck'.

Om te controleren of uw plan binnen het bestemmingplan past kunt u hiervoor www.ruimtelijkeplannen.nl raadplegen. Indien u een omgevingsvergunning nodig heeft kunt u deze aanvragen via www.omgevingsloket.nl. Als u de gemeente vraagt om uit te zoeken of uw plannen mogelijk zijn moet u er rekening mee houden dat er legeskosten verbonden zijn aan het uitzoeken van uw plannen.

Als u een ingewikkelder plan heeft kunt u hiervoor een schetsplan (vooroverleg) voor indienen. Dit kunt u ook doen via www.omgevingsloket.nl

De voorwaarden waar u aan moet voldoen, hangen af van de werkzaamheden waarvoor u toestemming vraagt. Als u klaar bent met de werkzaamheden, kunt u worden gecontroleerd.

Meer informatie over de voorwaarden leest u bij Omgevingsloket online.

U vraagt de omgevingsvergunning aan bij het Omgevingsloket Online (OLO).
Op deze landelijke website van OLO vindt u uitgebreide informatie over de omgevingsvergunning en hulp bij het aanvragen. Voor overige vragen kunt u contact opnemen met de gemeente.

Als u een omgevingsvergunning aanvraagt, dan betaalt u meestal niet alleen de kosten voor de omgevingsvergunning. Vaak brengt de gemeente ook plankosten in rekening. Dit zijn kosten voor voorbereiding van en toezicht op de aanleg van voorzieningen. Bijvoorbeeld groenvoorzieningen, nieuwe wegen of het dempen van sloten. Er geldt een landelijk maximum voor plankosten. Ook is er een rekenmodel waarmee de gemeente de plankosten bepaalt.