Coronanieuws ondernemers

Coronanieuws ondernemers

Het aantal besmettingen neemt af, maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein. Dit is zorgelijk en kan leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. We moeten nieuwe besmettingen nu zo veel mogelijk tegengaan, zodat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en de reguliere zorg. Daarom heeft het kabinet besloten om de huidige lockdown voort te zetten, met een klein aantal wijzigingen. Waaronder een aantal wijzigingen voor de detailhandel.

Alle niet-essentiële winkels blijven gesloten. Wel wordt per woensdag 10 februari bestellen en afhalen bij niet-essentiële winkels mogelijk. Hiervoor gelden de volgende regels:

  • Een bestelling moet minimaal vier uur voor het afhalen gemaakt worden (online of telefonisch). Klanten kunnen dus niet voor de deur van de winkel iets bestellen en gelijk meenemen.
  • Klanten ontvangen een afspraakbevestiging met een tijdslot wanneer de bestelling af te halen is. Afhalen kan alleen binnen het afgesproken tijdslot. De afspraakbevestiging bevat alle praktische informatie over het veilig en vlot afhalen van de bestelling.
  • Afhalen gebeurt door maximaal 1 persoon.
  • Afhalen vindt uitsluitend aan de deur van de winkel plaats.
  • Betalen vindt vooraf plaats of zoveel mogelijk contactloos bij het afhalen.
  • Direct ter plekke ruilen van afgehaalde producten is niet toegestaan. Passen gebeurt thuis en ruilen kan volgens de voorwaarden van de winkelier.
  • Retourneren is onder de huidige voorwaarden niet toegestaan. Winkels kunnen eventueel besluiten de retourtermijn te verlengen of retour sturen per post mogelijk te maken.
  • Als een locatie ook een winkelfunctie heeft, is het toegestaan om producten te verkopen via bestellen en afhalen. Dit geldt ook voor contactberoepen zoals kappers of schoonheidsspecialisten. Zij mogen onder deze voorwaarden producten verkopen. Het uitoefenen van het contactberoep is nog steeds niet toegestaan.
  • Bouwmarkten worden gelijk gesteld aan andere niet-essentiële winkels. Er wordt dus een dagdeel van minimaal vier uur aangehouden tussen het bestellen en het afhalen van de bestelling. De uitzondering die al geldt voor groothandels (business-to-business) blijft bestaan.

Tot slot blijven ook de andere basisregels gelden zoals de 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en geen groepsvorming. Alle winkels sluiten om uiterlijk 20.00 uur. Voor winkels die levensmiddelen verkopen geldt een maximale openingstijd tot 20.45 uur. Alle regels voor de detailhandel kunt u nalezen op de website van Rijksoverheid.