• Home
  • Nieuws
  • Nieuwsberichten
  • Gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken en Europese gehandicaptenparkeer­kaarten: vanaf 1 januari 2024 veranderen de regels
Nieuwsberichten
Veranderingen in 2024 met gehandicaptenparkeerplaatsen

De gemeenteraad heeft op 24 oktober besloten om de regels voor gehandicaptenparkeer-plaatsen op kenteken en gehandicaptenparkeerkaarten aan te passen.

Gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken: dit verandert er vanaf 1 januari 2024

Voor nieuwe gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken gaan strengere regels gelden vanaf 1 januari 2024. Voor nieuwe aanvragen wordt vanaf 1 januari 2024 getoetst of de aanleg van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken noodzakelijk is vanwege de parkeersituatie in de directe omgeving. Gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken worden dan alleen nog aangelegd als de parkeerdruk in de directe omgeving hoog is. Verder gaat de gemeente vanaf 1 januari 2024 kosten in rekening brengen voor het aanleggen van een nieuwe gehandicaptenparkeerplaats op kenteken. Deze kosten zijn € 252,75.

Als u al een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken heeft, dan moet u vanaf 1 januari 2024 betalen bij een wijziging van het kenteken. De kosten daarvan zijn € 59,50. En woont u in een gebied waar betaald parkeren of vergunninghoudersparkeren geldt, dan heeft u vanaf 1 januari 2024 een parkeervergunning nodig.

Europese gehandicaptenparkeerkaarten: dit verandert er vanaf 1 januari 2024

Mensen met een Europese gehandicaptenparkeerkaart zijn vanaf 1 januari 2024 niet langer vrijgesteld van het betaald parkeren en het vergunninghoudersparkeren. Deze vrijstelling was bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen met een gehandicaptenparkeerkaart niet naar de parkeermeter hoefden. Parkeergeld kan inmiddels ook betaald worden met een mobiele telefoon en smartphone, waardoor mensen niet meer naar de parkeermeter hoeven. De vrijstelling is dus niet meer nodig. Verder krijgt de gemeente signalen dat de Europese gehandicaptenparkeerkaart wordt gebruikt door mensen die daar geen recht op hebben. Die mensen misbruiken de kaart om gratis te kunnen parkeren. Ook dat heeft meegespeeld bij het besluit om de vrijstelling af te schaffen.

Wat betekent dat voor u?

Woont u in een gebied waar betaald parkeren en/of vergunninghoudersparkeren geldt? Dan heeft u uiterlijk op 1 januari 2024 een parkeervergunning nodig, ook als u een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken heeft. Een parkeervergunning kunt u digitaal aanvragen via onze website: www.oosterhout.nl > inwoners > verkeer > parkeren > parkeervergunning aanvragen, wijzigen of opzeggen. Op die pagina vindt u ook meer informatie. Een parkeervergunning kunt u ook aanvragen bij de informatiebalie (receptie) in het stadhuis. Op de website kunt u vinden wat u dan moet meenemen en wat de openingstijden van het stadhuis zijn.

Woont u ergens anders in de gemeente Oosterhout of in een andere gemeente?

Dan moet u er rekening mee houden dat u vanaf 1 januari 2024 parkeergeld moet betalen in de binnenstad. Parkeergeld kunt u betalen bij de parkeermeter of via uw mobiele telefoon of smartphone. Meer informatie over het betalen van parkeergeld via uw mobiele telefoon of smartphone vindt u op onze website: www.oosterhout.nl > inwoners > verkeer > parkeren > parkeren in Oosterhout > mobiel betalen voor parkeren. 

Vragen?

Voor vragen kunt u contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14 0162 of via e-mailadres parkeren@oosterhout.nl.

Nieuws

Voor het overige nieuws kunt u kiezen uit de volgende nieuwscategorieën: