Beste Oosterhouters Coronavirus

Burgemeester Mark Buijs spreekt de abrahammen toe

Abrahammendag

Vijftig! Dat zijn de mannen die ik vorige week op het gemeentehuis mocht ontvangen. Toch een bijzonder gegeven dat mannen uit Oosterhout, de regio en zelfs uit de rest van Nederland met elkaar willen vieren dat ze vijftig jaar oud zijn. Ook onze vrienden van het festival der jaartallen uit Leuven waren speciaal voor deze dag in Oosterhout neergestreken.

Dit jaar waren het de mannen van het geboortejaar 1970/1971 die gebroederlijk schouder  aan schouder achter het Abrahamorgel door onze stad en parken liepen. Ze bezochten een aantal locaties, waaronder ook ons gemeentehuis op het Slotjesveld. Na een persoonlijk welkom voor al deze kerels aan de voordeur, mocht ik hen allen toespreken. De sfeer zat er al goed in bij deze uitgelaten club van zo’n 350 mannen. Het is mooi om te zien hoe verschillend deze mannen zijn en er uit zien. Ik vertelde dat ik thuis eens zei “je bent pas vijftig als je je zo voelt.” Waarop Christel doodleuk antwoordde: “Nee hoor, je bent pas echt vijftig als je sporttenue mooier is dan je sportprestaties!”. Met als resultaat grote hilariteit in de zaal!

Dit evenement is echt een bijzondere manier van verbinding. Ik heb het zelf een aantal jaren geleden mogen beleven, zowel in Oosterhout als in Leuven. Het feit dat je een hele dag omgaat met mannen die toevallig dezelfde leeftijd hebben in plaats van je zorgvuldig samengestelde vriendengroep, is echt uniek. Het mooie hierbij is dat je gezamenlijk met totaal vreemden op zoek gaat naar de mosterd. Dit heeft in het verleden al vele nieuwe vriendschappen opgeleverd en dat zal dit jaar niet anders zijn.

Over verbinding gesproken, vorige week hadden Christel en ik ons eerste buurtfeest in de nieuwe buurt tijdens Burendag. Door corona was het er niet eerder van gekomen. We wonen er nu bijna een jaar en kennen de directe buren, maar helaas nog niet iedereen in de buurt. Een aantal bewoners met nog kleine kinderen had deze dag georganiseerd. Zij hadden elkaar via school, dus door de kinderen, leren kennen. Het was echt een leuke middag met veel nieuwe ontmoetingen, een groot speelkussen en zelfs friet, kroketten en frikandellen aan het eind van de middag. Fijn om zo onze buren te leren kennen.

Nieuwe vriendschappen kunnen ontstaan door één gezamenlijke beleving. Soms is het een buurtfeest, soms een speciaal evenement zoals de Abrahammendag. Ik dank daarom  degenen die de moeite nemen om deze activiteiten te organiseren. Tot slot wens ik de dames van de Saradag volgende week ook een hele mooie beleving toe.

Oosterhout, meer voor elkaar

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout