Door de hoge temperaturen van de afgelopen periode is de ontwikkeling van blauwalg en botulisme in waterpartijen sterk toegenomen. In Oosterhout is inmiddels op 2 locaties blauwalg geconstateerd. In het oude Spuikanaal ter hoogte van het Jaagpad/Gangboord en in de ecologische verbindingszone ter hoogte van de Heijligerweg. Aangezien het de komende 2 weken droog en warm blijft is het de verwachting dat er de komende periode meerdere blauwalglocaties bijkomen. Wellicht dat er ook locaties komen waar botulisme gaat opspelen. Wij benadrukken dat het nu raadzaam is om contact met stilstaand water te vermijden. Laat ook honden voorlopig niet zwemmen in, of drinken van stilstaand water.
Blauwalg
Blauwalg is gevaarlijk voor mens en dier. Daarom raden wij u nu aan contact met oppervlaktewater te voorkomen. Blauwalgen groeien vooral snel bij hoge temperaturen en in stilstaand water. Contact met blauwalgen kan bijvoorbeeld zorgen voor huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. En het inslikken van water met blauwalgen kan zorgen voor misselijkheid, hoofdpijn en braken. Huisdieren kunnen er ook erg ziek van worden.
Meer weten over blauwalg of waar het al geconstateerd is? Kijk op de website van het waterschap https://www.brabantsedelta.nl/blauwalgen
Botulisme
Botulisme is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging. Hieraan sterven vooral watervogels en vissen. De bacterie die botulisme veroorzaakt vermenigvuldigt zich snel als er dode vogels of vissen in het water liggen. Of wanneer het water boven de 20 graden Celsius komt. Botulisme bij dieren kunt u herkennen aan verlammingsverschijnselen aan kop, nek, vleugels of poten. In Nederland is botulisme bij mensen al heel lang niet meer voorgekomen. Toch kunt u uit voorzorg beter niet zwemmen, surfen of spelen in water waarin dode dieren zijn gevonden. Ook is het raadzaam om huisdieren uit de buurt te houden van dode dieren en het water waarin ze gevonden zijn. Om verspreiding van botulisme te voorkomen, is het belangrijk dat de dode dieren zo snel mogelijk worden opgeruimd. Heeft u dode dieren in het water gezien? Meld de locatie bij het waterschap via telefoonnummer 076 564 10 00.
Meer weten over botulisme? Kijk op de website van het waterschap: https://www.brabantsedelta.nl/botulisme