Beste Oosterhouters

Die konden we vrijdagmorgen al vroeg zien toen we naar buiten keken. Ook ik was die morgen verguld met wat ik buiten zag: een mooie, smetteloos witte omgeving, waarin alleen de eerste voertuigen hun sporen hadden nagelaten. De boten tegenover in de haven lagen ook bedekt onder de sneeuw in de kou te dobberen. Deze gaven niet direct de indruk dat ze de eerste tijd gebruikt gaan worden. De sneeuw zorgt ervoor dat je je eigen omgeving totaal anders beleeft.

Natuurlijk, het is glad en het verkeer loopt op sommige plekken vast. Het is dus ook wel oppassen geblazen. Onze jongens van de buitendienst waren al op tijd in touw om grote overlast bij ons in de gemeente te voorkomen, waarvoor dank. De wereld lijkt op dit soort momenten wat langzamer op te starten en lijkt misschien ook wel even een beetje stil te staan. Dat oogverblindende verstilde landschap doet je misschien ook wel beseffen hoe snel alles gaat en hoe snel de wereld rond om ons heen verandert.

De mens is vaak niet van de verandering. Het geeft soms wat ophef en het vergt veel energie en een aanpassend vermogen. Bij iedere verandering om ons heen veranderen we zelf, gewild of ongewild, een beetje mee. De veranderingen volgen elkaar ook steeds sneller op en de impact lijkt ook steeds groter. Waar de wereld in de tijd van mijn opa nog maar langzaam leek te veranderen, lijkt het nu veel sneller te gaan. Mijn vader kon zich letterlijk en figuurlijk nog aardig verplaatsen in de wereld van zijn vader, mijn opa. Dit zorgde ervoor dat ze elkaar en elkaars werelden goed begrepen.

Wat voor verschillende generaties geldt, geldt misschien ook wel voor de mensen die, gewild of ongewild, wel of niet, of in meerdere of mindere mate met de verandering mee gaan. Door de snelheid van verandering kan het zijn dat generaties of groepen mensen steeds verder uit elkaar komen te staan en zich steeds minder kunnen inleven in elkaars wereld. Als ik zie wat de kinderen op zeer jonge leeftijd al kunnen op computer of iPad besef ik me maar al te goed dat die apparaten er bij mij op die leeftijd nog niet waren. En al helemaal niet voor de doeleinden waarvoor ze tegenwoordig worden gebruikt. De afstand van elkaar lijkt door de snelheid waarmee veranderingen elkaar opvolgen alleen maar groter te worden.

We kunnen de veranderingen vaak niet stoppen of afremmen. En sommige veranderingen zijn misschien ook wel weer zeer gewenst en urgent. Dit kan leiden tot polarisatie en tweedeling tussen groepen mensen en personen. Dit alleen vanwege het feit dat hun wereld of wereldbeeld door verschillende snelheden gewoonweg anders is. Ik hoop dat we door de moeite te nemen af en toe zelf figuurlijk een beetje af te remmen of gas te geven elkaar wat meer te kunnen naderen. Dit om ook de wereld van de ander te begrijpen en daardoor wat beter bij elkaar te blijven.

Oosterhout, meer voor elkaar!

Mark Buijs

Burgemeester van Oosterhout