Beste Oosterhouters

Beste Oosterhouters Coronavirus Nieuwsberichten

Lees verder onder de afbeelding.

Burgemeester Mark Buijs

Er was veel nieuws deze week; in Nederland valt het kabinet, in de Verenigde Staten installeren ze een nieuwe president en de Tweede Kamer besluit een avondklok in te voeren. Er zijn saaiere weken dan deze te bedenken. Het bijzondere van al deze gebeurtenissen is dat zij de uitkomst zijn van een democratisch proces. Een besluit dat genomen is door de meerderheid na het tellen van stemmen, de resultaten van een onderzoek of op grond van een stevig debat over feiten en aannames.

De democratie draait overuren, maar hij werkt zoals het moet: door middel van een meerderheid komen besluiten tot stand. Sommige besluiten hebben stevige consequenties voor onszelf. Zo ook de avondklok. Na een jaar van stevige beperkingen komt deze er nog eens bovenop. We zijn zo gewend aan onze vrijheid (die door onze democratie wordt ondersteund), dat we het soms raar vinden dat die democratie ons ook kan beperken. Niet om het mensen moeilijk te maken, maar in een poging om ons te beschermen. Ons te beschermen tegen dat rotvirus dat veel slachtoffers maakt en ons gezondheidssysteem verstopt waardoor mensen die het nodig hebben niet meer geholpen kunnen worden.

Een kleine minderheid vindt deze beperkingen zo erg, dat ze hiertegen demonstreren. Je mag tegen een besluit zijn. Zo werkt het in een democratie. Deze onvrede gebruiken om als een idioot andermans spullen te vernielen, politie of zorgmedewerkers aan te vallen of gewoonweg te rellen, zal ik nooit, maar dan ook nooit accepteren. Verschrikkelijk vind ik het en ik voel mee met de mensen van wie bezittingen zijn vernield. Te triest voor woorden. Deze mensen willen niet snappen waar het echt om gaat, namelijk om ieders gezondheid. Ik heb daarom een noodverordening in werking laten treden. Deze helpt me bij het beter kunnen handhaven van de regels. Daarnaast zien we in Oosterhout veel kinderen bij de ongeregeldheden. Met deze verordening kan ik de óuders een dwangsom laten opleggen van € 2.500,-.

Ik vertelde u vorige week al over de vriend van de moeder van de vriendin van Lars (ik noem bewust geen naam dat klinkt misschien koel, maar dat is zeker niet de bedoeling). Hij is helaas inmiddels op de intensive care beland waar hij met een middel tegen reuma wordt behandeld en langzaam lijkt te stabiliseren. Een terugkeer naar de afdeling lijkt in het verschiet. We hopen zo dat het goedkomt, maar dat is dus nog even afwachten. Dit soort leed, dáár doen we het voor.

Het is zo belangrijk om die nog besmettelijkere varianten buiten de deur te houden. Daar moeten we met zijn allen voor zorgen. Ik weet: het duurt nu al lang, veel te lang, maar het is zo. Laten we ons best doen en er het beste van maken. Alles kan daar bij helpen zoals ons eigen Kaaiendonks carnaval. Dit gaat gewoon door, maar dan digitaal #hatsikiedezevierenwethuis. Laten we carnaval gebruiken als lichtpunt, opleving richting het voorjaar, zoals dat het elk jaar doet. Het geeft ons de lach en daarmee de kracht om door te gaan.

Laten we alles uit de kast halen om carnaval thuis tot iets bijzonders te maken. Ik heb aan zijne hoogheid Mienus de IV gevraagd of er nog wat te doen was in ons mooie Kaaiendonk. Zijn antwoord? “En òf er wat te doen is met carnaval!”. De online evenementen, proeverijen, muziekstreams en Facebookevenementen vliegen ons om de oren. Allemaal grandioze initiatieven om de Smulnarren en Smulnarrinekes op wat vrolijkheid te trakteren. Ook onze medewerkers van JONG en MOOVE halen weer van alles uit de kast voor jongeren in de carnavalsvakantie. En iedereen mag natuurlijk zijn eigen digitale feest verzinnen. Hang je roodgroene vlag buiten, versier je huis, trek een kiel aan en #hatsikiedezevierenwethuis en dat zullen we goed doen ook!

Oosterhout, meer voor elkaar!

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Noodverordening: www.oosterhout.nl

Activiteiten MOOVE en JONG: www.inoosterhout.nl

Activiteiten carnaval: www.kaailender.nl