Coronanieuws inwoners

Beste Oosterhouters Coronavirus
Blog burgemeester van 19 januari 2022

Na een week van stevige lobby van burgemeesters richting Den Haag kwam dan vrijdag het verlossende woord: de eerste, voorzichtige versoepeling na de harde lockdown is een feit. Sportscholen, het gehele onderwijs, contactberoepen en winkels mogen weer open. En die laatsten dan niet op afspraak, maar helemaal. Wel met de randvoorwaarden om het veilig te doen. Maar dat vindt iedereen ook vanzelfsprekend. Het water stond sommige ondernemers aan de lippen, dus is het weer heerlijk om wat te kunnen verdienen. Dat geldt zeker voor de modezaken, die nog graag de prachtige collectie van dit seizoen aan ons willen verkopen.

Voor sommigen was het antwoord minder fijn. Zij kregen te horen dat ze nog moeten wachten omdat de situatie versoepeling nu nog niet toelaat. En dat kwam zeer hard aan. Een aantal ondernemers had ik in de loop van de week, toen steeds duidelijker werd dat bijvoorbeeld de horeca niet bij de sectoren behoort die weer mochten openen, al gesproken. Samen met de cultuursector, die ook door velen waaronder mijzelf zeer wordt gemist, is het de horeca die de zaak tot nader order dicht moeten houden. En de meeste ondernemers die je spreekt hebben het financieel echt moeilijk. Compensaties komen volgens hen erg laat en zijn veel te mager. Spaarcentjes verdwijnen en dus komt de oude dag voor sommigen echt in gevaar. Soms verdwijnt alles wat ze met jaren hard werken bij elkaar gebracht hebben als sneeuw voor de zon.

Het is niet alleen de financiële armoede waar deze ondernemers me op aanspreken. Ook de sociale armoede vreet aan ze. “Ik ben toch geen gastheer geworden om vervolgens thuis te gaan zitten.” “Ik leef op dit moment een ander leven dat niet bij me past en dat is niet erg voor een week maar dit duurt nu al erg lang.” Meestal probeer ik te luisteren en hen daarna toch te motiveren of te helpen om vooral de moed er in te houden. Het wordt er niet gemakkelijker op; ook mij schieten de woorden soms te kort als ik praat met iemand, die volschiet als hij of zij met mij een emotioneel verhaal deelt. Wat zou het fijn zijn als de compensaties vanuit het rijk wat ruimhartiger zouden kunnen zijn, vooral voor diegenen die door het virus noodgedwongen nu al zolang buitenspel staan.

Afgelopen zaterdag hebben we als gemeente ingestemd met een protest van de horecaondernemers met de afspraak om dit volgens de geldende coronaregels veilig te doen. Ik hoop dat we beseffen dat er in een crisis als deze altijd groepen zijn die, naast de slachtoffers van het virus zelf, financieel of emotioneel hard worden geraakt. Door ze voor één dag de ruimte te geven voor hun vaak emotionele en indringende verhaal laten we zien dat we hen zeer zeker niet zijn vergeten. Want wij als Oosterhouters staan ook in zware tijden naast elkaar.