In de binnenstad is een voetgangersgebied ingesteld. In het voetgangersgebied kan alleen worden geladen en gelost binnen de venstertijden ma t/m za van 07.00 uur tot 11.30 uur. 

Buiten deze tijden is het niet toegestaan met gemotoriseerd verkeer de voetgangersgebieden in te rijden, enkele ontheffinghouders uitgezonderd. 

Beschrijving

Om de binnenstad van Oosterhout verkeersluw te houden zijn de toegangswegen tot het centrum voorzien van camera's. Deze camera's controleren automatisch de kentekens van de voertuigen die buiten de venstertijden in het gebied rijden en weten of aan een voertuig een ontheffing is verleend door de gemeente.

Een ontheffing kan aangevraagd worden door bewoners van het centrum/voetgangersgebied, ondernemers die hier gevestigd zijn of door bedrijven/personen die voor werkzaamheden met hun voertuig het centrumgebied in- en uit moeten rijden.

Ontheffingen worden alleen nog verstrekt op kenteken.

LET OP: de ontheffing 'Kentekenregistratie - rijden in de binnenstad' is uitsluitend bedoeld om in en uit het gebied te rijden. Als u vanwege werkzaamheden of iets dergelijks uw voertuig ook moet parkeren in het voetgangersgebied, dan moet u ook nog een ontheffing reglement verkeersregels en verkeersteken (RVV) aanvragen.

Voor welke ontheffing komt u in aanmerking?

Om het autoverkeer in de binnenstad te beperken maar de bewoners en bedrijven zo goed mogelijk te faciliteren, zijn er 4 ontheffing categorieën benoemd.

Aan de hand van de beschrijving kunt u nagaan voor welke ontheffing u in aanmerking komt. Deze categorie moet u bij uw aanmelding benoemen.

Jaarontheffing permanent: (toegang 24-uur)

De permanente ontheffing wordt verstrekt aan:

 • Bewoners en bedrijven die de beschikking hebben over eigen parkeergelegenheid die alleen te bereiken is via het afgesloten gebied
 • Bedrijven gelegen aan de bevoorradingsstraat tussen Heuvel en Arendshof

Op de permanente ontheffing kunnen maximaal 3 kentekens worden geregistreerd.

Jaarontheffing avond: (geldig na 18.00 uur en op koopavond na 21.00 uur)

De avond ontheffing wordt verstrekt aan:

 • Bewoners met een woonadres in het afgesloten gebied (ook als u zelf geen auto bezit kunt een ontheffing aanvragen voor familielid of kennis)
 • Bedrijven met een vestigingsadres in het afgesloten gebied

Op de avond ontheffing kunnen maximaal 3 kentekens worden geregistreerd;

Jaarontheffing functioneel:

 • De functionele ontheffing wordt verstrekt aan: Nood- en hulpdiensten (politie, brandweer, ambulance)
 • Onderhoudsbedrijven
 • Waardetransportbedrijven
 • Weekmarkt
 • Uitvaartondernemers

Op de functionele ontheffing kunnen maximaal 50 kentekens worden geregistreerd;

Tijdelijke ontheffing:

 • De tijdelijke ontheffing wordt verleend voor de duur van één dag, week of maand
 • Op de tijdelijke ontheffing kan maximaal 1 kenteken worden geregistreerd.

De ontheffing vraagt u aan met het formulier Kentekenregistratie bij het kopje Formulieren.

Na aanmelding van uw ontheffing ontvangt u een melding dat uw aanvraag is ontvangen. Houdt u rekening met een controle- en verwerkingstijd van uw aanvraag van enkele werkdagen. Zodra uw aanvraag is goedgekeurd worden uw gegevens ingevoerd in het beheersysteem, zodat u toegang heeft tot de binnenstad. 
U ontvangt hierna per mail nog informatie over hoe u zelf uw kenteken(s) kunt wijzigen en/of toevoegen.