Beste Oosterhouters

Beste Oosterhouters Coronavirus

Werkzaamheden in de Galvanitasfabriek

Galvanitasfabriek

Burgemeester Mark Buijs

“Meer voor elkaar!”. Dat is wat de Oosterhoutse ondernemer Ron Offenbach van de Ron Offenbach Group gedacht moet hebben toen hij zich een aantal maanden geleden midden in de coronacrisis bij wethouder Robin van der Helm meldde. Vastberaden om in deze voor vele inwoners moeilijke tijd iets te kunnen betekenen. Wat het zou moeten zijn was nog niet helemaal duidelijk. Maar na een bakske koffie en een goed gesprek, natuurlijk allemaal op gepaste afstand, werd duidelijk voor wie er in deze tijd iets moest gebeuren en wat.

De jongeren waren degenen die in hun ogen op dat moment wel een boost konden gebruiken. Niet naar school kunnen, alles digitaal. In een huis waar iedereen tegelijkertijd zijn ding moet doen. Voor sommigen is dat nog wat lastiger dan voor anderen, omdat er gewoonweg minder ruimte is. Daarnaast speelt hen ook de sociale armoede parten. Gelukkig mochten sommige jongeren deze week weer gedeeltelijk naar school. We zagen in de krant en in het nieuws wat dat voor hen betekende. Kun je nagaan wat dat doet met degenen die dat nog niet kunnen, zoals studenten.

Het idee om juist voor deze jongeren een plek te creëren, is niets anders dan een geweldig idee. Deze plek moet de jongeren helpen om even te ontsnappen uit een vol en druk huis. Daarnaast moet het een inspirerende plek zijn om te studeren met elkaar, zonder besmettingsgevaar. Maar het moest ook een plek zijn die zelf al de wauw-factor heeft en daarnaast de sfeer heeft die jongeren aantrekt. Al deze wensen kwamen samen op het prachtige terrein van Galvanitas, waar vroeger schoolmeubilair werd gemaakt. BPD Ontwikkeling BV en Schonck en Schul gaven aan dat ze graag medewerking wilden verlenen.

We hadden het idee, we hadden een plek. Maar hoe gaan we het inrichten en waarmee? Er was tenslotte niet veel budget. Toen gebeurde er iets wat zo mooi is en tegelijkertijd iets echt Oosterhouts. Met een klein rondje bellen en uitvragen van wethouder Robin van der Helm, schoten vele Oosterhoutse ondernemers, groot en klein, belangeloos te hulp om voor hun eigen jeugd iets bijzonders te maken. Mart van der Helm -vader van- is gepensioneerd en heeft daar letterlijk twee maanden non stop het vuur uit zijn sloffen gelopen en geklust. Hij deed ‘s morgens het licht aan en ‘s avonds weer uit.

Vaker heb ik het motto ‘meer voor elkaar’ gebruikt, maar nooit is hij meer van toepassing geweest dan in deze samenwerking. Graag wil ik mijn dank uitspreken aan al die geweldige ondernemers en in het bijzonder aan Mart van der Helm, voor hun tomeloze en belangrijke inzet voor dit project. En jongeren uit Oosterhout: deze plek is er speciaal voor jullie. Vergeet je niet in te schrijven voor deze uitdagende studieplek. Dat kan via de website www.deloods16.nl.

PS Deze week heb ik ook een goed gesprek gehad met de Oosterhoutse horeca ondernemers naar aanleiding van hun indrukwekkende protest. We hebben geprobeerd de maximale ruimte op te zoeken binnen de regels. Ik hoop dat hun protest vooral gaat leiden tot het hoognodige perspectief, financieel of anderszins vanuit Den Haag.

Oosterhout, meer voor elkaar.

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout