Beste Oosterhouters Coronavirus

Dat is het predicaat dat de commissaris van de Koning deze week uitdeelde aan een prachtige onderneming in onze gemeente. Een onderneming waarvan wij Oosterhouters, en zelfs vele Nederlanders, wel eens een product hebben gekocht. Onze mooie gemeente is nu twee koninklijke bedrijven rijk, namelijk de koninklijke Martens en sinds deze week ook Merba. Bovendien hebben we in Oosterhout ook nog een aantal hofleveranciers, zoals Bakkerij de Jong, Jamin Winkelbedrijf en sinds vorig jaar nog zo’n uniek bedrijf: Holland Foodz. Uw weet wel, die van de enige echte Oosterhoutse kaneelstok.

Terug naar Merba. Het bedrijf Merba is de koekjesbakkerij van de familie Boerman en een écht familiebedrijf. Twee van de zoons zitten nog altijd samen met hun zwager in de directie. Zij en hun aanhang, evenals de weduwe van de helaas vorig jaar overleden vader Jan Boerman senior, waren aanwezig bij de plechtigheid, samen met een afvaardiging van de OR. Het grote feest met alle medewerkers moet nog komen, want dat kon helaas nog niet met de huidige regels. Je voelt aan alles dat deze mensen een eenheid vormen met elkaar (de familie en hun medewerkers) zoals dat veelal in familiebedrijven het geval is. Voor dit bijzondere moment was een opgewonden spanning dan ook duidelijk voelbaar.

Onze commissaris, Ina Adema, trapte af met een speech ‘doorbakken’ met allerlei alliteraties op het woord koek. Je kunt je wel voorstellen dat dat zeer amusant was. Van kletskoek, koekje van eigen deeg, de koek is op tot koekenbakker. Ook kwam ze in haar speech natuurlijk terug op de waarde van familiebedrijven voor Brabant en complimenteerde ze de aanwezigen met het behaalde predicaat. Het is logisch dat er bij zoiets moois een traantje wordt weggepinkt. Daar bovenop voelde ik toch echt extra emotie vanwege het feit dat senior, die zo op dit moment had gewacht, er niet bij kon zijn. Hij was het jaar daarvoor - toen het bedrijf daadwerkelijk 100 jaar bestond - overleden. Maar door de reactie van iedereen bij het noemen van zijn naam merkte je dat hij nog steeds in de gedachten bij iedereen aanwezig is. Dat doet pijn en voelt goed tegelijkertijd. Een bijzondere en natuurlijke ontlading.

Daarna kreeg ik samen met de commissaris en anderen nog een rondleiding door de fabriek. Wat ik daar zag aan vernuft ging werkelijk mijn pet te boven. De fabriek was op geweldige wijze geautomatiseerd. Robotten reden rond met deegkuipen en ingrediënten. Samen met zo’n 250 medewerkers maakt de familie acht type koekjes, gemaakt volgens 80 recepten, verpakt in 800 verschillende wikkels. Deze worden verkocht bij onder meer Aldi, Lidl, Jumbo, Albert-Hein, maar ook bij Wallmart en Tesco.

Eén ding weet ik zeker, de familie Boerman heeft mij er die middag van overtuigd dat de term koekenbakker een heel andere en veel positievere (en vanaf nu ook koninklijke) uitleg verdient, dan dat hij meestal spreekwoordelijk krijgt.

Oosterhout, meer voor elkaar

 

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Nieuws

Voor het overige nieuws kunt u kiezen uit de volgende nieuwscategorieën: