Naomi Schmitt

Zodat we samen weer de feestdagen kunnen vieren

"Ik kom uit een grote Indische familie. Onze familie komt regelmatig samen om de grote, maar ook de kleine dingen in het leven te vieren. Denk aan de feestdagen, onze verjaardagen, het afzwemmen van mijn nichtjes, de eerste voetbalwedstrijd van mijn neefje of om gewoon lekker met z’n allen te zijn en saté te eten op vrijdagavond. En dat vaak bij oma thuis, dus je kunt je misschien voorstellen dat het huis van oma zo nu en dan uitpuilt. Maar wát genieten we hiervan.

De hoogtepunten van het jaar zijn voor ons kerst en nieuwjaarsdag. Dat zal dit jaar net zoals voor de rest van Nederland anders zijn. En omdat we meerdere mensen in de familie hebben die in een risicogroep vallen, denken we er niet aan om met de hele familie de feestdagen te vieren. Maar ik zal eerlijk zijn, ik mis de chaos van mijn grote, gezellige en ook wel luidruchtige familie in het huisje van mijn oma en ik mis het dat ik mijn oma niet een grote knuffel kan geven.

Voor mij zijn mijn familie en mijn vriendinnen het állerbelangrijkste. Vóór corona kwamen we regelmatig bij elkaar, maar nu kan dat gewoon even niet. En juist omdat ze zo belangrijk voor me zijn, wil ik dat ze veilig blijven. Daarom houd ik afstand en houd ik me aan de regels. Het is moeilijk, maar we hebben elkaar nodig om elkaar straks weer te kunnen zien. En wat zal dat weerzien een groot feest worden, daar kijk ik nu al naar uit!"