Beste Oosterhouters Nieuwsberichten
Beste Oosterhouters 4 mei 2022

Onder dit motto mocht ik twee weken geleden drie leuke fietstochten met de stichting Fietsmaatjes maken in Oosterhout. Het weer was prima. En dat was een aantal weken eerder, toen we een eerste afspraak hadden gemaakt, wel anders. Toen dreigde er ineens nog even wat sneeuw te kunnen vallen en moesten we onze fietstochten uitstellen. Maar dit keer stond het zonnetje aan de hemel en met een dun jasje aan stond niets ons in de weg er een mooie dag van te maken.

Ik zeg ‘ons’ en ‘we’ omdat het concept van fietsmaatjes niet alleen bestaat uit het fietsen door onze mooie stad en dorpen of het adembenemende buitengebied; je doet dat ook nog eens met geweldig gezelschap. De speciaal geconstrueerde fiets, waarop je naast elkaar zit, is uitermate geschikt om de rit nog meer samen te beleven en veel makkelijker met elkaar het gesprek aan te gaan. Twee van mijn medepassagiers hadden enige fysieke beperkingen. Daarnaast had ik ook nog een dijk van een vrijwilliger naast me zitten, de heer Bossers. Hij fietst normaal zelf met de anderen rond, maar moest het nu een keer aan mij overlaten. Een gepensioneerd leraar van de basisschool die daar ook nog wel eens invalt. Alle drie hele leuke mensen. En de gesprekken met hen waren dat zeker ook. 

De eerste was de heer Koning. Hij was als kind uit Indonesië met zijn ouders ergens in de polder in Nederland neergestreken. Hij had een prachtig verhaal over de plek waar ze waren gaan wonen en de verschillen met thuis. Het was vooral in het begin wel wennen, maar hij had het hier goed naar zijn zin. Later is hij naar Oosterhout verhuisd omdat hij aan het werk ging op vliegbasis Gilze-Rijen. Hij was vluchtleider geweest en instructeur en zwaaide af als sergeant-majoor. Een heel mooi en indrukwekkend verhaal.

Mijn tweede maatje was een heel lieve dame op leeftijd, mevrouw Laarhoven, die ondanks haar fysieke beperking alleen maar naast me heeft zitten stralen. Ze was heel opgewekt en we hebben samen veel gelachen. Ze woont nog fijn zelfstandig in een mooi appartement met een terras op de begane grond en heeft daar een leuk uitzicht en een goede vriendin die een paar deuren verder woont. Met haar ben ik koffie gaan drinken bij Stichting BOCK, gevestigd in het voormalig zwembad De Blikken aan het Paterserf. We werden daar hartelijk ontvangen. Bij BOCK parkeren ze ook een fiets van fietsmaatjes, die daar ook opgeladen kan worden. Fantastisch. Onderweg vertelde ze me dat ze vroeger in Oosteind had gewoond en later naar Oosterhout was verhuisd.

Tussen de middag heb ik met twee dames van de stichting, Anne-Marie en Jeanette en de vrijwilliger de heer Bossers, heerlijk in een prachtige tuin mogen lunchen. Wat een kanjers. In het gesprek werd mij meteen duidelijk dat deze dames zich heel verantwoordelijk voelen voor de vrijwilligers en de mensen voor wie ze het doen. Ze gaan daarbij echt heel ver in het investeren van hun eigen tijd om dit tot een succes te maken voor anderen. Een van hen heeft zelfs haar garage half leeggeruimd om zo’n bijzondere fiets te stallen. Haar man zit bij de Rotary en die serviceclub sponsort een fiets, net als een aantal andere weldoeners die zichzelf niet bekend willen maken. Er zijn inmiddels vier fietsen! Geweldig toch!

Al deze mensen maken het mogelijk om het mes - en dat kan natuurlijk eigenlijk helemaal niet - zelfs aan drie kanten te laten snijden. Zij zorgen er voor dat mensen elkaar ontmoeten, dat zij bewegen en dat soms zelfs de mantelzorger even een uur of een paar uurtjes ontlast kan worden. Dit is briljant en genereus tegelijk en dus een staaltje van nog meer voor elkaar.

Mark Buijs

Burgemeester van Oosterhout