Geef ongedierte geen kans

De gemeente probeert overlast van ongedierte (ratten bijvoorbeeld) zoveel mogelijk tegen te gaan, maar heeft daarbij ook uw hulp hard nodig. Samen zorgen we voor een schone en gezonde woonomgeving. Helpt u mee?

Wat doet de gemeente?

De gemeente bestrijdt ongedierte op openbaar terrein. Bijvoorbeeld door lokdozen en klemmen te plaatsen. Als dat niet werkt, neemt de gemeente contact op met een ongediertebestrijder. Afval trekt ongedierte aan: ongedierte gaat op zoek naar voedsel en beschutting. Daarom controleert de gemeente actief op illegaal gedumpt afval en het te vroeg aanbieden van afval. Want hoe langer afval aan de straat staat, hoe groter de kans dat dit ongedierte trekt. De afvalcoaches van de gemeente zorgen voor informatie en voorlichting richting inwoners.

Wat kunt u doen?

  • U bent zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van ongedierte op uw eigen terrein. Voor meldingen, tips en adviezen kunt u terecht bij het KAD (Kennis- en Adviescentrum Dierplagen), via telefoonnummer 0317 - 41 96 60 of via e-mailadres info@kad.nl.
  • Ongedierte wordt vooral aangetrokken door voedsel en door afval. Zorg er daarom voor dat u uw afval op de juiste manier en pas op de dag van inzameling aanbiedt. Hoe langer afval aan de straat staat, hoe groter de kans op ongedierte. Gooi uw afval in een gesloten container en zet het er niet naast.
  • Geef vogels en eenden geen eten: dit eten trekt namelijk ook ongedierte aan. Heeft u dieren in de achtertuin, zoals kippen of konijnen? Dan is de kans groot dat u daarmee ook muizen en ratten aantrekt. Als u voer in de schuur of de garage heeft staan, zorg dan dat het voer is opgeslagen in afgesloten blikken of dozen.

Kennis- en Adviescentrum Dierplagen

Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) is het landelijk kenniscentrum voor informatie en advies over de preventie en bestrijding van plaagdieren, zoals muizen, ratten en wespen. U kunt hier terecht om ongedierte te melden, maar ook voor gratis advies over preventie en bestrijding. U kunt met het KAD contact opnemen via telefoonnummer 0317 - 41 96 60 of via mailadres info@kad.nl. Kijk voor meer informatie en tips op de website van het KAD.

Muskusratten en beverratten

Muskusratten en beverratten graven holen in oevers en dijken. Deze oevers en dijken kunnen daardoor verzwakken en instorten. Om gebieden te beschermen tegen overstromingen, zorgt het waterschap ervoor dat er niet te veel muskus- en beverratten zijn. Ziet u een muskus- of beverrat meld dit dan bij Muskusrattenbestrijding.nl.