Loop er niet mee rond: wees OPEN

Een op de vijf jongeren krijgt ooit te maken met depressiviteit. Vrijwel alle jongeren hebben in meer of mindere mate last (gehad) van de coronacrisis. Bijvoorbeeld toenemende gevoelens van somberheid, eenzaamheid of angst.
Soms kan het lastig zijn om te gaan met mentale kwetsbaarheid. Erover praten is dan vaak een grote stap. Daar wil gemeente Oosterhout verandering in brengen. Daarom is van 4 tot en met 25 april de reizende tentoonstelling OPEN over depressiviteit te zien in de Torenstraat in Oosterhout. Samen met partners besteden we in deze drie weken extra aandacht aan mentale gezondheid.

Je staat er niet alleen voor. Er is hulp beschikbaar en er zijn plekken waar je hierover kan praten. Bijvoorbeeld met familie, vrienden, een mentor, trainer of een andere professional. Wees OPEN, naar jezelf en naar je omgeving en stel de vraag: Hoe gaat het nou écht met jou?

Deel jouw tips, verhalen en ervaringen op social media met #openoverdepressiviteit en bouw mee aan openheid.

Bezoek de buitenexpositie OPEN over depressiviteit

Van 4 tot en met 25 april vind je in de Torenstraat de buitenexpositie. Hier zie je portretten van jongeren die hun ervaringen met mentale kwetsbaarheid delen. 

Extra activiteiten van partners tijdens de periode van de tentoonstelling:

Deel jouw idee om gezondheid te verbeteren

Heb jij een idee om de mentale gezondheid van inwoners te verbeteren? Wil jij zelf jouw idee uitvoeren? Op ideeënplatform doemee.oosterhout.nl kun je jouw idee plaatsen en er andere inwoners bij betrekken. De gemeente ondersteunt ideeën die voldoen aan de doelen met maximaal €2.500. 

Tips om het gesprek over mentale gezondheid te voeren

Angst, depressiviteit of andere mentale kwetsbaarheid kan je leven beperken. En het kan voorbij gaan. Er samen over praten helpt. Kijk op www.heyhetisoke.nl voor tips om hierover te praten.

Hier kun je als jongere of jongvolwassene in Oosterhout terecht met je hulpvraag

  • (Jeugd) maatschappelijk werk, via (0162) 74 86 00 of via jouw mentor op school
    Heb je vragen of problemen waar je eens met iemand over wilt praten, bijvoorbeeld over relaties, eenzaamheid of werk? Maatschappelijk werkers luisteren en denken met je mee.
     
  • Jongerenwerk Surplus, via insta @jongerenwerkoosterhout
    Voor als je iets wilt organiseren, lichte ondersteuning kunt gebruiken bij alledaagse dingen, óf  wanneer je gewoon even wilt chillen.
     
  • Praktijkondersteuner van de huisarts GGZ en Jeugd, via de huisarts
    De praktijkondersteuner van de huisarts kan jongeren en jongvolwassenen helpen zonder dat je een verwijzing nodig hebt voor bijvoorbeeld een psycholoog. 
     
  • Jeugdverpleegkundige GGD, via jeugdgezondheidszorg.oosterhout@ggdwestbrabant.nl
    Je kunt terecht bij een jeugdverpleegkundige van de GGD als je bijvoorbeeld niet lekker in je vel zit of als je vragen hebt over je gevoel of je lichaam. Anoniem chatten kan ook via jouwggd.nl.
     
  • Onafhankelijke clientondersteuning MEE, via (0416) 67 55 00
    Wil je advies of ondersteuning bij jouw vragen over wonen, inkomen, werk, dagbesteding of zorg? Dan kun je terecht bij een onafhankelijke clientondersteuner, iemand die gratis en zonder doorverwijzing met je mee kan denken en samen de zaken op een rijtje zet.
     
  • De Alles Oké? supportlijn, via 0800 04 50 of chat op www.allesok.nl
    Iedereen tussen 18 en 24 jaar kan voor een luisterend oor terecht bij de Alles Oké? Supportlijn. De lijn is dagelijks geopend van 14.00 tot 22.00 uur en álles is bespreekbaar. De chat is bereikbaar via www.allesoke.nl. Contact is gratis, anoniem en je zit nergens aan vast. 
     
  • De kindertelefoon (8 tot 18 jaar), via 0800 04 32 of chat op www.kindertelefoon.nl/chat
    Je kunt de kindertelefoon bellen over al jouw vragen, zorgen of wat je verder bezighoudt. 
     
  • Sociaal team Oosterhout, via 14 0162
    Heb je meer ondersteuning nodig? Neem dan contact op met het sociaal team.
     
  • Meldpunt Crisiszorg – de juiste hulp bij crisissituaties, via 0800 50 99
     
  • Crisiskaart
    Bij GGZ ervaringsdeskundigenorganisatie Fameus kun je een crisiskaart laten opstellen. Deze kaart kun je bij je dragen. De kaart geeft aan hoe gehandeld moet worden wanneer je in crisis raakt en dit niet meer zelf kunt vertellen.
     
  • Denk je aan zelfmoord? Bel 0800 0113 of chat op www.113online.nl
    113 is er voor je. Je kunt anoniem bellen of chatten. 

Aan deze activiteiten kun je in Oosterhout meedoen

  • Inloop 14+, activiteitencentrum Dommelbergen
    Ben je tussen de 14 en 23 jaar en ben jij op zoek naar een plek waar je kunt chillen, alleen of met je vrienden? Waar je een potje kunt playstationen, tafelvoetballen of aan andere toffe activiteiten kunt deelnemen. Iedere donderdag tussen 12.00 en 18.00uur ben je welkom in het activiteitencentrum Dommelbergen. Voor meer informatie ga je naar www.inoosterhout.nl of neem contact op met een van de jongerenwerkers.
     
  • Jongerencentrum, Klappeijstraat 44a
    Bij het Jongerencentrum kun je terecht om anderen te leren kennen, het gesprek aan te gaan met de jongerenwerkers of om een vraag te stellen. Op deze plek kun je ook gewoon chillen, gamen, tafelvoetballen, spelletjes spelen of met je vrienden afspreken. Iedere maandag en vrijdag van 13.30 tot 18.00 uur en op woensdag van 19.00 tot 21.30 uur. Voor meer informatie ga je naar www.inoosterhout.nl of neem contact op met een van de jongerenwerkers.
     
  • Floralia Park, Beneluxweg 63
    Ieder mens heeft zinvolle dagbesteding nodig, bijvoorbeeld werken, recreëren of onder de mensen komen. Iedereen wil graag een plaats waar je je dag zinvol in kan vullen. Voor veel mensen is de stap naar professionele hulpverlening een grote stap. Bij Floralia Park is de hulpverlening laagdrempelig en ongedwongen. Er wordt gekeken naar wat mensen willen en kunnen en waar ze zelf aan toe zijn. Wil je graag een andere draai geven aan je dag? Stap gerust eens binnen bij Floralia Park. Dat kan van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.
     
  • Aanlopen GGZ, activiteitencentrum Dommelbergen en Bunthoef
    Zoek je afleiding, een steuntje in de rug of wil je gewoon even de deur uit voor een praatje en een kopje koffie? Kom dan naar de Aanloop. Een plek waar je mag zijn wie je bent en waar respect voor elkaar voorop staat. Het kan een aanloop zijn naar nieuwe contacten en misschien ontdek je nieuwe mogelijkheden voor jezelf of voor anderen. Iedere donderdag van 14.00 tot 20.00 uur en vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur in activiteitencentrum Dommelbergen. Op iedere dinsdag van 13.30 tot 16.30 uur in activiteitencentrum de Bunthoef.
     
  • Sport en culturele activiteiten
    Voor alle sport en culturele activiteiten ga je naar www.inoosterhout.nl. Wil je meer weten over welke mogelijkheden er voor jou zijn binnen Oosterhout om te sporten. Neem dan contact op met de sportcoaches van MOOVE via: info@mooveoosterhout.nl. Een mooi voorbeeld is de beweeggroep voor mensen met een psychische kwetsbaarheid die 9 mei van start gaat.
     
  • H19
    H19 nodigt jongeren van harte uit deel te nemen bij een aantal van haar activiteiten. Je kunt hier cultureel en muzikaal bezig zijn en ervaren hoe goed cultuur en muziek kunnen helpen in het uiten en verwerken van gevoelens. In april kun je kennismaken met een of meer van de volgende activiteiten (aanmelding is niet nodig). 
    Muziek: Jongvolwassengroep de Leftovers. Maandag 4 en 11 april van 19.30 tot 20.30 uur. Een uur vol techniek en meerstemmig zingen met leeftijdsgenoten. Het doel is ontspanning door inspanning.
    Dans: Modern Jazz (16+). Dinsdag 5, 12 én 19 april van 20.30 tot 21.45 uur. Even alles vergeten en intensief met je lijf bezig zijn op diverse muziekstijlen.
    Beeldende vorming: Kunstwerkplaats. Donderdag 7,14 én 21 april van 18.00 tot 19.30 uur. Ga met diverse materialen aan de slag en laat je creativiteit de vrije loop.
    Sketch Inn. Donderdag 7, 14 én 21 april van 18.00 tot 19.30 uur. Potlood en papier en ga maar aan de slag. Hier kun je ook je creativiteit de vrije loop laten.