Heeft u een laag inkomen? Dan krijgt u misschien een energietoeslag. 

De energietoeslag is een eenmalig bedrag van €1.300,- per huishouden met een laag inkomen. Dit is een maatregel van het kabinet vanwege de verhoogde energieprijzen. Eerder was de toeslag € 800,-,  maar vanaf 1 september 2022 is het bedrag verhoogd naar € 1.300,-. 

Als u al € 800,- heeft ontvangen, krijgt u in oktober automatisch € 500,- extra overgemaakt. U hoeft hiervoor niets te doen. Uw gegevens zijn namelijk al bij ons bekend. Wij maken het bedrag van € 500,- in oktober aan u over. Pas als u begin november niets heeft ontvangen, vragen wij u contact met ons op te nemen. Dan kunnen we het alsnog voor u regelen.

Als u voor 1 september wel een aanvraag heeft ingediend, maar u heeft nog geen bedrag ontvangen, wordt het totaalbedrag van € 1.300,- overgemaakt. U hoeft hiervoor niets te doen. Uw aanvraag is namelijk al ontvangen. En als u in aanmerking komt voor € 800,-, komt u automatisch ook in aanmerking voor de € 500,- extra. Om het eenvoudig te houden, maken we dan meteen het totaalbedrag van € 1.300,- over. Als u niet in aanmerking komt voor de toeslag, ontvangt u hiervan bericht.

U kunt een aanvraag indienen tot en met 31 december 2022

Als u geen aanvraag heeft ingediend, kan dat nog steeds. Of misschien lag uw inkomen in maart 2022 net boven de inkomensnormen en heeft u daarom geen aanvraag ingediend. Kijkt u dan vooral nog eens naar de normen hieronder en naar uw inkomen van nu. Het kan zijn dat u alsnog in aanmerking komt. Als uw situatie (uw inkomen) de komende maanden nog verandert, is het goed om te weten dat u uw aanvraag nog tot 31 december van dit jaar kan indienen.

U kunt de energietoeslag onderaan deze pagina aanvragen.

U komt in aanmerking voor de energietoeslag als:

  • U in de gemeente Oosterhout woont;
  • U 21 jaar of ouder bent;
  • U de energiekosten voor de woning betaalt;
  • U een laag inkomen heeft (zie hiervoor de inkomensgrens die hieronder beschreven staat).

Inkomensgrenzen voor de energietoeslag

Inkomensgrens: 21 jaar tot pensioen

 
GezinssituatieNormbedrag (inclusief vakantietoeslag)*
Alleenstaande (ouder)€ 1.377,28
Gehuwden€ 1.967,54                            

 

Inkomensgrens: pensioengerechtigden

 
GezinssituatieNormbedrag (inclusief vakantietoeslag)*
Alleenstaande (ouder)€ 1.532,09
Gehuwden**€ 2.075,45

*Bedragen in netto
**Gehuwden of samenwonenden waarvan één of beiden de pensioengerechtigden leeftijd heeft bereikt. 

Let op: Deze normbedragen gaan over het verzamelinkomen per huishouden. Dus bij gehuwden: dit zijn de inkomens bij elkaar opgeteld. 

De eenmalige energietoeslag aanvragen

Via onderstaande knop kunt u uw aanvraag indienen. 

Hulp bij het invullen van uw aanvraag

Heeft u moeite met het invullen van formulieren? De burgeradviseurs van Surplus Welzijn helpen u hier graag mee. U kunt naar hun inloopspreekuren in de activiteitencentra de Bunthoef, Slotjes of Dommelbergen.

Ook kunt u naar het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek komen. Ook als u geen lid bent van de bibliotheek. Het Informatiepunt digitale overheid heeft spreekuur op woensdagen en op zaterdagen van 13.30 tot 15.30 uur in de bibliotheek (De Bussel). Tijdens de spreekuren begeleiden zij u om de aanvraag in te dienen en helpen zij met de digitale bijlages die erbij horen.

Slotjes

  • Maandagmiddag 13.30-15.30 uur
  • Donderdagochtend  van 10.00 tot 12.00 uur

Dommelbergen

  • dinsdagmiddag 13.30-15.30 uur
  • vrijdagochtend 10.00-12.00 uur

Bunthoef

  • woensdagochtend 10.00-12.00 uur
  • donderdagmiddag 13.30 15.30 uur