Persberichten Nieuwsberichten

25 september: Zwerfafval Café

Op maandag 25 september organiseert de gemeente Oosterhout het eerste Oosterhoutse Zwerfafval Café. Wethouder Willem-Jan van der Zanden: “Tijdens deze avond gaan we met elkaar het gesprek aan over (zwerf)afval. Er speelt op dit moment veel als het gaat om afval. Het is goed om daar eens samen bij stil te staan en om het daar samen over te hebben. Met inwoners bijvoorbeeld, maar ook met de gemeenteraad, met bedrijven en met evenementenorganisatoren. Want alleen samen houden we Oosterhout schoon”.

Wethouder Willem-Jan van der Zanden: “Er gebeurt heel veel op het gebied van afval. Wetgeving verandert. We moeten betalen voor plastic in de supermarkt en de snackbar en op evenementen mogen vanaf 1 januari geen wegwerpbekers meer gebruikt worden. Waarom doen we dit allemaal? Wat vinden we er van? Gaat het te ver, of moet er juist meer gebeuren? Hoe staan verschillende partijen er in? Wat brengt de toekomst? En wat kunnen wij zelf doen om (zwerf)afval tegen te gaan? Tijdens het eerste Oosterhoutse Zwerfafval Café gaan we met elkaar het gesprek aan over zwerfafval”.


Programma

  • 19.30 uur: Inloop
  • 20.00 uur: Welkom
  • 20.10 uur: Inspiratie sessies: Elisa Pals: Leven zonder afval, hoe doe je dat? Wetgeving rondom single use plastic: wat betekent dat voor ons en voor Oosterhout? Jan Daamen: Van symptoombestrijding naar het aanpakken van de bron. Als opruimen alleen niet voldoende is. De strijd tegen plastic in peukenfilters. Hoe staan we er voor? Kunst van afval: Angelina Kumar is bezig met een kunstwerk van peuken. Hier zitten ook Oosterhoutse peuken bij. Wat gaat het worden?
  • 21.00 uur: Korte pauze
  • 21.10 uur: Panelgesprek: een gesprek met Elisah Pals, Jan Daamen, Karin Nijkamp en andere aanwezigen, waarin we verschillende stellingen en vragen met elkaar bespreken.
  • 21.40 uur: Afsluitende borrel


Aanmelden

De avond vindt plaats bij de Cultuurmakerij en is bedoeld voor ZAPpers, inwoners, raadsleden, evenementenorganisatoren, bedrijven en ambtenaren. Kortom, voor iedereen die ook gaat voor een schoon Oosterhout. Laat u inspireren en kom naar het zwerfafval café. Aanmelden kan via https://forms.gle/aPNJoj1rnPWCdTZQ9. Aanmelden kan tot zondag 24 september 17.00 uur.

 

Nieuws

Voor het overige nieuws kunt u kiezen uit de volgende nieuwscategorieën: