Oekraine Persberichten Nieuwsberichten

Amphia Pasteurlaan en deel gemeentehuis als eerste beschikbaar

De gemeente Oosterhout heeft vier locaties in beeld voor de opvang van Oekraïense evacués. Deze opvangplekken zijn op dinsdag 8 maart 2022 aangeleverd aan de Veiligheidsregio Midden en West-Brabant. Het gaat om een deel van het gemeentehuis en het Amphia ziekenhuis aan de Pasteurlaan plus een aantal kamers in de Paulusabdij en op Lievenshove. In totaal biedt Oosterhout daarmee 134 opvangplaatsen aan. Of de Veiligheidsregio MWB gebruik gaat maken van het aanbod is nog niet bekend, misschien zijn er in de regio betere opvangplekken. 

De gemeente heeft eerst grootschalige opvanglocaties gezocht in deels leegstaande gebouwen die eenvoudig geschikt zijn te maken tot woonlocatie op korte termijn. De gemeente heeft er rekening mee gehouden dat Oekraïense vluchtelingen voor minstens een jaar moeten worden opgevangen. Er zijn nog meer locaties in beeld, ook van particulieren en bedrijven, die de gemeente nog verder onderzoekt op haalbaarheid.  

Veel aanbiedingen van Oosterhouters

Burgemeester Mark Buijs is trots op de gemeenschap om zo snel locaties aan te dragen: “De gemeente Oosterhout en haar inwoners willen graag een steentje bijdragen aan opvang van de Oekraïners, gezien de vreselijke situatie daar die hen dwingt tot vluchten. We doen er alles aan om samen de mogelijkheden te verkennen om opvang te regelen. Er is een grote respons en verschillende aanbiedingen. Dat is echt Oosterhout meer voor elkaar.

Snel beschikbare opvanglocaties eerst

De burgemeester vult aan: “We hebben gekeken wat er het snelst beschikbaar is en omdat we toch steeds meer thuiswerken stellen we als college nu ook ons eigen stadhuis deels beschikbaar. En we maken dankbaar gebruik van de medewerking van Amphia en de Paulus Abdij. Lievenshove hadden we al in gebruik als locatie voor de huisvesting van spoedzoekers, studenten en statushouders. De kamers die daar vrijkomen kunnen we ook gebruiken voor de opvang van Oekraïners.” 

Amphia Pasteurlaan

In het Amphia ziekenhuis aan de Pasteurlaan staan nu twee verdiepingen leeg die door de gemeente gebruiksklaar worden gemaakt en ingericht om vluchtelingen op te vangen. Amphia werkt hier graag aan mee. Binnen twee weken zouden hier 50 opvangplaatsen voor gezinnen en alleenstaanden beschikbaar kunnen zijn.

Stadhuis

Een deel voor het huidige stadhuis kan eenvoudig worden afgesloten en verbouwd worden tot tijdelijke opvanglocatie, met gedeelde woonkamers, kookfaciliteiten en kamers voor gezinnen. Er kan op de begane grond een sanitair gebouw worden geplaatst dat met een gang verbonden is aan het gemeentehuis, zodat mensen er kunnen douchen. Vanaf begin april is het mogelijk om daar 70 vluchtelingen op te vangen.

Paulusabdij

De Broeders van de Paulus Abdij stellen kamers ter beschikking die de gemeente na aanvulling met een keuken en sanitair geschikt kan maken voor de opvang van Oekraïners. De abdij helpt met een aantal vrijwilligers bij opruim- en schilderwerk. Binnen 2 maanden zouden hier 10 Oekraïense gezinnen kunnen verblijven.  

Lievenshove

In april komen er 4 kamers vrij in een van de gebouwen waar de gemeente al spoedzoekers, studenten en statushouders huisvest. Hier zouden 4 Oekraïners tijdelijk kunnen gaan wonen.

Omwonenden

Als de Veiligheidsregio gebruik maakt van het aanbod van de gemeente Oosterhout, zal de gemeente omwonenden en huidige bewoners van de locaties informeren over wat er staat te gebeuren. 

Vragen en antwoorden

Op de website van www.oosterhout.nl is alvast een bericht geplaatst met de meest gestelde vragen rondom de oorlog in Oekraïne. Inwoners en bedrijven die willen helpen of andere vragen hebben vinden hier antwoorden. 

 

Nieuws

Voor het overige nieuws kunt u kiezen uit de volgende nieuwscategorieën: