Luizen in bomen. Ze produceren honingdauw, een plakkerig vocht dat valt op alles wat onder de boom staat: auto’s, beplanting en bestrating. Hierdoor wordt alles smerig. De explosieve groei van allerlei soorten luizen komt door een combinatie van natuurlijke factoren, zoals de weersomstandigheden en het tijdstip van uitkomen van eieren en bladeren. Als het koud is, produceren luizen minder honingdauw. Door aanhoudende droogte en warm weer worden de luizen extra actief. Luizen komen vooral voor in lindebomen, maar ook in esdoorns, essen of eikenbomen. Gelukkig zijn luizen niet schadelijk voor de boom en wordt de meeste plak bij een malse regenbui weggespoeld.
Bestrijding / vermindering overlast door gemeente
Aan de overlast van luizen is helaas weinig te doen. Van nature komen er al zo veel natuurlijke vijanden (lieveheersbeestjes) voor dat deze nog extra uit te zetten weinig zin heeft. En bestrijding met chemische middelen is uit den boze. Het verwijderen of snoeien van bomen is ook geen oplossing. Wel houdt de gemeente bij de inrichting van een straat rekening met het type bomen dat zij willen planten. Het ene type is namelijk gevoeliger voor aantasting dan het andere type. Zo is een zilverlinde een stuk minder aantrekkelijk voor luizen dan andere lindes. Ook een bepaalde mate van diversiteit in het groen helpt al tegen aantasting van insecten en ziekten.
Eventuele schade of overlast van luizen is een 'mondiaal' probleem; luizen houden zich niet aan grenzen. Niemand kan aansprakelijk worden gesteld, ook de gemeente niet. In redelijkheid zijn geen voorzorgsmaatregelen te nemen.
Wat kunt u doen bij overlast?
U kunt een boom met luizen regelmatig sproeien met water. Als u water tegen de onderkant van de bladeren spuit dan worden de luizen weggespoeld. Hars op auto’s is te verwijderen met lauw water.