Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee
 

Veelgestelde vragen (FAQ)

Op deze pagina vindt u de veelgestelde vragen.

Staat uw vraag er niet bij? Maakt u dan gebruik van de zoekbalk bovenin deze website.

Toon alles / Verberg alles

 • Ik heb nu een AWBZ-indicatie, krijg ik na 1 januari 2015 nog zorg?

  • Is uw AWBZ-indicatie in 2015 nog geldig? Dan houdt u recht op de zorg uit deze indicatie. U heeft namelijk overgangsrecht tot uiterlijk 1 januari 2016.
  • Loopt uw AWBZ-indicatie in 2015 af? U houdt recht op zorg tot het einde van de indicatiedatum.

  Toelichting

  Een uitzondering: heeft u een indicatie voor beschermd wonen? Dan geldt een overgangstermijn van tenminste vijf jaar, dus tot uiterlijk 1 januari 2020. Behalve wanneer uw indicatie eerder dan 1 januari 2020 afloopt. Beschermd wonen is het bieden van onderdak en begeleiding aan personen met een psychische aandoening. Beschermd wonen wordt uitgevoerd door centrumgemeente Breda.

 • Houd ik na 1 januari 2015 dezelfde zorgaanbieder?

  • Dat hoeft niet zo te zijn.
  • Gemeenten maken namelijk nieuwe afspraken met zorgaanbieders.

  Toelichting

  Zolang u overgangsrecht heeft, moeten gemeenten u ondersteuning bieden volgens dezelfde voorwaarden als in 2014. Dit betekent niet automatisch dat dezelfde zorgaanbieder u deze ondersteuning moet leveren. Gemeenten maken namelijk nieuwe afspraken met zorgaanbieders.

  Bij afloop van het overgangsrecht (of nog voor de einddatum) bespreekt u met het sociaal wijkteam welke ondersteuning u (nog) nodig heeft. Samen zoekt u naar een passende oplossing. Of dat voortzetting van de ondersteuning door uw huidige zorgverlener is, is nu nog niet te zeggen. Dit is namelijk afhankelijk van de uitkomsten van het gesprek, de inzet van uzelf en van uw netwerk, de zorgaanbieder en uw eigen keuzes.

 • Wat verandert er voor mij persoonlijk?

  Dat wordt duidelijk uit het persoonlijk gesprek dat begin 2015 plaatsvindt.

 • Hoe kent de gemeente mijn persoonlijke situatie?

  • De gemeente heeft gegevens gekregen van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) en van de zorgkantoren.

  Toelichting

  De gemeente ontvangt gegevens van inwoners die nu ondersteuning vanuit de AWBZ ontvangen die overgaat naar de Wmo 2015. De gemeente heeft deze gegevens nodig om met u in gesprek te gaan over hoe u uw zorg wilt organiseren. Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) en het zorgkantoor leveren een selectie van de indicatie en declaratiegegevens.

 • Is er sprake van overdracht van de zorgdossiers?

  De gemeente krijgt geen (medische) dossiers.

  Toelichting

  Zijn die (medische) gegevens wel nodig voor een goede beoordeling van uw ondersteuningsbehoefte? Dan zal de gemeente u om die (medische) gegevens vragen. Of de gemeente vraagt uw toestemming om die (medische) gegevens op te vragen bij bijvoorbeeld de zorgaanbieder.

 • Privacy: Hoe gaat de gemeente om met mijn privacy?

  De gemeente is verantwoordelijk voor uw privacy en moet zorgvuldig omgaan met uw gegevens. In de wet staat dat gemeenten uw gegevens alleen aan anderen mogen verstrekken, wanneer u hiervoor toestemming geeft. De gemeente kan u dus om die toestemming vragen.

  Voor meer informatie over de Privacywet zie de pagina Privacy.

 • Waar kan ik mijn vraag over de zorg die momenteel aan mij wordt verleend stellen?

  Bij uw huidige zorgverlener.