Gefeliciteerd, je bent 17 jaar en bijna 18 jaar! Als je 18 bent mag je over een heleboel zelf gaan beslissen. Het betekent ook dat je voor jezelf wat dingen moet regelen. Een eigen ziektekostenverzekering bijvoorbeeld, maar ook zijn er verschillende toelages waar je misschien recht op hebt. Om je hierbij te helpen hebben we een checklist gemaakt. Deze checklist zet alle onderwerpen voor jou op een rij. Als het goed is heb je deze checklist thuis toegestuurd gekregen. Op deze website zie je alle onderwerpen ook nog een keer staan. Daarnaast vind je hier meer informatie en welke organisaties in Oosterhout je kunnen helpen per onderwerp.

Tips voor het lezen van de checklist:

  1. Niet alles zal voor jou van toepassing zijn, maar lees toch alles goed door.
  2. Vraag hulp als je iets niet begrijpt.
  3. Als je een brief of mail krijgt over iets wat je moet regelen als je 18 jaar wordt, controleer dan altijd meteen of jij iets moet doen.
  4. Leg alle papieren op één plek of in een map, zodat je het makkelijk kunt terugvinden en nog een keer kunt lezen.
  5. Kijk uit met het delen van je gegevens. Check eerst of het veilig is en of het kan.

Checklist bijna 18  (pdf 16 mb)

Heb je nog vragen of ergens anders hulp bij nodig?

Heb jij nu of na je achttiende verjaardag ergens hulp bij nodig? Weet dat er in de gemeente Oosterhout meerdere plekken zijn waar je terecht kunt. Deze plekken staan op de website infoplein.

Kom je met het infoplein er toch niet helemaal uit? Neem dan contact op met het sociaal team van de gemeente om samen een passende oplossing te vinden. Dit kan via het telefoonnummer 14 0162. Kijk voor meer informatie op de pagina van het Sociaal Team.