Gemeente Oosterhout werkt aan een schone, veilige en leefbare stad.

Wethouder Marcel Willemsen, met portefeuille Duurzaamheid en Afval; "Onze medewerkers stadsbeheer houden samen met inwoners de stad schoon. In de strijd tegen het zwerfafval gebeurt heel veel, op kleine en grote schaal. Het is bijzonder om te zien dat zoveel mensen zich inzetten door te ZAPpen of door mee te doen aan de actieweek Nederland Schoon. Daar mogen we hartstikke trots op zijn."

Samen Oosterhout Schoon

Samen Oosterhout Schoon is naam waaronder alle projecten gericht op zwerfafval vermindering vallen. Als je het hart logo van Samen Oosterhout Schoon ziet, dan weet je dat het een actie betreft in samenwerking met Samen Oosterhout Schoon. Dit kan geïniteerd zijn door de gemeente, maar kan net zo goed een initiatief zijn van inwoners. 

Projecten

 • ZAPpers; vrijwillige en vrijblijvende inzet van inwoners en betrokkenen bij de gemeente Oosterhout
 • Educatie op scholen; Met lespakketten en gastlessen zetten we in op meer bewustwording.
 • BinSwingers; Afvalvoorzieningen op school routes
 • Containertuintjes: Bijplaatsingen tegen gaan
 • PBD te vroeg actie: Inwoners bewust maken dat zakken op het juiste moment aangeboden moeten worden. 
 • Communicatie campagnes; zoals trap plat, schuif in bij de nieuwe ondergrondse papiercontainers
 • Afvalvoorzieningen; meer prullenbakken is niet de oplossing, maar strategisch plaatsing kan veel doen. Zoals bij de fastfoodketens aan de Beneluxweg
 • Culturele activiteien om de bewustwording te vergroten; In 2020 was dit een dansvoorstelling en in 2021 een rattenvanger optocht in samenwerking met H19 en Theek5
 • Monitoring: Waar ligt welk soort afval
 • Participatie: Clubs en scholen worden betrokken bij het schoonhouden
 • en vele anderen.

Oosterhout Schoon week

Een week per jaar staat in het teken van de landelijke actie Nederland Schoon. Tijdens de  Nederland Schoon dag gaan de gemeente, bedrijven, scholen, vrijwilligers en buurtgroepen samen de straat op om hun buurt schoon te maken. 

De Stichting Nederland Schoon zet zich in voor de preventie en bestrijding van zwerfafval. De stichting vraagt gemeenten, instellingen en bewoners te helpen om Nederland op te schonen. Gemeente Oosterhout doet elk jaar weer mee met de actie en maakt er een volledige week van, met medewerking van bewoners, verenigingen en scholen. De gemeente ondersteunt de schoonmaakacties van bewoners met gereedschap als knijpers, vuilniszakken, prullenbakken en wat lekkers voor na het harde werken.

Met dank voor de foto's van Sjoerd fotografie.

Patricia Eykelenboom

Projectleider Samen Oosterhout Schoon

Bewoners uit heel de gemeente Oosterhout mogen mij bellen als ze zelf eens willen ZAPpen of iets willen organiseren met het thema zwerfafval. Voor het melden van overlast van zwerfafval is er een superhandige app waar mensen terecht kunnen. Een fijnere buurt begint altijd met een schone buurt. Zodra je in gesprek bent met buurtgenoten over dit thema, komen er vaak allerlei andere ideeën los over hoe de buurt kan verbeteren. Voorheen kon ik ze dan niet verder helpen, maar doordat ik nu onderdeel ben van het wijkgericht werken team kan ik ze eenvoudig koppelen aan de wijkmakelaar.

Contact:

Tel: 06 523 66 229
Mail: p.eykelenboom@oosterhout.nl