Coronanieuws ondernemers

Coronanieuws ondernemers

Welke winkels mogen wel en niet open?

Eén van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om reis- en contactmomenten te beperken, is het sluiten van niet-essentiële winkels. In dit artikel geven we een toelichting op wat dit voor winkeliers betekent.

Lees verder onder de afbeelding.

Essentiële winkels mogen open

Alleen winkels die essentieel zijn mogen open blijven. Dit zijn winkels gericht op de eerste levensbehoeften. Zo mogen supermarkten, bakkers, slagers, viswinkels, groenteboeren en boerderij- en landwinkels, warenmarkten in de levensmiddelenbranche open blijven. Let op: consumptie ter plaatse is niet toegestaan en de winkels moeten uiterlijk om 20.00 uur sluiten.

Winkels die óók levensmiddelenzaken verkopen

De minister van Economische Zaken en Klimaat heeft vandaag een brief verstuurd waarin meer duidelijkheid wordt gegeven voor winkels uit de detailhandel die ook levensmiddelen verkopen. De regels voor levensmiddelenzaken worden namelijk verscherpt. Zo mogen deze zaken alleen open blijven als zij vóór de lockdown ten minste 70% van de omzet haalden uit de verkoop van levensmiddelen. Eerder was dit 30%. Met levensmiddelen wordt het volgende bedoeld: (dier)voeding, drinken en persoonlijke verzorging (m.u.v. cosmetica). Onder de grens van 70% moet de zaak dus sluiten.

Rijksoverheid heeft een lijst gepubliceerd waarin duidelijk staat aangegeven welke winkels open mogen zijn of een afhaalmogelijkheid mogen aanbieden. De lijst is te vinden op de website van Rijksoverheid. Ook heeft Rijksoverheid een lijst gepubliceerd van winkels in de detailhandel die zijn uitgezonderd. Bekijk de lijst hier.