Vanaf maandag 20 tot en met vrijdag 24 februari (carnavalsvakantie) wordt de verkeersregelinstallatie op het kruispunt Bredaseweg - Burg. Materlaan vervangen. Deze installatie is verouderd en er komt een zogenaamde “intelligente” verkeersregeling (iVRI) voor terug. Ook worden de lampen van de verkeerslantaarns en de drukknoppen vervangen en krijgen de masten een schilderbeurt. Het schilderwerk is weersafhankelijk en de kans bestaat dat dit wat later uitgevoerd wordt.

Vanaf dinsdag 21 februari gaan de verkeerslichten uit. Vanaf dat moment gelden de verkeersborden en verkeerstekens. Op donderdag 23 februari gaat de nieuwe verkeersregeling in de loop van de dag in bedrijf.

Wat is een iVRI?

Intelligente verkeersregelinstallaties, zogenaamde iVRI’s, zijn ontwikkeld om de verkeersveiligheid en -doorstroming te verbeteren. Ze kunnen zowel met andere iVRI’s communiceren als met weggebruikers via apps en navigatiesystemen. Dit geeft meer mogelijkheden dan bij de huidige verkeersregelingen om specifieke doelgroepen prioriteit te geven op basis van de actuele verkeerssituatie (real-time). Informatie zoals hoe lang het duurt tot het groen wordt levert, door tijdige snelheidsaanpassing, meer comfort, een betere doorstroming en een verlaging van de CO2 uitstoot op. Een andere nieuwe toepassing is het herkennen van een groep fietsers via gps, bijvoorbeeld op een schoolroute, waarmee de iVRI het licht sneller naar groen kan laten gaan.

Op de kruising Bredaseweg - Burg. Materlaan is de nieuwe iVRI al voorbereid om bovenstaande opties in te gaan voeren, maar dat gebeurt pas nadat alles goed getest is.

Bijlage

- Kruispunttekening Burg. Materlaan - Bredaseweg febr 2023 (pdf 701 kb)
- Tijdelijke verkeersmaatregelen (pdf 981 kb)