Lespakket afval voor basisscholen

Voor basisscholen is er een lespakket Weg met afval in Oosterhout beschikbaar. Met deze lesboekjes leren kinderen van verschillende groepen in het  basisonderwijs meer over afval scheiden en het voorkomen van (zwerf-) afval. Basisscholen kunnen ook een bezoekje brengen aan de milieustraat in Oosterhout, zodat kinderen met eigen ogen kunnen zien waar het afval van alle Oosterhouters naar toe gaat.

Voor het basisonderwijs

#wegmetAfval in Oosterhout is een lespakket over afval en zwerfafval in de gemeente Oosterhout. De lessen gaan uit van de directe leefomgeving van kinderen: ‘Wat mag er bij het plastic afval? Hoe ga ik om met zwerfafval en wat kan ik zelf thuis en op school doen?’. Verder is er aandacht voor grote thema’s als plastic soep, circulaire economie en een duurzame toekomst. De lessen bestaan uit inspirerende opdrachten waardoor kinderen zelf in actie komen. Er zijn drie versies beschikbaar: voor de onderbouw, de middenbouw en de bovenbouw.

Lespakket aanvragen?

#wegmetAfval in Oosterhoutis gratis beschikbaar voor alle basisscholen binnen de gemeente. Het pakket is het hele jaar door te gebruiken. Scholen kunnen er ook voor kiezen om aan te sluiten bij landelijke initiatieven zoals de Landelijke Opschoondag die ieder jaar in maart wordt gehouden. Het lespakket kan eenvoudig aangevraagd worden door een mail te sturen naar schoon@oosterhout.nl 

Bekijk een voorbeeld (pdf, 2.25 mb)
Lees meer over het lespakket in de flyer (pdf, 1.07 mb)

Hieronder vindt u de handleiding voor de docenten.

Onderbouw (hoort bij werkboekje groep 1, 2 en 3) (pdf, 4,22 mb)

Middenbouw (hoort bij werkboekje groep 4, 5 en 6) (pdf, 740 kb)

Bovenbouw (hoort bij werkboekje groep 7 en 8) (pdf, 2,12 mb)

 

No Wayste Escapes: Interactief escape spel over plastic soep 

Om middelbare scholieren in klas 1 en 2 bewust te maken van het plastic afval probleem is er een escape spel ontwikkeld. Het escape spel is gemaakt in de vorm van een container, genaamd NO Wayste escapes. Dit escape spel volgt de weg van het plastic product tot aan de plastic soep, weer terug de recycling in. Op spannende wijze leren leerlingen over het probleem van plastic zwerfafval.

Plastic zorgt niet alleen voor veel afval, maar heeft ook ernstige gevolgen voor al het leven in de zee. Plastic breekt af in kleine stukjes microplastics, maar vergaat niet. Deze kleine stukjes plastic verdwijnen via de bodem in ons water. Dit wordt plastic soep genoemd. Zeedieren zien dit als voedsel en eten het op. Tijdens het escape spel worden leerlingen uitgedaagd alle puzzels op te lossen en de schildpad uit de plastic soep te redden.

Gratis aanvragen

Scholen en docenten in Oosterhout kunnen gratis via schoon@oosterhout.nl het spel aanvragen. De gemeente neemt dan contact op. Het spel duurt 30 tot 45 minuten en is te spelen tijdens een lesuur. De docent is de spelbegeleider. Hier is geen voorbereiding voor nodig. Door mee te lezen met de handleiding kan de docent ter plekke ondersteunen. Een groep tot 15 kinderen is ideaal om iedereen erbij te betrekken.

Hoe werkt NO Wayste escapes?

Het spel start met een afvalcontainer die de klas in gereden wordt. De docent zet op het digibord het spel klaar. Na het invoeren van een unieke code start het filmpje waarin om hulp gevraagd wordt en vervolgens ook de tijd start. De leerlingen krijgen 45 minuten om de escape te voltooien. Pas na het invoeren van de juiste eindcode stopt de tijd.

Scholen en klassen strijden tegen elkaar

Na afloop van het spel is meteen te zien hoe de klas het gedaan heeft ten opzichte van andere klassen en scholen in Oosterhout. Scholen en klassen strijden tegen elkaar in dit interactieve spel.