Marcel, Thomas en Emiel zijn drie van de vuilinzamelaars van Oosterhout. Door weer en wind gaan ze het hele jaar op pad om containers te legen en PBD-zakken op te halen. Dat is niet altijd even makkelijk, want ondanks dat een hoop Oosterhouters hun best doen om het afval gescheiden in te leveren, krijgen de mannen best nog wel eens uitdagingen op hun pad.
“Het is eigenlijk zo simpel", aldus Marcel. “Er kan zoveel gratis worden ingeleverd, dat je bijna geen restafval hoeft aan te bieden. Maar dan moet het wel in de goede bak of zak. Dus geen glas bij het papier, geen etensresten in de PBD-zak en geen papier in de GFT-container.” En dat is waar de inzamelaars nu nog vaak tegenaan lopen. Vooral de PBD-zakken die bedoeld zijn voor plastic, blik en drankkartons worden vaak ingezet als zak voor restafval.
“Eigenlijk moet ik makkelijk zes PBD-zakken per keer mee kunnen pakken, maar nu lukt dat soms maar met twee omdat die zakken zo zwaar zijn", zegt Emiel. Thomas wilde laatst een zak oppakken “omdat hij nog een pink overhad”, maar die zak kwam zelfs met een vrije hand niet van de grond.
En dat is niet alleen een probleem voor de inzamelaars (arbo-technisch mogen die zakken helemaal niet zo zwaar zijn), maar er zit ook zoveel vervuild afval in de zakken, dat het niks oplevert. Niet voor het milieu en niet voor de gemeente Oosterhout die een vergoeding krijgt voor schoon plastic afval.
Wat de inzamelaars allemaal vinden tussen het PBD-materiaal? Vooral etensresten, maar ook luiers, soms zelfs glas. Allemaal reststromen die gratis kunnen worden ingeleverd. Laatst zaten er zelfs spuiten in een PBD-zak, dat is naast vervuiling ook nog eens harstikke gevaarlijk. “Een collega pakte in die spuit en moest daarvoor behandeld worden. En ook als er glas in zo’n zak zit, dan kan het echt mis gaan. Je houdt er geen rekening mee dat er glas in kan zitten."
De GFT-containers worden wel steeds schoner ingeleverd. Na een grote handhaafactie vorig jaar met een rode kaart voor een vervuilde bak, zien ze dat de meeste mensen echt beter hun best doen. Vooral door de juiste biocomposteerbare zakken te gebruiken. En een tip van Marcel: “Doe je etensresten in van die kleine composteerbare zakjes. Dat scheelt in de stank en er komen minder vliegen in je bak.”
Andere tips van Marcel, Thomas en Emiel om je afval makkelijker te scheiden? “De papiercontainers zitten vaak maar halfvol, omdat er dozen in worden gestopt die niet klein gemaakt zijn. Kleine moeite, maar dat scheelt echt een hoop ruimte. En zit er nog piepschuim in een doos? Haal het eruit en lever dat in bij de milieustraat".
De GFT-bakken blijven een stuk schoner met een zakje om de etensresten. “Of beter nog, koop niet teveel en eet alles op”, lacht Thomas. “Dat scheelt ons een hoop zure bakken en in de warme maanden een heleboel maden en vliegen.”
De mannen denken dat het vooral belangrijk is dat de inwoners van Oosterhout zich bewust worden van wat het afval inzamelen kost en wat goed afval scheiden kan opleveren. Naast dat het beter is voor het milieu en de Oosterhouters van de toekomst, is het ook beter voor de veiligheid van onze afvalhelden.
Benieuwd naar de kosten van afval scheiden en hoe je die kosten zelf in de hand kunt houden? Kijk dan nog eens naar de infographic over de afvalstoffenheffing. Kun jij of je buurt een handje geholpen worden met tips bij het scheiden van afval, neem dan contact op met de afvalcoach via de app MijnGemeente.