Energie bespaar team

Klusbus

Sinds begin februari 2023 is het energie bespaar team van start in Oosterhout. Het energie bespaar team biedt service aan huis. De aannemer van Thuisvester komt gratis langs. Tijdens het bezoek inventariseert hij de woning, geeft advies en past direct kleine energiebesparende maatregelen die helpen de energierekening te verlagen. Een bezoek duurt ongeveer 4 uur. Als de bewoner niet thuis is krijgt die een kaartje in de bus om een afspraak te maken.

Ieder huis is verschillend en heeft een andere behoefte. Er worden kieren gekit, lampen vervangen voor ledlampen en tochtstrips, radiatorventilatoren en brievenbusborstels bevestigd. Ook daar worden geen kosten voor in rekening gebracht. Een maand na het toepassen van de energiebesparende producten komt de energiecoach langs. Hij controleert of alle maatregelen werken en geeft tips over besparen, zo gaat het energieverbruik omlaag en dat scheelt op de energierekening. Gemiddeld besparen huishoudens op deze manier honderden euro's per jaar.

Bij de selectie van huishoudens is gekeken naar de eerder uitgekeerde energietoeslag in 2022. Inwoners die in aanmerking komen ontvangen een brief waarin zij kunnen aangeven of zij gebruik willen maken van de klusbus of de witgoedregeling. De aanpak loopt gefaseerd per wijk. We zijn gestart in de wijk Oosterheide.

Witgoedregeling

Het kan zijn dat huishoudens zelf al de nodige energie besparende maatregelen hebben genomen. Zij kunnen kiezen voor de witgoedregeling. Daarmee kunnen huishoudens een oud apparaat dat veel stroom verbruikt omruilen voor een nieuw energiezuinig apparaat. Zoals een koelkast, vriezer of wasmachine.

Informatiemarkten

Om de doelgroep extra goed te kunnen helpen worden er informatiemarkten georganiseerd. Op de markt staan kraampjes van de gemeente Oosterhout, Thuisvester, Zwaluwe Bouw, Oosterhout Nieuwe Energie en Surplus met gratis hulp en advies. De eerste informatiemarkt is op maandag 27 februari in de Bunthoef in Oosterheide gehouden. 

Hulp bij energiearmoede

Naast het energie bespaar team doet wij er alles aan om energiearmoede te voorkomen. Zoals een eenmalige energietoeslag 2022 en 2023 voor mensen met een laag inkomen