Elke dag vluchten er meer mensen vanuit Oekraïne. Een deel van deze vluchtelingen komt ook naar Nederland. Het Rijk heeft alle Veiligheidsregio’s gevraagd om binnen 2 weken minimaal 1000 plekken voor vluchtelingen beschikbaar te stellen. Dit zal op korte termijn uitgebreid worden naar 2000 plekken.

Ook onze regio bereidt zich hier op voor. Dit gebeurt in districtelijk verband. Omdat we de Oekraïense vluchtelingen zo goed mogelijk willen ontvangen heeft het niet  de voorkeur om ze in tentenkampen en sporthallen onder te brengen. We bieden graag  stabiele, tijdelijke opvangplekken zoals vakantieparken, leegstaande appartementencomplexen etc. Die mogelijkheden hebben we in kaart gebracht.

Opvanglocaties binnen de Gemeente

De gemeente Oosterhout heeft voor de korte termijn vier locaties in beeld voor de opvang van Oekraïense evacués. Deze opvangplekken zijn op dinsdag 8 maart aangeleverd aan de Veiligheidsregio Midden en West-Brabant. Het gaat om een deel van het gemeentehuis en het Amphia ziekenhuis aan de Pasteurlaan plus een aantal kamers in de Paulusabdij en op Lievenshove. In totaal biedt Oosterhout daarmee 134 opvangplaatsen aan.

Lees hier het volledige bericht

Update 11 maart: de opvang van Oekraïnse vluchtelingen in Oosterhout is inmiddels gestart.

Lees hier het volledige bericht

Veelgestelde vragen over opvang van vluchtelingen

 • Ik wil mijn hulp aanbieden bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen, kan dat?

Als u grootschalige opvang voor meerdere gezinnen en alleenstaanden kunt bieden horen wij dat graag. U kunt hiervoor contact met ons opnemen via hulp-oekraine@oosterhout.nl

Met een kleiner aanbod van particuliere opvang kunt u terecht bij:

- Vluchtelingenwerk Nederland

- Take care BnB:

 • Ik wil als vrijwilliger helpen bij de opvang van vluchtelingen in Oosterhout. Waar kan ik mij melden?

Dat is erg fijn. U kunt op veel manieren helpen:

 • Surplus zoekt vrijwilligers die kunnen helpen bij de begeleiding van de Oekraïense vluchtelingen. Denk aan een praatje maken, spelactiviteiten, wegwijs maken in de stad en omgeving, hulp bij contact met instanties. Ook zoekt Surplus tolken. Aanmelden kan via de website van Oosterhoutvoorelkaar.

 • Ready2Help zoekt vrijwilligers die willen meehelpen met het verder inrichten van de opvanglocaties in Oosterhout. Aanmelden kan via https://ready2help.rodekruis.nl/

 • U kunt ook helpen bij de inburgering van statushouders in Oosterhout. Hiervoor kunt u terecht bij Surplus.

 • Surplus en Ready2Help inventariseren het aanbod van vrijwilligers en matchen het met de actuele vraag. Het kan daarom zijn dat er niet voor elke aanmelding direct plaats is als vrijwilliger. U ontvangt vanuit Surplus of Ready2Help een bevestiging van uw aanmelding. Wanneer zij uw inzet kunnen gebruiken nemen zij contact met u op. 

 • U kunt zich ook aanmelden als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Nederland.

 • Organiseert u een actie waarvoor u extra ondersteuning nodig hebt? Dan kunt u deze ook plaatsen op de website van Oosterhoutvoorelkaar. Zij matchen deze hulpvraag (indien mogelijk) vervolgens met vrijwilligers uit hun netwerk. 

 • Ik heb me al aangemeld bij Oosterhoutvoorelkaar.nl, Surplus of Ready2help, maar ik hoor maar niets?

Het is op dit moment behoorlijk druk. Surplus en Ready2help zijn volop bezig alle verzoeken te beantwoorden en verwerken.

 • Ik wil tolken, waar kan ik mij melden?

Fijn dat u wilt tolken. U kunt reageren op de vacature ‘Tolk Oekraïens gevraagd’ op www.oosterhoutvoorelkaar.nl. Als er behoefte is aan een tolk, brengt Surplus u in contact met de aanvrager.

 • Ik wil graag particuliere opvang bieden voor Oekraïnse vluchtelingen, kan dit?

Hiervoor kunt u terecht bij:

- Vluchtelingenwerk Nederland

- Take care BnB:

 • Ik vang zelf (een) vluchteling(en) op. Moeten Oekraïners zich registreren bij de gemeente?

Ja die moeten zich registreren.  U kunt hiervoor een afspraak maken bij burgerzaken via onze website

De meeste Oekraïense vluchtelingen kunnen zich inschrijven in de  Basis Registratie Personen (BRP) bij de gemeente waar zij (tijdelijk) verblijven. Alleen als zij ingeschreven staan in de BRP kunnen zij leefgeld ontvangen

Ook wanneer jij Oekraïners opvangt die zich niet kunnen inschrijven, bijvoorbeeld door gebrek aan identiteitsdocumenten, adviseren wij om contact op te nemen met jouw gemeente over het feit dat je Oekraïense vluchtelingen opvangt. 

In de komende tijd wordt hopelijk meer duidelijk over de verblijfsvergunning die zij kunnen aanvragen en de manier waarop zij zich moeten registreren. Houdt daarvoor onze website en de website van de IND goed in de gaten. 

 • Ik ken Oekraïense vluchtelingen, waar kunnen zij naar toe?

Als u opvang zoekt voor Oekraïense vluchtelingen dan horen wij dat graag. U kunt hiervoor contact met ons opnemen via hulp-oekraine@oosterhout.nl.

 • Ik vang (een) vluchteling(en) op, maar kan deze hulp thuis helaas niet (blijven) bieden. Waar kan ik terecht om opvang te regelen?

Hiervoor kunt u terecht bij: hulp-oekraine@oosterhout.nl.