Waarom 'Van afval tot meerwaarde'?

Rommel niet op straat maar in de prullenbak gooien, duurzaam omgaan met producten, oud papier in de goede bak doen, iets repareren in plaats van weggooien. Het klinkt allemaal heel logisch en heel veel inwoners van de gemeente Oosterhout doen al heel erg hun best. Toch denken we dat er nog een heleboel te halen valt op het gebied van afval. Dat nog niet iedereen zich bewust is van het feit dat wat afval is voor de een, van waarde kan zijn voor de ander.

In 2024 gaan we daarom ons best doen om met de campagne ‘van afval tot meerwaarde’ te laten zien hoe afval wordt verwerkt in Oosterhout, hoe inwoners hun best doen om afval te verminderen en wat er allemaal komt kijken bij het samenstellen de afvalstoffenheffing.

Marcel Kuijs, Thomas Ruijs, Emiel Bouwhuis (Oosterhoutse Afvalhelden)

“Alles in de goede bak of zak, dat scheelt een hoop!”

Marcel, Thomas en Emiel zijn drie van de vuilinzamelaars van Oosterhout. Door weer en wind gaan ze het hele jaar op pad om containers te legen en PBD-zakken op te halen. Dat is niet altijd even makkelijk, want ondanks dat een hoop Oosterhouters hun best doen om het afval gescheiden in te leveren, krijgen de mannen best nog wel eens uitdagingen op hun pad.

 

Accordion item is ingeklapt

Marcel, Thomas en Emiel zijn drie van de vuilinzamelaars van Oosterhout. Door weer en wind gaan ze het hele jaar op pad om containers te legen en PBD-zakken op te halen. Dat is niet altijd even makkelijk, want ondanks dat een hoop Oosterhouters hun best doen om het afval gescheiden in te leveren, krijgen de mannen best nog wel eens uitdagingen op hun pad.

“Het is eigenlijk zo simpel", aldus Marcel. “Er kan zoveel gratis worden ingeleverd, dat je bijna geen restafval hoeft aan te bieden. Maar dan moet het wel in de goede bak of zak. Dus geen glas bij het papier, geen etensresten in de PBD-zak en geen papier in de GFT-container.” En dat is waar de inzamelaars nu nog vaak tegenaan lopen. Vooral de PBD-zakken die bedoeld zijn voor plastic, blik en drankkartons worden vaak ingezet als zak voor restafval.

“Eigenlijk moet ik makkelijk zes PBD-zakken per keer mee kunnen pakken, maar nu lukt dat soms maar met twee omdat die zakken zo zwaar zijn", zegt Emiel. Thomas wilde laatst een zak oppakken “omdat hij nog een pink overhad”, maar die zak kwam zelfs met een vrije hand niet van de grond.

En dat is niet alleen een probleem voor de inzamelaars (arbo-technisch mogen die zakken helemaal niet zo zwaar zijn), maar er zit ook zoveel vervuild afval in de zakken, dat het niks oplevert. Niet voor het milieu en niet voor de gemeente Oosterhout die een vergoeding krijgt voor schoon plastic afval.

­Wat de inzamelaars allemaal vinden tussen het PBD-materiaal? Vooral etensresten, maar ook luiers, soms zelfs glas. Allemaal reststromen die gratis kunnen worden ingeleverd. Laatst zaten er zelfs spuiten in een PBD-zak, dat is naast vervuiling ook nog eens harstikke gevaarlijk. “Een collega pakte in die spuit en moest daarvoor behandeld worden. En ook als er glas in zo’n zak zit, dan kan het echt mis gaan. Je houdt er geen rekening mee dat er glas in kan zitten."

De GFT-containers worden wel steeds schoner ingeleverd. Na een grote handhaafactie vorig jaar met een rode kaart voor een vervuilde bak, zien ze dat de meeste mensen echt beter hun best doen. Vooral door de juiste biocomposteerbare zakken te gebruiken. En een tip van Marcel: “Doe je etensresten in van die kleine composteerbare zakjes. Dat scheelt in de stank en er komen minder vliegen in je bak.”

Andere tips van Marcel, Thomas en Emiel om je afval makkelijker te scheiden? “De papiercontainers zitten vaak maar halfvol, omdat er dozen in worden gestopt die niet klein gemaakt zijn. Kleine moeite, maar dat scheelt echt een hoop ruimte. En zit er nog piepschuim in een doos? Haal het eruit en lever dat in bij de milieustraat".

De GFT-bakken blijven een stuk schoner met een zakje om de etensresten. “Of beter nog, koop niet teveel en eet alles op”, lacht Thomas. “Dat scheelt ons een hoop zure bakken en in de warme maanden een heleboel maden en vliegen.”

De mannen denken dat het vooral belangrijk is dat de inwoners van Oosterhout zich bewust worden van wat het afval inzamelen kost en wat goed afval scheiden kan opleveren. Naast dat het beter is voor het milieu en de Oosterhouters van de toekomst, is het ook beter voor  de veiligheid van onze afvalhelden.

Benieuwd naar de kosten van afval scheiden en hoe je die kosten zelf in de hand kunt houden? Kijk dan nog eens naar de infographic over de afvalstoffenheffing. Kun jij of je buurt een handje geholpen worden met tips bij het scheiden van afval, neem dan contact op met de afvalcoach via de app MijnGemeente.

Yuri Ouweneel (Project ontwikkelaar Groen Gas)

“Als we het afval schoon houden, kunnen we er groene energie en grondverbeteraar van maken"

Oud-Oosterhouter Yuri Ouweneel houdt zich hele dagen bezig met reststromen en wat we daarmee kunnen doen. Zijn bedrijf verwerkt reststromen, voornamelijk uit de voedsel- en agrarische sector, tot groen biogas.

Accordion item is ingeklapt

Yuri Ouweneel houdt zich hele dagen bezig met reststromen en wat we daarmee kunnen doen. Zijn bedrijf verwerkt reststromen, voornamelijk uit de voedsel- en agrarische sector, tot groen biogas. “Het is eigenlijk nog geen afval. We verwerken mest, maar bijvoorbeeld ook aardappelschillen, stelen van spruiten en blad van bieten. Allemaal producten die anders afval zouden worden, maar waar we nog zoveel moois mee kunnen doen.”

Het liefst zouden ze in Yuri’s bedrijf ook de resten van GFT-afval omzetten tot biogas. Maar dat gebeurt nog niet genoeg. Hoe komt dat? “Er zit teveel plastic in de GFT bakken. Het kost veel geld en moeite om dat plastic eruit te filteren en zelfs als je denkt dat het plastic eruit is gehaald, blijkt dat er nog veel micro-plastic achterblijft. Dit plastic blijft dan in het digestaat zitten. Digestaat is het eindproduct van GFT afval, nadat al het gas eruit is gehaald en kan worden gebruikt als grondverbeteraar in de vorm van compost.”

Schoon GFT-afval op de goede plek terecht laten komen, is volgens Yuri de beste oplossing om deze grondstoffen om te zetten tot iets wat echt meer waard is, namelijk schone energie. Met daarnaast minimale uitstoot van schadelijke stoffen.

Een toekomstdroom voor de gemeente Oosterhout (en voor alle andere gemeenten in Nederland) heeft hij wel: Een plek waar al het GFT+E afval van de gemeente kan worden ingeleverd en waar energie gemaakt kan worden die direct aan de inwoners kan worden teruggegeven. Zodat we allemaal kunnen zien dat goed gescheiden GFT+E afval daadwerkelijk rendement oplevert voor de inwoners én een lagere afvalstoffenheffing tot gevolg heeft.

“Er moet iets veranderen. Als bedrijven willen samenwerken en iedereen ervoor zorgt dat reststromen op de juiste manier op de goede plek terechtkomen, dan blijft er zoveel over om te gebruiken. De opties zijn eindeloos, maar je moet het samen doen, anders gaat het niet.”

Benieuwd naar het bedrijf van Yuri en wat voor slimme dingen zij doen met reststromen? Kijk op www.vtti.com [VTTI Bio-Energy Tilburg - VTTI] en zie wat je kunt doen met groen!

Animatie Youtube: https://youtu.be/SlaKlyLOf-c?si=AXNSEOUXU6JyYSVl

 

Afvalstoffenheffing

Elk huishouden betaalt jaarlijks afvalstoffenheffing, een heffing voor de inzameling en verwerking van afval. De hoogte hiervan verschilt per jaar en per huishouden. Maar waar betaalt u nou precies voor? En wat kunt u zelf doen om de kosten zo laag mogelijk te houden? We zetten het voor u op een rij in een overzichtelijke infographic (pdf, 4.24 MB). 

Tim (teamleider stadsbeheer gemeente Oosterhout)

"We doen meer van de afvalstoffenheffing dan je denkt"

Tim Jagtenberg snapt het best, het is een hoge rekening, die afvalstoffenheffing. Daarom is het goed om eens te vertellen waar elke inwoner van de gemeente Oosterhout nou eigenlijk voor betaalt. “We doen meer van de afvalstoffenheffing dan je denkt”. 

Accordion item is ingeklapt

Tim Jagtenberg snapt het best, het is een hoge rekening, die afvalstoffenheffing. Daarom is het goed om eens te vertellen waar elke inwoner van de gemeente Oosterhout nou eigenlijk voor betaalt. “We doen meer van de afvalstoffenheffing dan je denkt”. 

Tim werkt op de gemeentewerf en is daar teamleider van stadsbeheer. Bijna alles wat er op de gemeentewerf of de milieustraat gebeurt, staat in verbinding met de afvalstoffenheffing. “Al het geld dat de inwoners van de gemeente Oosterhout samen betalen voor de afvalstoffenheffing, wordt door de gemeente alleen maar gebruikt om te betalen voor dingen die met afval te maken hebben. En daar komt meer bij kijken dan je denkt. Want we betalen van de heffing niet alleen het ophalen en verwerken van afval, maar bijvoorbeeld ook de diesel van de vuilniswagen, het salaris van de medewerkers van de milieustraat, nieuwe containers als er eens eentje stuk gaat, de veegwagen die zwerfafval opruimt en de oranje PBD-zakken.”

Dat de rekening dit jaar weer gestegen is, komt dus ook niet omdat de inwoners minder goed hun afval hebben gescheiden. Dat doen ze volgens Tim eigenlijk al best goed. Maar de lonen zijn gestegen, diesel is duurder en de verbrandbelasting van restafval is flink gestegen (van €13,- in 2015 naar € 39,23 in 2024 per ton). Er is niet één ding aan te wijzen.

Wat kunnen de inwoners van Oosterhout dan doen om de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk te houden? “Goed scheiden, dat helpt echt. Schone restmaterialen zijn grondstoffen die de gemeente geld opleveren in plaats van kosten. Het is de taak van de gemeente om inwoners te helpen met hoe ze afval moeten scheiden, maar je moet het zelf ook wel willen doen. Gooi je afval in de juiste bak of zak, gooi geen afval op straat, lever je glas in. Mijn tip: probeer zo goed mogelijk mee te doen, daarmee houden we de kosten lager!”

Karin Nijkamp (afvalcoach gemeente Oosterhout)

"Goed scheiden is alles"

Karin Nijkamp is afvalcoach bij de gemeente Oosterhout. In haar oranje afvalcoachwagen rijdt ze door Oosterhout om inwoners te helpen bij het scheiden van hun afval. Wat u volgens Karin zelf kunt doen om uw rekening van de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk te houden? “Goed scheiden, kijk wat je waar gratis mag inleveren, check de afvalscheidingswijzer en als je het echt niet weet, neem contact op met de afvalcoach via de app MijnGemeente”.

Accordion item is ingeklapt

Karin Nijkamp is afvalcoach bij de gemeente Oosterhout. In haar oranje afvalcoachwagen rijdt ze door Oosterhout om inwoners te helpen bij het scheiden van hun afval. “Hoe moet ik scheiden, wat zijn eigenlijk de kosten, wat mag ik in welke bak gooien? Mensen nemen met allerlei vragen contact met me op. Ik probeer ze te helpen en bewust te maken van hoe we met afval omgaan in onze gemeente”.

Dat doet Karin niet alleen telefonisch of via de app (MijnGemeente), maar ze gaat ook bij mensen thuis langs om uitleg te geven en is te vinden tijdens wijkspreekuren samen met afvalcoach collega Dennis. Samen proberen ze een stukje bewustwording te creëren. De inwoners van de gemeente Oosterhout snappen het al wel een beetje, maar soms nog niet helemaal. Zo ziet Karin dat er veel restafval wordt aangeboden in de PBD-zak. Die vervuilde zakken kunnen niet worden hergebruikt en de kosten om restafval te verwerken zijn hoog. “En zo wordt de rekening voor de afvalstoffenheffing volgend jaar weer hoger. Goed scheiden hebben we echt zelf in de hand”.

Zit er glas in je GFT+E container, groentenresten in je papierbak of restafval in je PBD-zak? Boetes uitdelen doet Karin niet graag. “Ik ga echt helpen. Ik heb een folder over afval scheiden in vijf verschillende talen bij me. Soms is dat al genoeg en zijn mensen zich door een taalbarrière niet bewust van wat er in welke bak mag”. Ook vindt ze het belangrijk dat Oosterhoutse jongeren weten hoe ze met afval moeten omgaan. “Dat is de toekomst, als ik hen bewust kan maken van hoe het goed moet, dan nemen ze dat altijd mee naar later”.

Wat je volgens Karin zelf kan doen om je rekening van de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk te houden? “Goed scheiden, kijk wat je waar gratis mag inleveren, check de afvalscheidingswijzer en als je het echt niet weet, neem contact op met de afvalcoach via de app MijnGemeente”.

Afvalpreventie

Hoe kunt u uw afval verminderen? Een paar tips:

  • Bedenk bijvoorbeeld voordat u iets koopt, of u het echt nodig hebt
  • Gooi spullen niet weg, maar breng ze naar de kringloop
  • Let goed op het verpakkingsmateriaal van de producten die u koopt 

Want: hoe minder u weggooit, hoe minder u betaalt.

Ton Biemans (Tekstschrijver Klein Revuetje)

"Onze Zappers beginnen elke dag opnieuw"

Dat deze campagne op een goed moment komt bewees begin dit jaar Het Klein Revuetje, die de hele voorstelling speelde tussen een flinke berg rommel. En waar de ZAPpers (ZwerfAfvalPakkers) verzuchtten dat ze “elke dag opnieuw moesten beginnen”. 

Accordion item is ingeklapt

Je rommel niet op straat maar in de prullenbak gooien, duurzaam omgaan met producten, je oud papier in de goede bak doen, iets repareren in plaats van weggooien. Het klinkt allemaal heel logisch en heel veel inwoners van de gemeente Oosterhout doen al heel erg hun best. Toch denken we dat er nog een heleboel te halen valt op het gebied van afval. Dat nog niet iedereen zich bewust is van het feit dat wat afval is voor de een, van waarde kan zijn voor de ander.

In 2024 gaan we daarom ons best doen om met de campagne ‘van afval tot meerwaarde’ te laten zien hoe afval wordt verwerkt in Oosterhout, hoe inwoners hun best doen om afval te verminderen en wat er allemaal komt kijken bij het samenstellen de afvalstoffenheffing.

Dat de campagne op een goed moment komt bewees begin dit jaar Het Klein Revuetje, die de hele voorstelling speelde tussen een flinke berg rommel. En waar de ZAPpers (ZwerfAfvalPakkers) verzuchtten dat ze “elke dag opnieuw moesten beginnen”. Aandacht voor afval, recyclen en duurzaamheid leeft in Oosterhout en wij helpen graag om zaken op een rijtje te zetten voor de inwoners van onze gemeente die misschien nog niet precies weten welke stappen gezet kunnen worden om tot een groener en duurzamer Oosterhout voor ons allemaal te komen.

Denk bijvoorbeeld aan het inleveren van je kleding die nog mooi is, maar waar je zelf op bent uitgekeken, bij Sjanzé in de Nieuwstraat. Of ga met je kapotte waterkoker, strijkijzer of broek met kapotte rits naar de vrijwilligers van het repaircafé in de Slotjes om te kijken of reparatie nog mogelijk is. Van afval tot meerwaarde, voor jezelf of een ander!

Benieuwd naar wat jij kunt doen? Hou onze socials in de gaten en volg de campagne ‘Van afval tot meerwaarde’.

 

Sylvia van Adrichem (Eigenaresse Sjanzé)

"Geef je kleding een tweede kans"

Een winkel met tweedehands kleding, kleding met een verhaal. Ingebracht door (vooral) Oosterhouters die samen met Sylvia kleding een tweede kans willen geven en daarmee bijdragen aan een groenere en meer duurzame toekomst. 

Accordion item is ingeklapt

Een winkel met tweedehands kleding, kleding met een verhaal. Ingebracht door (vooral) Oosterhouters die samen met Sylvia kleding een tweede kans willen geven en daarmee bijdragen aan een groenere en meer duurzame toekomst.

“Ik heb altijd geweten dat ik iets met kleding wilde doen en dit is helemaal mijn ding. Zoveel kleding die er nog goed uitziet belandt op de vuilnisbelt, terwijl je er iemand anders nog blij mee kan maken. En dat is nog veel duurzamer ook! De meeste mode van nu is inwisselbaar, terwijl je in mijn winkel geen twee kledingstukken kunt vinden die hetzelfde zijn.”

De kleding die Sylvia verkoopt hangt acht weken in haar winkel en levert de verkoper ook nog een mooi bedrag op. Wordt de kleding die je bij Sjanzé afgeeft verkocht? Dan krijg je daar 40% van de verkoopprijs voor terug. Zo zie je dat duurzaam niet persé geld kost, maar zeker ook wat kan opleveren! Reden genoeg om goed na te denken over wat je doet met kleding waar je zelf op bent uitgekeken.

Bij Sjanzé wordt elk kledingstuk met respect behandeld, geïnventariseerd (door haar lieve vriendin Sonja van Blerck, die alle kleding van een eigen label met informatie voorziet) en in de spotlights gezet die het verdient. En wordt het toch niet verkocht? Dan kun je de kleding óf weer ophalen óf Sylvia zorgt ervoor dat je kleding naar Oekraïne gaat en daar een tweede kans krijgt.

Dat de gemeente Oosterhout zich nu gaat inzetten om afval te voorkomen en mensen bewust te maken van groenere opties vindt Sylvia een goed plan. Ze is zelf graag duurzaam bezig, eet liefst biologisch, neemt haar eigen tas mee naar de winkel en bestelt liever geen afhaalmaaltijden vanwege het vele verpakkingsmateriaal. Want dat het afval van de één een meerwaarde kan zijn voor een ander, dat ziet ze elke dag in haar winkel!

Heb je zelf kleding die een tweede kans verdient? Bel of mail naar Sylvia voor meer informatie of loop even langs bij Nieuwstraat 3a
info@sjanze.nl

Cees Goverde (Repaircafé)

"Repareren in plaats van weggooien"

Cees is enthousiast vrijwilliger, reparateur en voorzitter van Repaircafé Oosterhout. Een plek waar u “met alles waar een stekker aan zit en wat u onder de arm mee kunt nemen” terecht kunt als het kapot is. Of lijkt.

Accordion item is ingeklapt

Cees is enthousiast vrijwilliger, reparateur en voorzitter van Repaircafé Oosterhout. Een plek waar je “met alles waar een stekker aan zit en wat je onder de arm mee kunt nemen” terecht kunt als het kapot is. Of lijkt.

Elke laatste zaterdag van de maand zitten er in buurthuis Slotjes ruim 30 vrijwilligers klaar om te kijken of ze jouw apparaat misschien nog nieuw leven in kunnen blazen. En met succes, want volgens Cees kunnen 7 op de 10 apparaten na een kleine reparatie weer een ronde mee in huis.

Het repaircafé is een initiatief wat al in vele gemeenten een plekje heeft gevonden. Zo ook in de gemeente Oosterhout. Met het idee: kapotte kleding, apparaten of bijvoorbeeld fietsen hoeven niet meteen weggegooid te worden, maar kunnen vaak prima gerepareerd worden. Lekker duurzaam èn goed voor de portemonnee.

“Het is heel vaak een kwestie van een druppeltje olie of even goed het stof weghalen en je kunt weer met een apparaat aan de slag. Mensen vergeten de moeite te nemen om langs het repaircafé te komen of om in hun omgeving te kijken of er een handige vriend of buur is die kan kijken of reparatie nog mogelijk is.” Allemaal spullen die anders ‘makkelijk’ voor een paar tientjes vervangen worden en op de stort belanden.

Reparatie bij het repaircafé is in de meeste gevallen gratis, mensen betalen alleen de speciale onderdelen die vervangen moeten worden. Zoals bijvoorbeeld een hittebestendig snoer voor een strijkijzer of een rits in een jas. Natuurlijk kan niet alles gemaakt worden, maar de vrijwilligers hebben tot nu toe een goede score van 70% geslaagde reparaties en ze zien het ook als een uitdaging om met alles aan de slag te gaan. “Het voordeel is, het is toch al kapot, dus heel veel verder kunnen we het niet vernaggelen”, lacht Cees.

Naast het duurzame karakter van het repaircafé heeft de zaterdag ook een sterke sociale functie. De mensen die langskomen trekken een nummertje voor hun reparatie en in de tijd die ze wachten op hun beurt wordt er aan de centrale tafel met elkaar gekletst onder het genot van een kopje koffie of thee. Zo is duurzaam bezig zijn voor het milieu ook nog eens hartstikke gezellig.

Ben je nu zelf een enthousiaste ‘alles maker’ en ben je benieuwd of je een handje kunt helpen in het repaircafé? Kijk dan even op www.repaircafe-oosterhout.nl of stuur een mail naar repaircafe.oosterhout@outlook.com  

Heb je iets om te laten repareren? Kijk dan op de website voor de agenda!