Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet inwerking getreden. De wet geeft gemeenteraden de mogelijkheid om de wijziging van een omgevingsplan te delegeren aan het college, een omgevingsdialoog te verplichten en een bindend adviesrecht te hebben, als het college wil afwijken van het omgevingsplan.

Om de overgang naar deze nieuwe Omgevingswet zo soepel mogelijk te laten verlopen, heeft de raad op 22 december 2021 drie besluiten genomen. De drie besluiten bepalen in welke gevallen:

  • Een omgevingsdialoog verplicht is, en welke voorwaarden er worden gesteld aan een omgevingsdialoog;
  • De gemeenteraad om advies moet worden gevraagd als het college wil afwijken van het Omgevingsplan;
  • Het college een omgevingsplan kan wijzigen of een voorbereidingsbesluit kan, zonder betrokkenheid van de gemeenteraad.

Waarom deze besluiten?

Deze besluiten zijn genomen om op tijd klaar te zijn voor de nieuwe Omgevingswet. Uitgangspunt bij deze besluiten is de huidige werkwijze van de gemeente Oosterhout.

Daar waar de Omgevingswet de mogelijkheid biedt om procedures te versnellen, wordt daar gebruik van gemaakt. Wel zonder afbreuk te doen aan de belangen van omwonenden en andere belanghebbenden bij een ontwikkeling. En zonder afbreuk te doen aan de rol van de raad.

Waar kan ik de besluiten inzien?

De besluiten zijn in te zien op (klik op de tekst hieronder):

Wanneer treden de besluiten in werking?

Deze besluiten van de raad zijn per 1 januari 2024 in werking getreden.

Zijn er mogelijkheden voor bezwaar of beroep?

Tegen de raadbesluiten kan geen bezwaar worden aangetekend of beroep worden ingesteld.

Waar vind ik meer informatie over de Omgevingswet?

Meer informatie over de Omgevingswet in Oosterhout vindt u op deze pagina.

Algemene informatie over de Omgevingswet en het omgevingsloket (waaronder hoe een vergunningencheck moet worden gedaan of een vergunning moet worden aangevraagd) vindt u hier.