Vuurwerkverbod en verbod op carbid

Dit jaar vieren we een Oud en Nieuw zonder vuurwerk. Voor veel Oosterhouters is dat een flinke teleurstelling. Maar in deze bijzondere periode is het nodig om vuurwerkslachtoffers en daarmee extra druk op de zorg te voorkomen. Daarom kiezen we er in Oosterhout ook voor om een verbod op carbid in te stellen. De gemeenteraad heeft dit op 15 december besloten.

Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte op de spoedeisende hulp, in de huisartsenposten en voor de handhavers. Afgelopen Oud en Nieuw werden in Nederland 1300 mensen behandeld voor vuurwerkletsel. Maar ook  hulpverleners zoals politie en BOA’s moeten tijdens de jaarwisseling vaak optreden bij vuurwerkincidenten. Door het Coronavirus is voor hen de werkdruk al hoog. Daarom heeft het kabinet besloten dat tijdens deze jaarwisseling 2020-2021 geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden.

Wel Fop- en schertsvuurwerk

Het tijdelijk vuurwerkverbod geldt voor het verkopen, vervoeren (lopend, rijdend of anderszins over straat) en afsteken van vuurwerk. Fop- en schertsvuurwerk (categorie F1-vuurwerk) is nog wel toegestaan. Dit zijn bijvoorbeeld sterretjes, knalerwten trektouwtjes, Bengaals vuur, Bengaalse lucifers, fonteinen voor gebruik binnenshuis en buitenshuis, kerstcrackers en confettibommen. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop en mag vanaf 12 jaar worden gebruikt.

Dit vuurwerk wordt ook wel eens kindervuurwerk genoemd, maar die naam is niet terecht. Ook dit vuurwerk kan gevaarlijk zijn. Daarom geldt het advies om een vuurwerkbril en aansteeklont te gebruiken en voldoende afstand te houden. Verder merken we dat dit vuurwerk nu massaal ingekocht wordt. We doen hierbij een oproep aan de ouders om dit vuurwerk onder begeleiding af te steken.

Carbid

In Oosterhout geldt ook een tijdelijk algeheel verbod op carbid schieten. Dit was voorheen onder strikte voorwaarden mogelijk in het buitengebied. De gemeenteraad heeft dit nu echter volledig verboden in de hele gemeente.

Controleren

Natuurlijk zijn politie en BOA’s ook rondom deze Oud en Nieuw in Oosterhout aanwezig om de veiligheid te bewaken. Zij controleren ook op verkoop, vervoer en afsteken van vuurwerk en carbid. Afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is, krijgt de dader een boete of gevangenisstraf. De minimale boete is € 100 en een aantekening in het strafblad. De gevangenisstraffen kunnen flink oplopen. Jongeren tussen 12 en 18 jaar kunnen bij minder zware overtredingen ook een Halt-straf krijgen.

Je helpt politie en BOA’s door vuurwerkoverlast te melden. Want hoe meer inwoners een melding maken, hoe beter we overlastlocaties in kaart krijgen, een patroon kunnen herkennen en erop kunnen anticiperen. De overlastgevers op heterdaad betrappen is lastig; zodra de melding binnen is, is de groep al vaak gevlogen. De boa’s werken samen met de politie en jongerenwerk om de overlast aan te pakken. Dat doen ze ook met preventieve acties.

Vuurwerkoverlast melden kan op verschillende manieren:

  • Bel de politie (0900-8844) of bel Meld Misdaad Anoniem (0800-7000)
  • Gebruik de WaakSamen app
  • Is er sprake van spoed of acute noodzaak? Bel dan 112.

Ziet u schade in de openbare ruimte, bijvoorbeeld van verkeersborden of prullenbakken? Dan helpt u ons door dat te melden. U kunt dat doen via MijnGemeente App.

 

Kerstboom eruit?

Begin januari worden kerstbomen huis-aan-huis ingezameld. U kunt uw kerstboom dan op de aanbiedplaats bij u in de buurt aanbieden. Hieronder vindt u het schema van de inzameling van kerstbomen per wijk/buurt.

Schema afhaal kerstbomen

  • Donderdag 7 januari 2021: Dammenbuurt, Staatsliedenbuurt, Schildersbuurt, Larenbuurt, Donkenbuurt, Sterrenbuurt, Kruidenbuurt en Beemdenbuurt.
  • Vrijdag 8 januari 2021: Vogelbuurt, Kastelenbuurt, Centrum, Molenbuurt, Leijsenakkers, Slotjes.
  • Maandag 11 januari 2021: Oosteind, Dorst, Bloemenbuurt, Schrijversbuurt, Natuurkundigenbuurt.
  • Dinsdag 12 januari 2021: Componistenbuurt, Warande, Den Hout, De Kreek, Contreie, Vrachelen, Markkant, Houthaven, Kanaleneiland, Oud-West. 

Inleveren bij de milieustraat

U kunt uw kerstboom ook gratis inleveren bij de milieustraat (Wilhelminakanaal-Oost 7). De milieustraat is open op maandag van 12.30 uur - 16.30 uur en van dinsdag tot en met zaterdag van 8.00 uur - 16.30 uur.

Geen kerstboomverbranding in 2021

Vanwege de maatregelen ter voorkoming van verspreiding van het Coronavirus zijn er dit jaar geen kerstboomverbrandingen in de kerkdorpen.

Oosteind

In Oosteind is wel een drive thru (auto) kerstboomversnippering op zaterdag 9 januari 2021 tussen 15.00 - 17.00 uur op het Kerkplein.

 

Pas op voor de babbeltruc

Diefstal door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. Kijk voor meer informatie over de babbeltruc op de pagina babbeltruc.

Gladheid

De gemeente zorgt er tijdens de wintermaanden voor dat wegen en fietspaden veilig en berijdbaar zijn. De gemeente strooit de belangrijkste wegen en fietspaden. Strooiacties worden aangekondigd via Twitter: @Gem_Oosterhout. Gevaarlijke situaties kunt u melden via de app MijnGemeente. Lees meer op de pagina gladheidsbestrijding.

Afval

Let op! Tijdens de feestdagen gelden aangepaste inzameldagen! 

Op vrijdag 1 januari 2021 halen wij geen huisafval op. De inhaaldag hiervoor is zaterdag 2 januari 2021. Het kan zijn dat het afval in uw straat op de inhaaldag op een eerder tijdstip dan gebruikelijk wordt ingezameld. Zorgt u er daarom s.v.p. voor dat u uw afval op de inhaaldag vanaf 7.30 uur op de aanbiedplaats heeft staan.  

Fietsverlichting

Zorg dat u goed zichtbaar bent in het verkeer. Ga goed verlicht op weg!

 

 

Openingstijden

Het stadhuis en de milieustraat zijn met kerst en nieuwjaar gesloten. Kijk op de pagina openingstijden voor meer informatie.