Coronanieuws inwoners

Beste Oosterhouters Coronavirus
Beste Oosterhouters 26 januari 2022

Het is meestal zondag rond de middag als ik mijn column schrijf. Ik ben dan net terug van het mountainbiken, wat ik op die ochtend graag samen met mijn broers doe. Deze morgen was het niet doorgegaan. De een had het druk met zijn werk en de ander moest leren voor een examen. Ja, iedereen heeft het druk op zijn tijd naast de dagelijkse beslommeringen.

Zo ook mijn zoons. Drukdoende met hun studie, nevenbaantjes, vriendinnen en nog veel meer. Je zou verwachten dat Corona daar wat meer rust en tijd zou brengen omdat er minder mogelijk is, maar dat lijkt in ieder geval voor het gevoel niet zo te zijn.

Afgelopen vrijdagmorgen was ik de vergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten aan het voorbereiden toen ik zittend achter de computer verstoord werd door de luidruchtige en uitgelaten binnenkomst van de jongens. Christel was net zo verrast als ik. Wat leuk dat ze zo onverwacht samen langskwamen. Ze waren vanuit Tilburg naar de kapper in Oosterhout geweest en hadden ingeschat dat er hier een grote kans op een lekkere lunch was. Ma heeft tenslotte altijd wel iets lekkers in huis. En zo ging het ook; ma bereidde iets lekkers voor de heren.

Wat fijn dat we er toevallig beiden waren. Ondanks dat ze uitgelaten waren zag ik wel aan hen dat ze het niet makkelijk hebben. Ook in gesprek met hen komt toch wel naar boven dat ze zitten te springen om meer vrijheid. En ondanks het feit dat ze alweer wat mogen sporten (ze zaalvoetballen met vrienden en andere studenten) missen ze vooral het uitgaan. Een studentenleven zonder dit vertier is geen studentenleven, zo beaamden ze beiden. Ze zijn allebei altijd hartstikke positief en helemaal niet van het mopperen, maar nu moesten ze het toch even kwijt. En terecht. Het is belangrijk om die gevoelens te kunnen en mogen uiten. Het is ook niet niks voor ze, die beperkingen van de laatste jaren. En dat snap ik maar al te goed vanuit mijn eigen jeugd.

Vorige week hebben de voorzitters van de veiligheidsregio mede namens alle burgemeesters – en dus ook namens mij – een brandbrief naar het kabinet gestuurd. Over de noodzaak van het opengooien van cultuur en horeca. In eerste instantie omdat het water deze ondernemers aan de lippen staat, maar zeker ook omdat iedereen ernaar smacht. Ik zie het ook aan mijn eigen zoons, familie en inwoners van onze gemeente. Het wordt er nu als het even kan echt tijd voor. Op dit moment van schrijven weet ik nog niet wat de persconferentie van deze week daadwerkelijk gaat brengen. Maar ik ben al wel een beetje positief over wat er nu al naar buiten is gekomen. Met de hoop op nog een tandje meer cultuur en horeca dan nu is doorgesijpeld ga ik deze column eindigen. Tot volgende week!

Oosterhout, meer voor elkaar!

Mark Buijs,
burgemeester van Oosterhout