Reclame uitingen

Gaat u reclame aanbrengen?

In de volgende situaties heeft u een omgevingsvergunning nodig voor het onderdeel 'bouwen':

  • Als uw reclame drie dimensionaal is (een ruimtelijk bouwwerk). Voorbeelden hiervan zijn een reclamezuil, een gevelbak of een vlaggenmast. 
  • Als u reclame wilt plaatsen bij een monument. (welstandsnota 2.3 PDF,1,63 MB)

Om te controleren of u een omgevingsvergunning nodig heeft om reclame te maken kunt u de vergunningcheck doen. Daarnaast kunt u in het bestemmingplan kijken of uw plan past binnen een bepaalde bestemming.

Reclame plaatsen op gemeentegrond

Als het niet mogelijk is om een reclamebord of een reclamezuil op uw eigen grond te plaatsen mag u  hiervoor gemeentegrond gebruiken? Nee dat mag niet. U dient hiervoor een omgevingsvergunning aan te vragen om hiervoor gemeentegrond te mogen gebruiken. U betaalt dan elk jaar een bepaald bedrag. De hoogte hiervan kunt u terugvinden in de verordening precariobelasting.

Welstandsnota

Als u een aanvraag indient voor het plaatsen van reclame uitingen zal er altijd gekeken worden of de reclame voldoet aan de welstandscriteria.

Deze criteria zijn terug te vinden in de welstandsnota (PDF, 1,63 MB)

Hoe vraag ik een omgevingsvergunning aan?

Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning kunt u terecht op het omgevingsloket. Hier logt u in met DigiD en kunt u online uw vergunning regelen. Bedrijven en instanties kunnen inloggen met een Eherkenning 

Overige informatie over reclame uitingen

Contact

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de gemeente.