Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee
 

Overlast van dieren: Waar moet ik zijn?

04-07-2017

Bij overlast van dieren kunt u denken aan overlast van ratten, muskus- en beverratten, bevers, ganzen, duiven, kippen, konijnen, mollen, muizen, spreeuwen en insecten. Wespen en bijen bijvoorbeeld.

Het uitgangspunt is dat u zelf verantwoordelijk bent voor de bestrijding van ongedierte op uw eigen terrein. De gemeente is verantwoordelijk voor de bestrijding van ongedierte in de openbare ruimte.

Bestrijding

Dierplagen moeten op een zo diervriendelijk mogelijke manier bestreden worden. Ongedierte zoals mieren, kakkerlakken, mollen en bladluizen kunt u zelf bestrijden. Laat het bestrijden van ratten en wespen over aan een ongediertebestrijder. Een bijennest kunt u het best laten weghalen door een imker.

Ratten melden

Heeft u een rat gezien? Meld dat dan altijd bij de gemeente, ook al bent u op eigen terrein zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. De gemeente registreert en monitort uw meldingen en kan deze met elkaar in verband brengen. Alleen door registratie van uw meldingen krijgen we een totaalbeeld van de omvang van rattenpopulaties. Melden kan bij het meldpunt openbare ruimte, via de gratis app MijnGemeente, via het formulier op de website, of via telefoonnummer 14 0162.

Kosten

De kosten van het bestrijden van ongedierte op uw terrein zijn voor uw rekening. Als het bestrijdingsbedrijf er achter komt dat de overlast over een groter deel van de straat reikt, dan neemt het bedrijf contact op met de gemeente voor de verdere aanpak in de straat. Als de gemeente in actie komt op verzoek van het bestrijdingsbedrijf, dan worden er geen kosten doorberekend. 

Meer weten?

Op de pagina overlast van dieren vindt u meer informatie over de bestrijding van ongedierte en ratten in het bijzonder. U vindt hier bijvoorbeeld tips om ongedierte te voorkomen. Heeft u vragen? Dan kunt u uiteraard contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14 0162.