Het gemeentebestuur van Oosterhout wil u graag zo goed mogelijk van dienst zijn. Zij is er immers voor u! Als u vindt dat u door de gemeente niet naar behoren bent behandeld, kunt u zich wenden tot de klachtencoördinator. Uw klacht helpt mee aan de verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening.

Accordion item is ingeklapt

Als u vindt dat u niet juist behandeld bent door de gemeente, kunt u een klacht indienen bij de klachtencoördinator. Onder ‘gemeente’ kan worden verstaan een ambtenaar, een bestuurder of de burgemeester. Een ‘niet juiste’ behandeling kan bijvoorbeeld inhouden:

  • U bent niet fatsoenlijk te woord gestaan.
  • U wacht al veel te lang op de afhandeling van uw zaak zonder dat u daarvoor een verklaring krijgt.
  • U heeft het gevoel dat er niet naar u wordt geluisterd.
  • U krijgt naar uw mening niet de juiste informatie.
  • Uw brief wordt maar niet beantwoord.
  • U voelt zich onheus bejegend.

Er is ook een aantal zaken waarover u niet bij de klachtencoördinator kunt klagen. Zo kunt u bijvoorbeeld niet terecht voor:

  • Een genomen besluit.
  • Het algemeen beleid van de gemeente.
  • (politie)optreden.
  • Zaken die de Woningbouwstichting Oosterhout (Thuisvester) betreffen.

Kortom, u kunt klagen over de wijze waarop gemeenteambtenaren en –bestuurders met u zijn omgegaan. Voor de goede orde: er zijn voor u geen kosten verbonden aan de behandeling van uw klacht door de klachtencoördinator.

Accordion item is ingeklapt

Op de pagina Klacht over de gemeente indienen vindt u alle informatie over het indienen van een klacht bij de gemeente.

Accordion item is ingeklapt

De klachtencoördinator is onafhankelijk en bewaakt en begeleidt de klachtafhandeling. Uw klacht wordt doorgegeven aan het klachtencoördinator van de betrokken afdeling. Er wordt vervolgens met u contact opgenomen waarbij u wordt uitgenodigd voor een gesprek.

In dit gesprek wordt het principe van ‘hoor en wederhoor’- toegepast op uw klacht en een reactie gevraagd van de betrokken ambtenaar. Uiteindelijk neemt de directeur of het college van burgemeester en wethouders een besluit.

De klachtencoördinator bemiddelt in dit proces en gaat vooral probleem oplossend te werk. Vele klachten kunnen worden opgelost als de betrokken ambtenaar of bestuurder op uw klacht hebben gereageerd. Soms is dat niet het geval; dan wordt een zwaardere procedure in gang gezet.

Deze procedure kent een meer formele afhandeling en staat beschreven in de door de gemeenteraad vastgestelde ‘Verordening klachtenregeling Gemeente Oosterhout 2005’. De tekst daarvan kunt u eventueel opvragen bij de klachtencoördinator.

Accordion item is ingeklapt
  • Klachten over gedragingen van ambtenaren en bestuurders van de gemeente moet u binnen één jaar indienen bij de klachtencoördinator.
  • Als u het niet eens bent met de afhandeling van de klacht kunt u, binnen 6 weken na de datum van het besluit, zich wenden tot de Commissie Ombudsman. 

Accordion item is ingeklapt

Bent u het niet eens met de afhandeling van de klacht, dan kunt u zich wenden tot de onafhankelijke Commissie Ombudsman. Ook bij de Commissie Ombudsman dient de klacht schriftelijk te worden ingediend. De klachtencoördinator  kan u nader informeren over de wijze waarop u de commissie kunt bereiken.

De Commissie Ombudsman is er overigens niet alleen om uitspraken te doen. Ze kan ook proberen te bemiddelen. Vervolgens kan ze het gemeentebestuur aanbevelingen doen zodanige maatregelen te nemen dat herhaling van soortgelijke klachten worden voorkomen.

De klachtencoördinator en de Commissie Ombudsman maken een gezamenlijk jaarverslag, dat door de gemeenteraad wordt behandeld. In dit jaarverslag wordt kort en in anonieme vorm ingegaan op alle ingediende klachten.