Beste Oosterhouters Coronavirus

Of het nu de klokken bij de Paulusabdij, het Catharinadal, de Anthoniuskerk of het belletje van de oude Sint Vincentiusschool (speelgoed museum) is, ze slaan vol overgave en ze brengen ons in verwondering. Wat lekker om een week voor de vakantie zo je geest al een beetje te verruimen, door het aanschouwen en soms zelfs het horen van al het moois dat de kunst en dus ook kunstenaars ons te bieden hebben. Dat doen zij op al deze mooie plekken die in Oosterhout het juiste decor verschaffen voor deze creatieve weldaden.

Zelf heb ik een tijd in de kunsthandel gezeten. Samen met Christel had ik een mooie galerie in de vesting Heusden. Ik moet mijn enthousiasme temperen, om mijn visie op wat ik heb gezien niet teveel te vertellen. Ik zou u misschien kwijtraken in mijn beleving van wat ik zag. Het mooie van kunst en vooral de abstracte kunst is dat je daarbij een heleboel zelf mag en kan invullen. De kunst die de kunstenaar heeft gemaakt om een samenwerking met ons op gang te brengen. De kunst waarbij je na het zien in gesprek met elkaar tot andere beelden komt. De kunst die jouw fantasie prikkelt en jouw fantasie is anders dan die van anderen.

Hoe leuk is het om met het thema ‘hoop’ in het achterhoofd naar de Biënnale te gaan. Of om met het thema ‘Er klinkt weer muziek in de kerk’ de prachtige Anthoniuskerk weer eens binnen te gaan. Of om met het thema ‘speelgoed’ de oude Vincentiusschool weer eens binnen te lopen. Is het niet de kunst die u zo net voor de vakantie in vervoering kan brengen, dan zijn het wel die Oosterhoutse plekken die menigeen van u kent uit het verleden. Plaatsen die een rol hebben gespeeld in uw jeugd of opvoeding. Die plekken die zo vertrouwd voor u zijn dat ze u misschien wel dat gevoel geven om gewoon even los te laten en net als toen, toen we nog kinderen waren, onze fantasie de vrije loop te laten en te ervaren wat kunst met ons kan doen.

En als we de smaak te pakken hebben, moeten we ons beseffen dat al deze mooie kunst op al deze prachtige Oosterhoutse plekken nooit tot leven zou kunnen komen zonder al die Oosterhoutse vrijwilligers. Zij hebben hier vol overgave aan gewerkt. Wat een betrokkenheid en warmte. Eén ding weet ik zo voor mijn vakantie zeker: Oosterhout is één en daar heeft geen virus verandering in gebracht. Ik wens u ook namens Christel een hele prettige vakantie. Geniet van al het moois en van elkaar. Tot over een aantal weken!

Oosterhout, meer voor elkaar.

 

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

 

Nieuws

Voor het overige nieuws kunt u kiezen uit de volgende nieuwscategorieën: