Persberichten Nieuwsberichten

Met leuke activiteiten voor jeugd, huurders, mensen met een koopwoning én ondernemers

Duurzaamheidsweek van 2 tot en met 10 oktober 2021

Duurzaamheidsweek van 2 tot en met 10 oktober 2021

In de week van 2 tot en met 10 oktober 2021 staat duurzaamheid centraal in Oosterhout. Een compleet programma met een week vol activiteiten voor inwoners en ondernemers. De moeite waard voor iedereen die meer wil weten en aan de slag wil gaan met duurzaam leven, wonen én ondernemen. De gemeente Oosterhout, Oosterhout Nieuwe Energie (ONE), Theater de Bussel, Theek 5, Rabobank en de werkgroep Oosterhout Duurzaam hebben hiervoor de handen ineen geslagen. Het thema dit jaar is: Wij doen het natuurlijk: voor jezelf en de toekomst!

Marcel Willemsen, wethouder duurzaamheid: “Ik ben trots dat zoveel partijen en betrokken mensen alweer voor de vierde keer samen een breed programma hebben neergezet. Voor iedereen: voor de jeugd, huurders, mensen met een koopwoning én ondernemers. Landelijk is er een dag van de duurzaamheid, wij vullen hier een hele week met activiteiten. Het programma en over hoe je zelf aan de slag kunt met duurzaam wonen en ondernemen is te vinden op www.duurzaamoosterhout.nl. Wij doen het natuurlijk. Zo werken we samen aan de leefbare duurzame toekomst van Oosterhout.”   

Programma

2 oktober

Aftrap van de week door wethouder duurzaamheid Marcel Willemsen. De wethouder hijst om 13.00 uur de vlag bij Stichting hergebruik Arkendonk voor de start van de Rattenvanger-parade van H19 en buurtbewoners in hun strijd tegen zwerfvuil en ratten.

3 oktober

Op zondag 3 oktober 16.00 uur zal in Theek 5 wethouder Clèmens Piena tijdens een besloten bijeenkomst bekend maken wie de nieuwe stadsfotograaf Oosterhout wordt. De foto’s over duurzaamheid worden daarna tentoongesteld.

4 oktober

Vanaf maandag 4 oktober is er aandacht op scholen voor duurzaamheid en zwerfafval. Theek 5 verzorgt in samenwerking met onder andere het Mgr. Frencken College op woensdagmiddag 6 oktober de lezing van Florian Dirkse voor HAVO 4 en VWO 5 leerlingen. Deze school zorgt voor een lesprogramma rondom duurzaamheid, bewustwording en het volgen van je dromen. Ook organiseert H19 samen met Theek 5 afvalbingo’s in 3 wijkcentra in Oosterhout voor leerlingen van de basisscholen.

4 oktober om 19.00 uur in Theek 5: Workshop duurzame keuzes in de supermarkt. Je staat in de supermarkt en je vraagt je af: wat eten we vanavond? Tja, bij een bezoek aan de supermarkt maak je voortdurend keuzes. Maak je de juiste? Deze workshop biedt je bewustwording en tips.

5 oktober 

Op dinsdag 5 oktober om 14.30 uur start het Oosterhouts Duurzaamheidsevent voor ondernemers in Theater de Bussel. Het thema: hoe kun je geld verdienen aan duurzaamheid? En waarom loont het om daarin te investeren? Onze energieke sprekers nemen u hierin mee en dagen u uit om duurzame ambities om te zetten in concrete acties. De middag wordt afgesloten met de uitreiking van de Groene Pluim voor het meest innovatieve duurzame bedrijf van Oosterhout.  

6 oktober

Op woensdag 6 oktober om 20.15 uur geeft Florian Dirkse een lezing in Theater de Bussel. Na 2 jaar rond de wereld zeilen vond Florian Dirkse zijn missie: het opruimen van onze oceanen. Hij is een van de oprichters van The Ocean Clean-up. Florian deelt zijn dromen het liefst met iedereen. In een inspirerende en interactieve lezing vertelt hij gepassioneerd over het lef om andere wegen te bewandelen.

Op woensdag 6 oktober om 20.30 uur cabaretvoorstelling Hoogtij van Patrick Nederkoorn in Theater de Bussel. 'Als maar de helft van alle klimaatprognoses klopt, dan zal Nederland ooit onder de zeespiegel verdwijnen. Er komt dus een dag waarop 17 miljoen oranje klimaatvluchtelingen met caravans over de linker rijbaan naar Duitsland komen.

7 oktober

Op donderdag 7 oktober om 19.30 uur vertoont Film op locatie de film Honeyland in de Galvanitasfabriek. Een actuele parabel over eenvoudig in balans leven met je omgeving tegenover de chaos die kan ontstaan.

8 oktober

Op vrijdag 9 oktober om 20.00 uur organiseert de gemeente Oosterhout met Buurkracht het duurzame gesprek: focus op duurzame warmte in Oosterhout. Om 20.00 uur staan er 20 stoelen klaar in Theek 5 tussen de boeken. Heb jij een droom voor de duurzame toekomst van jouw dorp of stad? Kun jij vooruit denken over één van de uitdagingen van onze tijd: de energie- en warmtetransitie? Laat je mening horen, claim die stoel en doe mee aan het duurzame gesprek.

9 oktober 

Op zaterdag 9 oktober is er in en rond de Bussel en op het Basiliekplein de Duurzaam Oosterhout Markt van 10.00 tot 16.00 uur. Op de gratis toegankelijke markt zijn ongeveer dertig deelnemende organisaties en bedrijven die je meer kunnen vertellen over duurzaam wonen en leven. Een groenere tuin, je huis isoleren, zonnepanelen, of meer weten over duurzame voeding of elektrisch rijden? Je vindt het deze dag allemaal. Ook zijn er diverse gratis workshops te volgen.
Wethouder Deels Melsen verzorgt de officiële opening van de markt om 10.00 uur. Hij onthult het mobiele duurzaamheidshuis van ONE en er is een dans. 

Bij Theek 5 is er een interactieve kindermiddag van 13.00 tot 16.00 uur. Er is een duurzame ontdekbus, speurtocht door de bieb, een lezing door een boswachter, schminken en je kunt je eigen robot bouwen.

10 oktober

Op zondag 10 oktober organiseren ONE en JONG een activiteit voor en door jongeren over duurzame kleding. Natuurlijk zorgt de organisatie bij alle activiteiten voor een veilige omgeving waarbij we ons houden aan de richtlijnen van het RIVM.

Meer informatie over de activiteiten en aanmelding is te vinden op www.duurzaamoosterhout.nl