Subsidie Klimaatvriendelijke tuinen

Oosterhout wil goed voorbereid zijn op een toekomst waarin het klimaat verandert met warmere en droge zomers en ook vaker extreme buien. Woont u in Oosterhout en wilt u aan de slag met vergroening van uw tuin, of misschien wel uw dak? Of wilt u een regenton plaatsen? Dan kunt u meedoen aan de subsidieregeling klimaatvriendelijke tuinen.

Klimaatverandering

Door de klimaatverandering is het weer minder stabiel. Soms regent het hard en veel ineens, dan is het weer lang heet en droog. Heftige regenbuien kunnen leiden tot wateroverlast. Lange periodes van hitte leiden tot gezondheidsklachten. En droogte zorgt voor problemen met drinkwater en tekorten in onze landbouw en natuur. In de stad en dorpskernen wordt de warmte extra vastgehouden door de versteende openbare ruimte.

Samen maken we een koelere en groene stad

De gemeente Oosterhout werkt nu al hard aan een koelere en groene stad. Door het rioolstelsel aan te passen en door meer ruimte voor groen en wateropvang in de openbare ruimte te creëren. Maar inwoners en bedrijven kunnen pas écht het verschil maken. Bijvoorbeeld door tegels weg te halen en een groenere tuin te maken. Dan kan regenwater de bodem in zakken en wordt het langer vastgehouden. Ook warmt op groene plekken de directe woonomgeving minder op. Veel groene tuinen en daken maken zo een groene koelere stad. Groene tuinen zijn niet alleen mooi, maar zorgen er ook voor meer verschillende planten en dieren. Samen kunnen we dus een groot verschil maken. De gemeente stimuleert haar inwoners de tuien en daken te vergroenen met de 'Subsidieregeling klimaatvriendelijke particuliere tuinen en daken' (pdf 278 kb)

Subsidie aanvragen

Met de subsidieregeling klimaatvriendelijke tuinen kunt u een subsidie aanvragen voor de aanleg van een groen dak, het plaatsen van een regenton of andere regenwater bergende voorzieningen in de tuin. Ook voor het vervangen van tegels door bloemen en planten kunt u deze subsidie aanvragen. De subsidie vraagt u aan via het Subsidieportaal. Binnen dit portaal moet u een aantal vragen beantwoorden.

Houd er rekening mee dat u de vraag waar u de subsidieregeling voor wilt gebruiken pas na de eerste drie stappen krijgt te zien. U kiest dus eerst voor de optie klimaatbestendige tuinen. Na het invullen van een aantal extra vragen kunt u dan kiezen uit de drie opties:

  • Onttegelen en vergroenen particulier terrein
  • Bergende voorziening voor regenwater
  • Groen dak

Om de subsidie daadwerkelijk te ontvangen moet u alle vragen binnen het portaal invullen. 

Subsidievoorwaarden

De eenmalige subsidie wordt verleend voor de volgende maatregelen:

Onttegelen en vergroenen van particulier terrein

  • Hieronder valt het wegnemen van bestaande verhardingen in de tuin zoals tegels, en het vergroenen van dit deel van de tuin met bijvoorbeeld planten of gras.
  • De subsidie bedraagt € 10,00 per m2 (maximaal €500).

Het aanbrengen van een groen dak

  • Met een groen dak wordt het plaatsen van een natuurlijke dakbedekking bedoeld, welke bestaat uit een wortelwerende laag, alsmede een drainage-, substraat- en een vegetatielaag of soortgelijke opbouw.
  • De subsidie bedraagt € 20,00 per m2 (maximaal € 750,00)

Het aanbrengen van een bergende of infiltrerende voorziening voor regenwater

Onder regenwater bergende voorzieningen vallen het aanbrengen van een waterberging (bijvoorbeeld regenton/regenzuil/waterschutting) of een infiltratie-voorziening (bijvoorbeeld grindkoffer of wadi). De hoogte van deze subsidie bedraagt:

  • Voor een voorziening met een waterbergende of infiltrerende capaciteit van tenminste 100 liter tot 200 liter: € 50,00.
  • Voor een voorziening met een waterbergende of infiltrerende capaciteit vanaf 200 liter: € 0,25 per liter waterbergende capaciteit, met een maximum van € 500,00 euro.