Persberichten Nieuwsberichten

Burgemeester Mark Buijs tijdens de avond voor buurtgroepen in Theater De Bussel (Foto: Casper van Aggelen)

De wijkmakelaars van de gemeente Oosterhout (Kitty, Matthias en Carmen) hebben voor de buurtgroepen en grote buurtinitiatieven een 'Meer voor Elkaar in de Buurt'-avond georganiseerd. Stagiaire Marit Ligtvoet interviewde de buurtgroepen vorig jaar en daarbij kwam de wens om elkaar te leren kennen naar voren. Burgemeester Mark Buijs is dé ambassadeur van 'meer voor elkaar' en verwelkomde de ruim honderd inwoners en ongeveer twintig wijkpartners in Theater de Bussel. Daarna vertelde Marit over haar onderzoek en de pagina op doemee.oosterhout.nl waar vanaf nu draaiboeken voor verschillende activiteiten staan. Iedereen kan die gebruiken.

Meebewegen

Vervolgens kwamen vijf buurtgroepen aan de beurt die iets vertelden over hun werkwijze. Naast het enthousiasme van de groepen en de mooie voorbeelden, zijn er ook 'zorgen'. Het is erg lastig om mensen te vinden die in het bestuur willen, maar ook helpende handjes zijn niet altijd aanwezig. En toch lukt het ze om lichtjestochten, Halloween, buurtborrels, wijkwandelingen, verduurzaming en buitenspeeldagen te organiseren. Er waren ook mooie verhalen over het veranderen van buurten gedurende de tijd. Jonge gezinnen, naar veel ouderen en nu weer nieuwe aanwas. Beweeg met je groep mee, was het advies.

Potjes

Vanuit de gemeente zijn er enkele 'potjes' geld waarmee de groepen zaken kunnen financieren. Er zijn echter ook andere manieren. Walther Hoosemans (Dorst) en Jan van Ballegooijen (voedseltuin) vertelden over landelijke fondsen en het zoeken van sponsoren. Zeer inspirerend en heel de zaal schreef mee. Naast buurtgroepen zijn er ook (grote) buurtinitiatieven. Groepjes mensen die bezig zijn om gezamenlijk de buitenruimte mooier te maken voor de buurt. Ze doen dat in samenwerking met de gemeente. De wijkmakelaars helpen daarbij mee. Maurice Rutgerink vertelde over het initiatief in Markkant. 

Buurtborrel

Na afloop van de presentaties en een trots dankwoord van de burgemeester, ging de kennismaking verder bij de borrel. Wijkwerker Çağla Uzun van Surplus gaf aan: het voelde als een 'onder onsje'. Geen professionals, gewoon de inwoners onder elkaar die elkaar helpen. En de aanwezige wijkpartners en ambtenaren waren blij verrast om zulke enthousiaste buurtbewoners te zien. Sámen krijg je ‘meer voor elkaar’. De aanwezigen hebben aangegeven wat ze van deze avond vonden, of het voor herhaling vatbaar is en zo ja, waar zou de volgende avond dan over moeten gaan? Zodra deze gegevens verwerkt zijn, laten we het weten.

Nieuwsgierig geworden?

Wilt u meer weten over het oprichten van buurtgroep, het starten van een buurtinitiatief, het laten bewegen van je buurt? Stuur een mail naar meervoorelkaar@oosterhout.nl. Of neem eens een kijkje op de Facebookpagina’s van @wijkmakelaarkitty, @wijkmakelaarmatthias of @wijkmakelaarcarmen.