Waarom 'Van afval tot meerwaarde'?

Rommel niet op straat maar in de prullenbak gooien, duurzaam omgaan met producten, oud papier in de goede bak doen, iets repareren in plaats van weggooien. Het klinkt allemaal heel logisch en heel veel inwoners van de gemeente Oosterhout doen al heel erg hun best. Toch denken we dat er nog een heleboel te halen valt op het gebied van afval. Dat nog niet iedereen zich bewust is van het feit dat wat afval is voor de een, van waarde kan zijn voor de ander. In 2024 gaan we daarom ons best doen om met de campagne ‘van afval tot meerwaarde’ te laten zien hoe afval wordt verwerkt in Oosterhout, hoe inwoners hun best doen om afval te verminderen en wat er allemaal komt kijken bij het samenstellen de afvalstoffenheffing.

Afvalstoffenheffing

Elk huishouden betaalt jaarlijks afvalstoffenheffing, een heffing voor de inzameling en verwerking van afval. De hoogte hiervan verschilt per jaar en per huishouden. Maar waar betaalt u nou precies voor? En wat kunt u zelf doen om de kosten zo laag mogelijk te houden?

We zetten het voor u op een rij in een overzichtelijke infographic (pdf, 4.24 MB). 

Tim (teamleider stadsbeheer gemeente Oosterhout)

"We doen meer van de afvalstoffenheffing dan je denkt"

Tim Jagtenberg snapt het best, het is een hoge rekening, die afvalstoffenheffing. Daarom is het goed om eens te vertellen waar elke inwoner van de gemeente Oosterhout nou eigenlijk voor betaalt. “We doen meer van de afvalstoffenheffing dan je denkt”. 

Accordion item is ingeklapt

Tim Jagtenberg snapt het best, het is een hoge rekening, die afvalstoffenheffing. Daarom is het goed om eens te vertellen waar elke inwoner van de gemeente Oosterhout nou eigenlijk voor betaalt. “We doen meer van de afvalstoffenheffing dan je denkt”. 

Tim werkt op de gemeentewerf en is daar teamleider van stadsbeheer. Bijna alles wat er op de gemeentewerf of de milieustraat gebeurt, staat in verbinding met de afvalstoffenheffing. “Al het geld dat de inwoners van de gemeente Oosterhout samen betalen voor de afvalstoffenheffing, wordt door de gemeente alleen maar gebruikt om te betalen voor dingen die met afval te maken hebben. En daar komt meer bij kijken dan je denkt. Want we betalen van de heffing niet alleen het ophalen en verwerken van afval, maar bijvoorbeeld ook de diesel van de vuilniswagen, het salaris van de medewerkers van de milieustraat, nieuwe containers als er eens eentje stuk gaat, de veegwagen die zwerfafval opruimt en de oranje PBD-zakken.”

Dat de rekening dit jaar weer gestegen is, komt dus ook niet omdat de inwoners minder goed hun afval hebben gescheiden. Dat doen ze volgens Tim eigenlijk al best goed. Maar de lonen zijn gestegen, diesel is duurder en de verbrandbelasting van restafval is flink gestegen (van €13,- in 2015 naar € 39,23 in 2024 per ton). Er is niet één ding aan te wijzen.

Wat kunnen de inwoners van Oosterhout dan doen om de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk te houden? “Goed scheiden, dat helpt echt. Schone restmaterialen zijn grondstoffen die de gemeente geld opleveren in plaats van kosten. Het is de taak van de gemeente om inwoners te helpen met hoe ze afval moeten scheiden, maar je moet het zelf ook wel willen doen. Gooi je afval in de juiste bak of zak, gooi geen afval op straat, lever je glas in. Mijn tip: probeer zo goed mogelijk mee te doen, daarmee houden we de kosten lager!”

Karin Nijkamp (afvalcoach gemeente Oosterhout)

"Goed scheiden is alles"

Karin Nijkamp is afvalcoach bij de gemeente Oosterhout. In haar oranje afvalcoachwagen rijdt ze door Oosterhout om inwoners te helpen bij het scheiden van hun afval. Wat u volgens Karin zelf kunt doen om uw rekening van de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk te houden? “Goed scheiden, kijk wat je waar gratis mag inleveren, check de afvalscheidingswijzer en als je het echt niet weet, neem contact op met de afvalcoach via de app MijnGemeente”.

Accordion item is ingeklapt

Karin Nijkamp is afvalcoach bij de gemeente Oosterhout. In haar oranje afvalcoachwagen rijdt ze door Oosterhout om inwoners te helpen bij het scheiden van hun afval. “Hoe moet ik scheiden, wat zijn eigenlijk de kosten, wat mag ik in welke bak gooien? Mensen nemen met allerlei vragen contact met me op. Ik probeer ze te helpen en bewust te maken van hoe we met afval omgaan in onze gemeente”.

Dat doet Karin niet alleen telefonisch of via de app (MijnGemeente), maar ze gaat ook bij mensen thuis langs om uitleg te geven en is te vinden tijdens wijkspreekuren samen met afvalcoach collega Dennis. Samen proberen ze een stukje bewustwording te creëren. De inwoners van de gemeente Oosterhout snappen het al wel een beetje, maar soms nog niet helemaal. Zo ziet Karin dat er veel restafval wordt aangeboden in de PBD-zak. Die vervuilde zakken kunnen niet worden hergebruikt en de kosten om restafval te verwerken zijn hoog. “En zo wordt de rekening voor de afvalstoffenheffing volgend jaar weer hoger. Goed scheiden hebben we echt zelf in de hand”.

Zit er glas in je GFT+E container, groentenresten in je papierbak of restafval in je PBD-zak? Boetes uitdelen doet Karin niet graag. “Ik ga echt helpen. Ik heb een folder over afval scheiden in vijf verschillende talen bij me. Soms is dat al genoeg en zijn mensen zich door een taalbarrière niet bewust van wat er in welke bak mag”. Ook vindt ze het belangrijk dat Oosterhoutse jongeren weten hoe ze met afval moeten omgaan. “Dat is de toekomst, als ik hen bewust kan maken van hoe het goed moet, dan nemen ze dat altijd mee naar later”.

Wat je volgens Karin zelf kan doen om je rekening van de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk te houden? “Goed scheiden, kijk wat je waar gratis mag inleveren, check de afvalscheidingswijzer en als je het echt niet weet, neem contact op met de afvalcoach via de app MijnGemeente”.

Afvalpreventie

Hoe kunt u uw afval verminderen? Een paar tips:

  • Bedenk bijvoorbeeld voordat u iets koopt, of u het echt nodig hebt
  • Gooi spullen niet weg, maar breng ze naar de kringloop
  • Let goed op het verpakkingsmateriaal van de producten die u koopt 
  • Want: hoe minder u weggooit, hoe minder u betaalt 

Ton Biemans (Tekstschrijver Klein Revuetje)

"Onze Zappers beginnen elke dag opnieuw"

Dat deze campagne op een goed moment komt bewees begin dit jaar Het Klein Revuetje, die de hele voorstelling speelde tussen een flinke berg rommel. En waar de ZAPpers (ZwerfAfvalPakkers) verzuchtten dat ze “elke dag opnieuw moesten beginnen”. 

Accordion item is ingeklapt

Dat deze campagne op een goed moment komt bewees begin dit jaar Het Klein Revuetje, die de hele voorstelling speelde tussen een flinke berg rommel. En waar de ZAPpers (ZwerfAfvalPakkers) verzuchtten dat ze “elke dag opnieuw moesten beginnen”. Aandacht voor afval, recyclen en duurzaamheid leeft in Oosterhout en wij helpen graag om zaken op een rijtje te zetten voor de inwoners van onze gemeente die misschien nog niet precies weten welke stappen gezet kunnen worden om tot een groener en duurzamer Oosterhout voor ons allemaal te komen.

Denk bijvoorbeeld aan het inleveren van kleding die nog mooi is, maar waar u zelf op bent uitgekeken, bij Sjanzé in de Nieuwstraat. Of ga met uw kapotte waterkoker, strijkijzer of broek met kapotte rits naar de vrijwilligers van het repaircafé in de Slotjes om te kijken of reparatie nog mogelijk is. Van afval tot meerwaarde, voor uzelf of een ander!

Benieuwd naar wat u kunt doen? Hou onze socials in de gaten en volg de campagne ‘Van afval tot meerwaarde’.

Sylvia van Adrichem (Eigenaresse Sjanzé)

"Geef je kleding een tweede kans"

Een winkel met tweedehands kleding, kleding met een verhaal. Ingebracht door (vooral) Oosterhouters die samen met Sylvia kleding een tweede kans willen geven en daarmee bijdragen aan een groenere en meer duurzame toekomst. 

Accordion item is ingeklapt

Sylvia kun je al ruim drie jaar vinden in haar winkel Sjanzé aan de Nieuwstraat in het centrum van Oosterhout.

Een winkel met tweedehands kleding, kleding met een verhaal. Ingebracht door (vooral) Oosterhouters die samen met Sylvia kleding een tweede kans willen geven en daarmee bijdragen aan een groenere en meer duurzame toekomst. 

“Ik heb altijd geweten dat ik iets met kleding wilde doen en dit is helemaal mijn ding. Zoveel kleding die er nog goed uitziet belandt op de vuilnisbelt, terwijl je er iemand anders nog blij mee kan maken. En dat is nog veel duurzamer ook! De meeste mode van nu is inwisselbaar, terwijl je in mijn winkel geen twee kledingstukken kunt vinden die hetzelfde zijn.”

De kleding die Sylvia verkoopt hangt acht weken in haar winkel en levert de verkoper ook nog een mooi bedrag op. Wordt de kleding die u bij Sjanzé afgeeft verkocht? Dan krijgt u daar 40% van de verkoopprijs voor terug. Zo ziet u dat duurzaam niet persé geld kost, maar zeker ook wat kan opleveren! Reden genoeg om goed na te denken over wat u doet met kleding waar u zelf op bent uitgekeken.

Bij Sjanzé wordt elk kledingstuk met respect behandeld, geïnventariseerd (door haar lieve vriendin Sonja van Blerck, die alle kleding van een eigen label met informatie voorziet) en in de spotlights gezet die het verdient. En wordt het toch niet verkocht? Dan kunt u de kleding óf weer ophalen óf Sylvia zorgt ervoor dat uw kleding naar Oekraïne gaat en daar een tweede kans krijgt.

Dat de gemeente Oosterhout zich nu gaat inzetten om afval te voorkomen en mensen bewust te maken van groenere opties vindt Sylvia een goed plan. Ze is zelf graag duurzaam bezig, eet liefst biologisch, neemt haar eigen tas mee naar de winkel en bestelt liever geen afhaalmaaltijden vanwege het vele verpakkingsmateriaal. Want dat het afval van de één een meerwaarde kan zijn voor een ander, dat ziet ze elke dag in haar winkel!

Heeft u zelf kleding die een tweede kans verdient? Bel of mail naar Sylvia voor meer informatie of loop even langs bij Nieuwstraat 3a
info@sjanze.nl

Cees Goverde (Repaircafé)

"Repareren in plaats van weggooien"

Cees is enthousiast vrijwilliger, reparateur en voorzitter van Repaircafé Oosterhout. Een plek waar u “met alles waar een stekker aan zit en wat u onder de arm mee kunt nemen” terecht kunt als het kapot is. Of lijkt.

 

Accordion item is ingeklapt

Cees is enthousiast vrijwilliger, reparateur en voorzitter van Repaircafé Oosterhout. Een plek waar u “met alles waar een stekker aan zit en wat u onder de arm mee kunt nemen” terecht kunt als het kapot is. Of lijkt.

Elke laatste zaterdag van de maand zitten er in buurthuis Slotjes ruim 30 vrijwilligers klaar om te kijken of ze uw apparaat misschien nog nieuw leven in kunnen blazen. En met succes, want volgens Cees kunnen 7 op de 10 apparaten na een kleine reparatie weer een ronde mee in huis.

Het repaircafé is een initiatief wat al in vele gemeenten een plekje heeft gevonden. Zo ook in de gemeente Oosterhout. Met het idee: kapotte kleding, apparaten of bijvoorbeeld fietsen hoeven niet meteen weggegooid te worden, maar kunnen vaak prima gerepareerd worden. Lekker duurzaam èn goed voor de portemonnee.

“Het is heel vaak een kwestie van een druppeltje olie of even goed het stof weghalen en u kunt weer met een apparaat aan de slag. Mensen vergeten de moeite te nemen om langs het repaircafé te komen of om in hun omgeving te kijken of er een handige vriend of buur is die kan kijken of reparatie nog mogelijk is.” Allemaal spullen die anders ‘makkelijk’ voor een paar tientjes vervangen worden en op de stort belanden.

Reparatie bij het repaircafé is in de meeste gevallen gratis, mensen betalen alleen de speciale onderdelen die vervangen moeten worden. Zoals bijvoorbeeld een hittebestendig snoer voor een strijkijzer of een rits in een jas.

Natuurlijk kan niet alles gemaakt worden, maar de vrijwilligers hebben tot nu toe een goede score van 70% geslaagde reparaties en ze zien het ook als een uitdaging om met alles aan de slag te gaan. “Het voordeel is, het is toch al kapot, dus heel veel verder kunnen we het niet vernaggelen”, lacht Cees.

Naast het duurzame karakter van het repaircafé heeft de zaterdag ook een sterke sociale functie. De mensen die langskomen trekken een nummertje voor hun reparatie en in de tijd die ze wachten op hun beurt wordt er aan de centrale tafel met elkaar gekletst onder het genot van een kopje koffie of thee. Zo is duurzaam bezig zijn voor het milieu ook nog eens hartstikke gezellig.

Bent u nu zelf een enthousiaste ‘alles maker’ en bent u benieuwd of u een handje kunt helpen in het repaircafé? Kijk dan even op www.repaircafe-oosterhout.nl of stuur een mail naar repaircafe.oosterhout@outlook.com  .

Heeft u iets om te laten repareren? Kijk dan op de website voor de agenda!