“Jongeren”; er wordt veel óver deze doelgroep gepraat. De laatste tijd zijn de cijfers niet mis. Van alle leeftijdsgroepen waren in 2021 jongvolwassenen het minst gelukkig en tevreden met hun leven (Bron: CBS).

Maar wat doen jongeren eigenlijk zélf om te zorgen dat ze gelukkig zijn? JONG deelt hieronder een aantal verhalen van Oosterhoutse jongeren, die vertellen over hun leven en hoe ze zorgen dat ze lekker in hun vel zitten.

Jong meets: Donna!

Donna is 14 jaar en woont in het centrum van Oosterhout. Ze zit nu in 3 Havo op het Frencken College en daar volgt ze de richting “Frencken Next”. Deze richting vraagt om meer zelfstandigheid en een goede planning. Donna’s week ziet er doorgaans erg gestructureerd uit. Ze gaat ook vier keer per week naar kickboks training. Op woensdag en vrijdag geeft ze bovendien zelf training aan een groep jongeren.

Aan het begin van het schooljaar zat ze niet lekker in haar vel. Het plannen, moeten presteren en de sociale druk werden haar te veel, waardoor ze haar motivatie voor school verloor. Door te kickboksen kreeg ze haar hoofd leeg én kon ze werken aan zowel haar mentale als fysieke gezondheid. Een tijd terug is ze overgestapt, naar een nieuwe trainer en andere locatie. Het viel haar zwaar maar ze wist dat dit de beste keuze was. Zo kon ze bij kickboksschool Broeders meer leren om door te groeien naar een hoger niveau.

Als Donna voor een lastige keuze staat, wil ze het graag zelf oplossen. Hierin houdt zij haar frustratie voor zichzelf en kropt ze vaak dingen op. Op een gegeven moment merkten de mensen om haar heen dat het niet goed met haar ging. Ze was continu moe en had geen tijd meer voor activiteiten buiten school. Toch heeft Donna gemerkt dat het erg fijn is om over je gevoel te praten en te beseffen dat je er niet alleen voor staat.

Donna: “Wat erg belangrijk is, is dat je iets doet waar je gelukkig van wordt en op tijd kan aangeven wanneer iets je te veel wordt”.

Ze is er bovenop gekomen met veel steun van haar ouders en haar grote passie voor kickboksen. Een tip voor anderen? Blijf niet te lang in negatieve gebeurtenissen hangen. Donna: “Als je mensen om je heen hebt om mee te praten, doe dat dan. Hou het niet alleen bij jezelf”.


Interview door Anouk Jansen (Studente BUAS) in opdracht van JONG.

Jong meets: Merel!

Maak kennis met.. Merel!
Merel is 21 jaar, ze woont in Oosterhout samen met haar vader en studeert Leisure & Events Management aan de University of Applied Sciences in Breda. Ze loopt nu stage bij team evenementen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Deze organisatie werkt voor het ministerie van Economische Zaken en organiseert evenementen met als doel Nederland economisch sterker én duurzamer te maken.

PARKFEEST
Daarnaast doet Merel ook vrijwilligerswerk voor Stichting Parkfeest. Ze heeft verschillende taken gedaan en nu is ze twee jaar lid van de PR-communicatie commissie. Door het vrijwilligerswerk heeft Merel haar creativiteit kunnen uiten, meer zelfvertrouwen gekregen én een groot netwerk opgebouwd. Merel: “Ik zou graag willen dat vrijwilligerswerk populairder wordt onder jongeren.” Merel ziet dat vrijwilligerswerk vaak onder jongeren als iets saais gezien wordt. Merel: “Door de voordelen van vrijwilligerswerk te laten zien, stimuleer je meer jongeren om vrijwilligerswerk te doen.. De uiteindelijke waardering en kennis die je ervoor krijgt, is zoveel waard.”

ROUWEN
Merel heeft het de laatste jaren niet bepaald makkelijk gehad. Drie jaar geleden kreeg ze te horen dat haar moeder ernstig ziek was. Zij kreeg de diagnose van Acute Lymfatische Leukemie. In die periode studeerde Merel aan haar MBO-opleiding ‘Marketing en Evenementen’ aan de Rooi Pannen in Tilburg. Als gezin leefden ze vanaf toen in een rollercoaster.

“Er is weliswaar één iemand met Leukemie, maar het hele gezin lijdt eronder”. Merel vertelt dat zij als gezin samen moesten vechten tegen de ziekte van haar moeder.

Op 8 augustus 2020 overleed haar moeder. Je kunt je voorstellen dat dit de moeilijkste dag was uit haar leven. Ze heeft ervaren dat rouwen niet makkelijk is. Ze heeft naast hulp van familie en vrienden ook baat gehad bij hulp van een psycholoog. Met de psycholoog maakte ze een plan van aanpak hoe ze hier mee om kon gaan. Merel: “Ik probeer nu houvast te hebben aan de kracht die zij mij gaf en ik ben heel dankbaar dat ik van haar heb kunnen leren”

TIP
Wat Merel als tip wil meegeven? Dat je de emoties van anderen respecteert, want iedereen binnen een gezin staat anders in een rouwproces. Merel: “Door elkaar de ruimte te geven, kom je samen veel verder dan in je eentje”. Daarnaast wil ze graag meegeven dat het belangrijk is om met anderen over je gevoelens te praten. En het maakt niet uit of dit met je familie, je vrienden óf met een psycholoog is. Merel: "Wees niet bang om over gevoelens te praten. Emoties zijn geen zwakte, het is iets moois, zowel bij mannen als bij vrouwen.”

En tot slot: “Ieder heeft zo zijn eigen talenten” is de krachtige quote van haar moeder, waar Merel zelf veel kracht uit haalt.

Bedankt Merel voor dit fijne gesprek!
 

Interview door Anouk Jansen (Studente BUAS) in opdracht van JONG.

Jong meets: Rosalinde!

Rosalinde is 22 jaar, ze woont in Oosterhout bij haar ouders thuis en studeert Social Work op het Avans in Breda. Over het algemeen ziet haar dagelijkse week er gestructureerd uit. Naast haar studie, werkt zij acht uur per week bij Oosterhoutvoorelkaar, waar ze zelf haar uren zelf kan indelen.

Oosterhoutvoorelkaar is een vrijwilligersorganisatie dat al het vraag en aanbod op het gebied van vrijwilligerswerk binnen Oosterhout bij elkaar brengt. Rosalinde werkt bij Oosterhoutvoorelkaar als projectmedewerker en jongerencoach binnen een jongerenproject genaamd het Vrijwillig Traineeship. Hierbij gaan jongeren gedurende een half jaar wekelijks vrijwilligerswerk doen bij verschillende maatschappelijke organisaties.

“Voor veel jongeren is het goed om op deze manier nieuwe mensen te leren kennen, jezelf persoonlijk verder te ontwikkelen en je CV te upgraden.”

Rosalinde is de contactpersoon voor jongeren. Zij begeleidt en helpt ze met leerdoelen opstellen en organiseert bijeenkomsten. “Het leukste aan mijn werk vind ik dat ik iets kan betekenen voor een ander.” Wat Rosalinde heeft gemerkt tijdens haar werk is dat iets wat voor jou een kleine moeite is, voor een ander heel veel kan betekenen. “Wat vooral heel leuk is, is dat je met heel veel verschillende mensen uit veel verschillende culturen in contact komt. Hierbij krijg je allemaal verschillende verhalen te horen en is geen één dag hetzelfde.”

Voordat ze aan de opleiding Social Work op Avans Hogeschool in Breda begon, heeft Rosalinde MBO Sociaal Werk gedaan in Tilburg. De overstap van het MBO naar het HBO zette mij aan het denken of ik het allemaal wel zou kunnen. Ik ben namelijk erg perfectionistisch en wil graag alles goed doen.
Op het HBO ben ik mezelf hierin tegengekomen, doordat ik mezelf veel druk opleg om te presteren”. Inmiddels kan ze het wat beter loslaten en inzien dat goed ook goed is.

Na haar opleiding wil Rosalinde graag als ambulante gezinsbegeleider werken. Dit houdt in dat je gezinnen begeleidt waarin ernstige problemen spelen en je bijvoorbeeld de schakel kunt zijn tussen ouder en kind.

Rosalinde is een empathisch persoon en kan goed met anderen meeleven. “Met mijn eigen kennis en vaardigheden, anderen kunnen helpen, dat is mijn grootste passie.” Rosalinde vertelt dat het heel inspirerend is om andermans verhaal aan te horen en daar een steentje aan te kunnen bijdragen.

Als tip wil Rosalinde graag meegeven dat een ander kan niet voor jou bepalen wat je wel of niet kunt. “Als jij de motivatie en het doorzettingsvermogen hebt om te kunnen bereiken wat jij graag wilt en waar je gelukkig van wordt, dan kun je dat”.


Interview door Anouk Jansen (Studente BUAS) in opdracht van JONG.