ZLM Tour

Oosterhout (weer) een dag wielerstad!

Zondag 11 juni vindt de slotetappe van de ZLM Tour in Oosterhout plaats. De ZLM Tour zal de komende drie jaar starten en finishen in Oosterhout op de afsluitende zondag van de ZLM Tour. Hierdoor zal Oosterhout de komende drie jaar het slotstuk worden van deze belangrijkste volledig Nederlandse etappekoers. 

 

Start en Finish

Zondag 11 juni zijn verschillende internationale toprenners te bewonderen tijdens de finaledag van de ZLM Tour. Volgens wethouder Arnoud Kastelijns is Oosterhout een echte Wielerstad en is de komst van deze Tour de ideale kans voor inwoners en toeristen om verschillende renners te zien koersen. “Door de beste sprinters ter wereld wordt deze koers gebruikt als dé laatste voorbereiding op de Tour de France. Achttien internationale ploegen zullen van 11.30 uur tot 12.30 uur gepresenteerd worden op de Markt.  Aansluitend zullen de renners starten aan de slotetappe,” aldus de wethouder Sport. Geneutraliseerd zal het wielerpeloton de stad verlaten met als voorgangers een afvaardiging van het College, Fietsmaatjes, Solex-clubs en framerunners. De finish van de tour zal aan de Slotlaan plaatsvinden.

 

Route lokale omloop

Vanaf de Markt zal het wielerpeloton naar de Kerkstraat – Keiweg – Van Oldeneellaan – Slotlaan – Ridderstraat – Bredaseweg – Burg. Materlaan rijden. Op de Burg. Materlaan zal de rode vlag omhooggaan en zal de etappe officieel starten. Vanaf de Burg. Materlaan zal het peloton via Seters – Steenhoven (richting Dongen) – Heistraat – Hoogstraat – Provincialeweg de route vervolgen naar Midden-Brabant. Na enkele uren zal het wielerpeloton rond 15.30 uur weer terugkeren in Oosterhout. De koers zal worden afgesloten met drie lokale omlopen, waarbij ze de finishlijn aan de Slotlaan vier keer passeren. Vanaf Steenhoven – Vijf Eikenweg – Souvereinstraat – Denariusstraat – Wilhelminakanaal Zuid – Meerpaal – Europaweg – Slotlaan zal het wielerpeloton Oosterhout weer binnen rijden. Rond 17.00 uur wordt de uiteindelijke finish verwacht met aansluitend de prijsuitreiking. De sportzender Eurosport zal het laatste anderhalf uur uitzenden en uitgebreid aandacht besteden aan deze slotetappe.

 

Genoeg te beleven in de stad

Volgens wethouder Dees Melsen zijn er tijdens de finaledag van de ZLM Tour genoeg wieleractiviteiten te beleven. “Na de start op de Markt is er nog van alles te doen op de Markt. Zo zal er o.a. een pumptrack liggen, wordt er rolstoel basketbal gespeeld en is er een demonstratie hoe je veilig deelneemt aan het verkeer. Op het Slotjesveld zal er een compleet wielerdorp worden ingericht. Ieder wielerfanaat kan zich heel de middag vermaken aan de touringcars, vracht- en volgwagens die staan opgesteld op de parkeerplaats Slotjesveld. Daarnaast is er een VIP-café, zijn er verschillende bars en foodtrucks en is er voor de jeugd een pumptrack, springkussen en draaimolen te vinden rondom de Slotlaan,” aldus de wethouder Toerisme en Evenementen.

In de wijk Slotjes-West zal er een Dikke Banden Race worden georganiseerd. Kinderen kunnen met elk soort band deelnemen aan deze race. De Dikke Banden Race begint om 11.30 uur en is rond 12.30 uur afgelopen. De Jonge Renner heeft in samenwerking met het KNWU een juniorenkoers georganiseerd. Rond 12.45 uur zullen juniorploegen een parcours van 60 kilometer afleggen. De ronde Slotlaan – Ridderstraat – Bouwlingstraat – Hertogenlaan – Slotlaan zullen ze 37 keer rijden. Hetzelfde parcours zal na de junioren door trimmers en liefhebbers worden afgelegd tijdens de grote prijs van Oosterhout. Zij rijden 24 rondes, wat betekent dat ze ruim 40 kilometer afleggen. In Oosteind zal er ter hoogte van het Buurthuis Oostquartier een tussensprint worden georganiseerd.

Kortom, op 11 juni is Oosterhout weer een wielerstad!