Beste Oosterhouters

Het nieuwe jaar is alweer twee weken op weg en ik had u al het beste gewenst voordat 2022 ten einde was. Maar voor de mensen die dat niet hebben gelezen –en ondanks dat sommigen zeggen dat het na een bepaalde datum niet meer kan– toch: voor iedereen veel geluk, voorspoed en vooral ook een goede gezondheid toegewenst in 2023. Natuurlijk ook namens Christel. In mijn ogen mag je iemand ten aller tijde het beste wensen.

Helaas konden wij de Nieuwjaarsrevue niet bijwonen. Maar ik heb heel veel foto’s en appjes gehad van mensen die daar wel geweest zijn. Ook heb ik in deze krant een aantal mooie recensies en foto’s zien langskomen. En werkelijk alle reacties en verhalen geven aan dat het een daverend succes was. Talenten te over, die in zang en dans een bijzonder verhaal deelden, werd mij verzekerd. Ook mijn eigen persoon zie ik terug op foto’s en van verbijstering heb ik mijn moeder nog gevraagd of ik zeker geen tweelingbroer heb waar ik niets van weet. Zij beweert bij hoog en laag dat dat niet zo is en dat geloof ik dan maar. Ik heb inmiddels begrepen dat er ook opnames zijn gemaakt en graag zie ik die nog eens terug om net als velen van u nog eens te genieten van dit schouwspel.

Sommige mensen hebben het over de rust en misschien wel somberte van deze eerste maand van het nieuwe jaar. Het is nog wat donker en erg nat; de zon heeft zich nog niet vaak laten zien. Ook werkt het nieuws over de geopolitieke ontwikkelingen niet erg positief op ons humeur. Ieder dag merken we de effecten van de oorlog in Oekraïne in ons eigen leven. Ook zijn veel mensen van over de hele wereld nog steeds op de vlucht en op zoek naar een veilig heenkomen. Deze en andere belangrijke zaken, zoals toenemende armoede en woningnood, stellen ons het komende jaar weer voor grote uitdagingen, die wij ook hier in Oosterhout gezamenlijk moeten trotseren.

In deze krant werd gemeld, refererend aan het thema van de Nieuwjaarsrevue, dat we corona ook al bijna weer vergeten waren. Dat hoop ik natuurlijk ook in de nabije toekomst voor de negatieve ontwikkelingen van nu. Dit lijkt uit mijn mond misschien allemaal wel een beetje sobertjes te klinken. Maar de meeste van u weten dat ik een optimist ben en dat geldt zeker voor diegenen die de revue hebben gezien. Misschien ben ik zelfs ook wel een opportunist, die altijd probeert de kansen te zien en net als Cruijff al zijn inwoners wil meegeven dat ieder nadeel zijn voordeel heeft. Of die zijn moeder citeert: “geloof me nu maar jongen, het komt altijd weer goed”. Iemand die het spreekwoord vaak bezigt dat na die sombere regen van deze eerste weken ook weer zonneschijn komt.

Beste Oosterhouters: hoewel het op dit moment soms moeilijk te geloven is, zijn dit toch drie zekerheden waarop we wat mij betreft ook het komende jaar weer op mogen vertrouwen.

Oosterhout, meer voor elkaar!

Mark Buijs

Burgemeester van Oosterhout