In opmaat naar de vakantie had ik nog een leuk bezoekje aan Kindcentrum De Ontdekking. Kinderen van deze school hadden mij nog even uitgenodigd. De Ontdekking is een heel gezellige school in Oosterheide. Het was niet de eerste keer dat ik was uitgenodigd. Dit keer ging het over happen en stappen, een project dat de kinderen gezamenlijk hadden gedaan. Met activiteiten als het maken van een maquette van een zuivelboerderij, fotokunst met een eigen verzonnen verhaal, dansen en muziek. Ook waren er lekkere hapjes gemaakt.

Helaas kon ik niet op de avond waarop de ouders kwamen kijken. Dus werd ik helemaal alleen door de groepen vijf en zes, via een echte goede presentatie en een prachtig gemonteerd filmpje, bijgepraat over de geslaagde avond. Als spetterende afsluiter lieten de twee groepen beiden nog een prachtige dans aan mij zien op de speelplaats. Ik kon aan het eind alleen maar concluderen dat de groepen vijf en zes van De Ontdekking misschien wel de best dansende groepen vijf en zes van heel Oosterhout zijn. Het was maar een uurtje maar wat heb ik daar genoten.

Genoten hebben Christel en ik ook bij onze vrienden Jacqueline en Edwin, die in mijn geboortedorp Herpt wonen. Edwin komt oorspronkelijk uit Den Bosch en Jacqueline heeft zo’n beetje overal in heel Europa gewoond vanwege de baan van haar vader. Haar moeder was een Spaanse en Jacqueline heeft een behoorlijk aantal jaren in Madrid gewoond. Ze zijn heel gastvrij en houden van een gezellig feestje. Afgelopen zaterdag waren we daar met een aantal vrienden en mijn broer en zijn vrouw omdat zij een gezellige middag zouden organiseren met een overheerlijke door Jacqueline samen met haar zoon en mijn nichtje bereidde paella.

Paella bereiden is voor Spanjaarden bijna iets heiligs. Het gerecht is er in allerlei varianten, met vlees, met vis, met vlees en vis. Oorspronkelijk is het een gerecht uit nood geboren voor de armste mensen. Het komt oorspronkelijk uit Valencia, waar de vis uit de naastgelegen zee en de konijnen het meest voor het grijpen waren en dus goedkoop. Het is eigenlijk een “ruim-de-koelkast-op” gerecht. Samengesteld uit overgebleven kliekjes aangevuld met rijst. Wat kun je nu beter doen om alvast in vakantiestemming te komen en tegelijkertijd de koelkast leeg te maken? Als een echte vurige Spaanse dirigeerde Jacqueline de keukenploeg, die met een gigantische platte pan in de weer was. Het resultaat was geweldig. Het werd een geslaagde Spaanse middag en avond in het pittoreske Herpt.

Misschien voor u ook wel een leuk idee voor u op vakantie gaat of straks tijdens de Vuelta, die op zondag 21 augustus onze gemeente aandoet.

Ik wens u allen een heel prettige vakantie toe! Of u nu in Oosterhout of de dorpen blijft of Europa en de wereld in trekt: geniet er maar lekker van en rust goed uit. Dat gaan Christel en ik ook doen. Ik stop nu ook een aantal weken met mijn column. Tot na de zomervakantie!

Mark Buijs

Burgemeester van Oosterhout