Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee
 

Slotjes

In Oosterhout staan verschillende slotjes. Rond 1300 vestigden verschillende adellijke families zich in Oosterhout die voor zichzelf een huis (slotje) bouwden. Van deze 'slotjes' zijn er nu nog vijf over, waarvan vier aan de Ridderstraat. Het merendeel is in de negentiende eeuw min of meer gemoderniseerd.

Slotje Huize Limburg dateert vermoedelijk van het begin van de vijftiende eeuw. Het slotje heeft overigens door verbouwingen en modernisering een groot deel van zijn oorspronkelijke karakter verloren. Toch zijn er nog voldoende bewijzen van aristocratische herkomst: de grachten, de omvang, de beide hoektorens en het restant van een derde hoektoren, zijn situering en de beplanting rondom. Het gebouw is van 1938 tot 1980 eigendom van de gemeente Oosterhout geweest; het functioneerde in die jaren als stadhuis. Momenteel is het in gebruik als bedrijfspand.

Gravure Limburg

gravure uit 1732 van het slotje Huize Limburg met op de achtergrond de Sint Janskerk

Naast Huize Limburg ligt het slotje Brakestein, dat in oorsprong eveneens van omstreeks 1400 dateert. Bijna 500 jaar lang was het de woonstee van de adellijke familie Van Oldeneel tot Oldenzeel. Sinds 1979 is ook dit slotje als bedrijfspand in gebruik en in het bijbehorende koetshuis is een restaurant gevestigd.

Tegenover Huize Limburg ligt het Beverenslotje, dat minder oud is dan de twee vorige. Het is genoemd naar het adellijke geslacht Van Beveren. Tot 1859 diende het als pastorie. Momenteel is het als woonhuis in gebruik.

Het oudste is het Slotje De Blauwe Camer dat omstreeks 1270 is gebouwd. Sinds 1647 is dit het hoofdgebouw van het klooster Sint Catharinadal van de zusters Norbertinessen aan de Kloosterdreef.

Slotje