Besluitenlijst college

Op deze pagina vindt u een overzicht van de besluiten van het college. Het college vergadert meestal iedere dinsdag. De genomen besluiten worden gepubliceerd op donderdag. 

Besluitenlijst college Nieuwsberichten

Vergadering burgemeester en wethouders Oosterhout, 22 april 2024

College van burgemeester en wethouders

Bouwen voor de toekomst

Vaststellen bestemmingsplannen

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen onderstaande bestemmingsplannen vast te stellen. De ontwerpbestemmingsplannen hebben eerder zes weken ter inzage gelegen.

  • Bestemmingsplan ‘Dommelbergen 2021, herziening 2 (Werkmansbeemd 8-10)’

Het plan gaat over het realiseren van 51 appartementen inclusief parkeervoorzieningen, openbare inrichting en commerciële ruimte. Tijdens de ter inzage legging zijn er twee zienswijzen ingediend. Het college heeft besloten de reactienota’s op de zienswijzen voor te leggen aan de gemeenteraad.

  • Bestemmingsplan ‘Dommelbergen 2021, herziening 4 (Elskensweg 15)’

Het plan gaat over het realiseren van een clubgebouw voor de huisvesting van handboogvereniging St. Sebastiaan op het sportpark de Elskens. Tijdens de ter inzage legging zijn er geen zienswijzen ingediend.

  • Bestemmingsplan ‘Dorst 2023’

Tijdens de ter inzage legging is er één zienswijze ingediend. Het college heeft besloten de reactienota op de zienswijze voor te leggen aan de gemeenteraad.

  • Bestemmingsplan ‘Sweelinckstraat 10’

Het plan gaat over het realiseren van 30 appartementen inclusief infrastructuur, parkeervoorzieningen en groeninrichting. Er was in eerste instantie één gezamenlijke zienswijze namens meerdere partijen ingediend. Naar aanleiding hiervan heeft de ontwikkelaar in overleg met de partijen en gemeente besloten het plan op een aantal punten aan te passen om aan de wensen van de partijen tegemoet te komen. De zienwijze is als reactie hierop ingetrokken.

 

Aankoop woning Leijsenhoek 119

De gemeenteraad heeft in 2018 de mobiliteitsvisie ‘Oosterhout vooruit’ vastgesteld. In deze visie is onder andere inzichtelijk gemaakt waar doorstromingsknelpunten zijn voor het verkeer. De doorstroming op het oostelijke deel van de centrumring (Abdis van Thornstraat) is zowel in de huidige situatie als richting de toekomst als knelpunt benoemd.

Alhoewel nog niet in de huidige uitvoeringsagenda van de mobiliteitsvisie verwerkt, is het wenselijk om het kruispunt Leijsenhoek - Abdis van Thornstraat – Veerseweg in de toekomst uit te breiden. Uitbreiding van dit kruispunt zorgt voor een betere doorstroming van de verkeerstromen. Om deze uitbreiding mogelijk te maken is het van belang om de woning Leijsenhoek 119 aan te kopen en te slopen. Die mogelijkheid doet zich nu voor. Met de bewoners van naastgelegen woning Leijsenhoek 117 is gesproken. De gemeente vindt het belangrijk dat tijdens en na de sloop het woongenot van deze bewoners gewaarborgd wordt en zal hier de nodige maatregelen voor treffen. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen de woning Leijsenhoek 119 aan te kopen en te slopen en hier een bedrag voor beschikbaar te stellen.

 

Algemeen

Start nieuwe islamitische school in Oosterhout

Het college stelt middelen beschikbaar aan stichting islamitisch primair onderwijs (SIPO) voor de start van de nieuwe school Aboe Ayoub. Deze school begint per 1 augustus 2024 met twee kleutergroepen en maakt daarvoor gebruik van leegstaande lokalen in het voormalige schoolgebouw van de Biëncorf aan het Slotjesveld. De hoofdlocatie van de nieuwe school is de Berkenhof in de wijk Dommelbergen. Het college informeert de gemeenteraad hierover met een raadsinformatiebrief.

 

Wijzigingen Gemeenschappelijke Regelingen

De samenwerking van de gemeente Oosterhout met andere gemeenten is vastgelegd in verschillende Gemeenschappelijke Regelingen (GR-en). Deze GR-en moeten vóór 1 juli 2024 aangepast zijn aan de wijzigingen van de Wet Gemeenschappelijke Regelingen (WGR). In 2023 hebben de GR-en de voorgenomen wijzigingen aangeboden aan het college. De gemeenteraad heeft de kans gekregen om een zienswijze uit te brengen over de voorgenomen wijzigingen. Uit het totaal aan zienwijzen en opmerkingen zijn een aantal technische aanpassingen doorgevoerd.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de gemeenteraad voor te stellen onderstaande Gemeenschappelijke Regelingen te wijzigen en het college hiervoor toestemming te geven. Ook vraagt het college de gemeenteraad toestemming om de gewijzigde Gemeenschappelijke Regelingen in 2024 aan te gaan.

  • Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Midden-, West- en Noord-Brabant
  • Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) West-Brabant
  • Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Werkbedrijf Arbeid Voor Allen (WAVA)
  • Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant (RWB)
  • Wijziging Gemeenschappelijke Regeling schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten (VSV)
  • Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Nazorg Gesloten Stortplaatsen (NGS) Bavel-Dorst en Zevenbergen
  • Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant (VR MWB)
  • Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant (GR BWB)
  • Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (GR OMWB)

 

Voorzieningen in de onderwijshuisvesting

Alle schoolbesturen in de gemeente Oosterhout hebben de mogelijkheid gehad om een aanvraag in te dienen voor de voorzieningen in de onderwijshuisvesting. Deze zijn beoordeeld en op basis hiervan heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om de aanvragen van Koraal, PCPO en Pallas toe te kennen. Het gaat om het vervangen van de dakbedekking van de gymzaal bij Plein 3, uitbreiding van de Menorah met twee lokalen voor de nieuwkomersvoorziening en een uitbreiding van de eerste inrichting van de Vrije school de Strijene. Deze investeringen in onderwijshuisvesting worden opgenomen in het financieel perspectief en de programmabegroting 2025. Definitieve besluitvorming vindt plaats bij het vaststellen van de programmabegroting 2025. Door het toekennen van de voorzieningen vervult de gemeente Oosterhout haar wettelijke taak om te voorzien in goede onderwijshuisvesting.

 

Verder heeft het college:

  • vragen beantwoord van de fractie LOeS over de verplaatsing van het Jongeren Ontmoetings Punt (JOP) in het Slotbossetorenpark;
  • besloten de geactualiseerde planning van de raadsnota’s vast te stellen;
  • besloten de gemeenteraad met een raadsinformatiebrief te informeren over de voortgang van de plantontwikkeling van Oosterhout Oost;
  • besloten de gemeenteraad voor te stellen geen gebruik te maken van de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen tegen het Dekkingsplan gebiedsgerichte opkomsttijd 2024-2027 van de Brandweer Midden- en West-Brabant;
  • besloten de drie leden van de Adviescommissie Omgevingskwaliteit te benoemen. Het college informeert de gemeenteraad hierover met een raadsinformatiebrief;
  • besloten geen maatregelen te treffen rond de geluidsreflectie van het distributiegebouw op het Floraliaterrein. Het college informeert de gemeenteraad hierover met een raadsinformatiebrief;
  • besloten de gemeenteraad met een raadsinformatiebrief te informeren over het opstellen van een beleidsregel voor de huisvesting van arbeidsmigranten.