Wijkmakelaar Carmen Mutsaers

Wijkmakelaar Centrum, Dommelbergen en Slotjes

Tel:. 06 523 661 22
Mail: c.mutsaers@oosterhout.nl
@wijkmakelaarcarmen (Facebook en Instagram)

Bewoners mogen me bellen, of uiteraard aanspreken tijdens een wandeling door de buurt, wanneer er projecten zijn waarin ze zich niet voldoende gehoord of gezien voelen door de gemeente. Op social media is goed te volgen waar ik die dag een rondje loop, loop gerust een stukje met me mee, we doen het samen!

Hallo, ik ben Carmen Mutsaers. Graag stel ik me even voor. Sinds geruime tijd woon ik samen met mijn gezin in Oosterhout. Naast mijn werk en gezin ben ik ook best actief als vrijwilliger voor onder andere het Parkfeest en in het verenigingsleven, met name met carnaval. Ik werk sinds oktober 2021 als wijkmakelaar. Deze manier van wijkgericht werken is een enorme leuke en interessante uitdaging. Samen met betrokken inwoners en collega’s kijken naar het grotere plaatje in een wijk. Waar kunnen we buurtgenoten aan elkaar verbinden? Wat is hun gezamenlijke wens? Staan ze open om een buurtgroep te vormen? Of vinden ze een initiatief op straatniveau genoeg?

Ik wil daarom goed luisteren, de kern uit de vraag of het probleem halen. ‘Aan’ staan voor signalen en kansen en daar dan samen met de buurtgenoten, een collega of bijvoorbeeld de wijkwethouder mee aan de slag gaan. En ja, dan kom ik soms best voor dilemma’s te staan. Deze gesprekken, processen en successen deel ik waar kan op social media. Het spreekt mensen aan als ik uitleg wat we doen als gemeente en wat er niet, maar vooral ook wel kan.

Tijdens mijn wandelingen in de wijken en dorpen zie ik van alles en spreek ik veel inwoners. Ze vinden hun buurt vaak mooi, maar hebben ook wensen. Daar gaan we over in gesprek. Wat doen zij, wat doen wij en wat doen we samen. Daarmee hoop ik te bereiken dat de wijkbewoners elkaar beter leren kennen. Een sterkere sociale cohesie is voor iedereen fijn, maar met name voor mensen waar het (even) niet goed mee gaat.

Ik spreek ook veel met partners, zoals Thuisvester, de wijkagent of Surplus. Een van de signalen die ze onlangs gaven, was de verborgen zorg. Veel narigheid zit achter de voordeur verstopt en het is logisch dat mensen er niet mee te koop lopen. Als we elkaar beter kennen, dan signaleren we eerder dat iemand (iets van) hulp kan gebruiken. En soms is elkaar goedendag wensen al genoeg om iemands dag te maken!

Ik werk het liefst in de wijken. Zichtbaar en toegankelijk zijn, vind ik belangrijk. Daarnaast woon ik zelf ook nog eens in Dommelbergen, dus ik zie kansen genoeg als ik een ommetje maak. Mijn grootste uitdaging is om privé en werk (een beetje) gescheiden te houden en in de regierol te komen.

Ook ben ik in het stadhuis of op de werf te vinden, want ik heb mijn collega’s hard nodig. Zij hebben de expertise in huis om mee te kijken naar uitdagingen. Daar heb ik trouwens alle vertrouwen in, want wijkgericht werken doen we samen. Soms met een duwtje, soms moet ik er even aan trekken, soms sta ik er alleen maar naar te kijken. Maar uiteindelijk krijgen we meer voor elkaar. En al die succesjes wil ik ook nog eens vieren!