Grondwaterproblemen

Als de grondwaterstand in steden langere tijd te hoog of te laag is, kan dit enorme problemen geven. Zo kunnen houten funderingspalen (waarop gebouwen steunen) gaan rotten als het grondwater heel diep zit. Met eventuele verzakkingen tot gevolg. En te hoge grondwaterstanden kunnen bijvoorbeeld leiden tot vocht in huis.

Problemen door te hoge grondwaterstand

U kunt die problemen eigenlijk alleen krijgen als uw huis niet goed is gebouwd. Of door ouderdom gebreken zijn ontstaan. Zo is bij oudere huizen de vloer niet altijd waterdicht. In heel Nederland hebben zo'n 260.000 woningen problemen. Het gaat dan om een combinatie van bouwkundige problemen en een te hoge grondwaterstand. Gelukkig bestaan hiervoor verschillende bouwkundige oplossingen.
U kunt muren (laten) impregneren om ze waterdicht te maken. De overlast verdwijnt omdat het grondwater niet meer door de muren naar binnen kan. 

  • Dicht gaten en kieren in de begane grondvloer af en maak het kruipluik vochtdicht. Hiermee voorkomt u dat vochtige lucht vanuit de kruipruimte naar de woonruimte stroomt. Veel mensen gebruiken hiervoor PUR-schuim. 
  • Verbeter de ventilatie van de woonruimte en/of kruipruimte, dat kan met ventilatieroosters of mechanische ventilatie (ventilator). 
  • Vul te diepe kruipruimten op met goed doorlatend materiaal. Het effect is dat het grondwater minder goed kan optrekken. Schelpen zijn hiervoor uitermate geschikt. 
  • Leg folie op de bodem van de kruipruimte zodat u verdamping van het grondwater tegengaat.

Uiteraard kunt u ook een bouwdeskundige inschakelen of met uw gemeente overleggen.

Problemen door te lage grondwaterstand

Als het grondwater lange tijd laag blijft, kunnen ook problemen ontstaan. Zo kunnen funderingen van gebouwen verzakken.

Verzakkingen kunnen ook ontstaan door ‘negatieve kleef’. Dan blijft door inklinking en uitdroging van de bodem (veelal veen) grond aan de paal hangen. Deze grond zorgt voor extra belasting, waardoor de fundering verzakt.
Dat heeft grote gevolgen voor de structuur en stabiliteit van de gebouwen. In Nederland hebben zo’n 100.000 woningen last van een te lage grondwaterstand.