Beste Oosterhouters

De witte anjer was het teken van verzet tegen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Nederlanders droegen de anjer in de oorlog in het knoopsgat op de verjaardag van prins Bernhard. Zij die hem nog gekend hebben weten dat hij zelf later ook bijna altijd een witte anjer droeg.

In 2005 is in Nederland de Witte Anjer geïntroduceerd als uiting van waardering voor alle Nederlandse veteranen. En in 2019 riep het Nationaal Comité Veteranendag gemeenten op om hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal Witte Anjer perkje, dat bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag. Ook wij hebben op verzoek van en in samenspraak met de veteranen van de VUMO (Voormalig Uitgezonden Militairen Oosterhout) een hele mooie plek gevonden in het slotpark bij de fontein. Er staat een informatiebordje bij met uitleg. Ik zou zeker eens gaan kijken en vooral even stilstaan bij het perkje en je dan proberen in te leven in de situaties waarin veteranen tijdens hun missies hebben verkeerd. We kunnen onszelf misschien wel min of meer inleven in wat zij hebben meegemaakt, maar dat is echt anders dan werkelijk beleven.

Op zaterdagmiddag mocht ik de veteranen ontvangen in het bedrijfsrestaurant van ons gemeentehuis voor de lokale viering van Veteranendag (we doen dat altijd een week eerder, zodat de veteranen niet hoeven te kiezen tussen Den Haag en Oosterhout maar als ze dat willen naar beide festiviteiten kunnen). Dit nadat we eerst op het heetste moment van de dag het Witte Anjer perkje officieel hadden geopend. Binnengekomen werden zij door onze betrokken medewerkers eerst meteen voorzien van een verkoelend glas water. Daarna werden koffie/thee en een petitfour geserveerd en later uiteraard ook een drankje en een hapje. Ik zag veel nieuwe gezichten; jonge veteranen sloten zich hierbij aan en dat is goed. Voor veteranen is het praten met elkaar en delen van ervaringen van het grootste belang om het verleden een plekje te geven. Ik mocht de mannen en vrouwen nog even toespreken en namens het gemeentebestuur mijn waardering uitspreken voor wat zij voor ons en anderen hebben gedaan.

Veel waardering mocht ik dit weekend ook uitspreken voor twee voetbalclubs in onze gemeente, die met hun vrijwilligers echt mooie dingen hadden gedaan. De eerste is VV Oosterhout, die op hun terrein in samenwerking met de Poolse winkel een mooie spelletjesdag voor de Oekraïense kinderen had georganiseerd; echt leuk. De tweede club die mij zo trots als een pauw maakte was TSC, die het TSC International Tournament had georganiseerd. Maar liefst zo’n tachtig vrijwilligers zorgden ervoor dat veertig teams van spelers onder de dertien uit negen landen daar samen met het publiek twee hele mooie, sportieve dagen mochten beleven. Een ongekend internationaal evenement van grote klasse!

Ook in ons mooie kerkdorp Dorst was het weer heel gezellig op het goed bezochte midzomernachtfeest. Een mooie tent, een kermis, een aantal buitenpodia en een markt zorgden ervoor dat dat deel van onze gemeente even in de schijnwerpers van de regio stond. Kinderen en ouders werden kostelijk vermaakt.

Ik werd daar rondgeleid door Walther Hoosemans die met een groot aantal Dorstenaren dit mogelijk had gemaakt.

Christel en ik hebben wederom genoten van een bruisend weekend.

Mark Buijs
Burgemeester van Oosterhout

Nieuws

Voor het overige nieuws kunt u kiezen uit de volgende nieuwscategorieën: