Buurtpreventie

Buurtpreventie in Oosterhout is ontstaan op initiatief van buurtbewoners. Samen zorgen buurtbewoners voor een leefbare en veilige woonomgeving. Daar sluiten partners als politie en gemeente graag bij aan. Doordat buurtbewoners onveilige situaties melden bij gemeente of politie, krijgen inbrekers en/of vernielers minder kans om hun slag te slaan in de buurt. Samen met de politie en u werken we graag aan een veiligere buurt. Meer informatie, en wat u zelf kunt doen, kunt u lezen in de folder Attentie Buurtpreventie (PDF, 563 kB)

Buurtpreventiegroepen

Kijk in het overzicht van de buurtoverleggroepen voor buurtpreventiegroepen bij u in de buurt.

Whatsapp.. je buurt veilig

Steeds vaker gebruiken Nederlanders de berichtendienst Whatsapp om elkaar te waarschuwen tegen inbraken in de buurt. Hoe met deze app een digitale buurtwacht wordt georganiseerd kunt u lezen op WhatsApp als middel voor buurtpreventie (PDF, 251 kB))

Project Waaks

Project Waaks roept hondenbezitters op om alert te zijn in de buurt. Zij zijn immers meerdere malen per dag te vinden in de buurt met hun viervoeters. Middels ludieke hondenhesjes zijn honden zichtbaar aanwezig in de buurt en laten buurtbewoners zien: wij zijn alert. De hondenhesjes zijn verkrijgbaar via de buurtpreventieteams. Meer informatie staat in de flyer Kom in actie als u onraad ruikt (pdf 299 kB).

Buurtoverleg

In buurten worden buurtoverleggen georganiseerd. Buurtbewoners praten onder andere met elkaar over buurtpreventie. Op de pagina Buurtpreventiegroepen vindt u alle adressen.

App Waaksamen

De gemeente Oosterhout is aangesloten bij de WaakSamen app. Deze app helpt u om snel en overzichtelijk een melding te maken van een verdachte situatie. Het maken van een goede melding en het geven van een helder signalement is lastig. De app helpt u om dat snel, duidelijk en eenvoudig te doen. De meldingen komen rechtstreeks bij de politie en de gemeente binnen.

De app WaakSamen is een aanvulling op de WhatsApp-groepen die in veel wijken actief zijn. Deze groepen zijn heel effectief en dragen bij aan de veiligheid in een wijk, maar vaak is het lastig om hiermee snel de juiste informatie bij de juiste persoon te krijgen. Met de app Waaksamen gaat dat makkelijker.

Hoe werkt de app Waaksamen?

De gratis te downloaden app voor Android en iOS stroomlijnt de informatie door u gericht vragen te laten beantwoorden. Was de verdachte persoon groot of klein? Droeg hij een bruine jas of een rood shirt? En wat doet hij? Hangt hij rond? Is hij agressief? Of is er sprake van een groep die voorbijgangers lastig valt?